Friday, July 04, 2014

Кабинетът в главата Му




Една антична легенда разказва как на бял свят се е появила богинята Атина. Всички знаем, че в древна Гърция разказвачите са били извратени, така че отсега ви моля за прошка заради следващия сюжет. В него се съдържа канибализъм, кървави сцени и извратенящи, които дори Омир е разказвал на по-тих глас. Значи по някоя време Зевс бил женен за богинята Метида, а ги знаете как са древногръцките богове, похотливи са като Митьо Пищова, и така Метида забременяла. Зевс обаче бил алчен за власт като депутат от ГЕРБ за подкуп и, за да не бъде детрониран от престола си на Олимп, погълнал бременната Метида. Богинята обаче оцеляла от този акт на канибализъм и не само оцеляла, но почнала в стомаха на Зевс да кове щит за бъдещата си дъщеря. Легендата не уточнява по какъв начин е родила Метида, но става ясно, че по някое време Зевс почнал да изпитва кошмарно главоболие и накрая не издържал. Той повикал божественото си другарче Хефест, който точно като български лекар с орязан бюджет на здравната пътека, не му дал хапчета, а му сцепил главата, за да го излекува от болката. От там излязла пък в целия си блясък Атина. Тя, така твърди митологията, била любимата дъщеря на Зевс.


Едва ли си струваше да разказваше целия този объркан и канибалски сюжет, ако една реплика на вечният кандидат за премиер Бойко Борисов не предизвика такива митологични алюзии тези дни. Пред журналисти той обяви, че има готов проектокабинет и той му бил целият в главата. Ние се чудим защо лидерът на ГЕРБ ръси глупост след глупост, а то просто мозъчните му клетки били заети в това да изчисляват бъдещи управленци, кандидати за министри. Главата на Борисов поетично казано е нещо като политическо яйце, което като бъде разбито ще роди новото управление на страната. Това едва ли щеше да звучи толкова хорър, ако вече не бяхме виждали как се раждат неща от главата Му и какво са в състояние да направят по земите български.
Нещо повече - виждали сме как ГЕРБ действа всеядно по отношение на политическата система и сме наясно, че политическото им храносмилане ще понесе дори и най-твърдата храна в името на проекта в главата Борисова. Въпросът е, че българската политика не е докрай наясно с последиците от нещо, което е родено по този начин. Атина се справя добре всъщност. Тя става богиня на мъдростта, властелинът на Олимп често се допитвал до нея, но като познаваме властелинът на ГЕРБ едва ли някой би заложил дори и двулевка, че от него може да се роди нещо на което ще върви да сложим прилагателното "мъдро". Май заради това България е кошмарът на всяка митология. Тук всичко се обръща с краката нагоре и отсега се знае, че главата генералска не може да роди друго освен бури.


Ако можехме да сме убедени, че политическите проекти на ГЕРБ имат хубав край, щяхме да махнем с ръка и да ги оставим да се упражняват в това тъмно дело. Но понеже виждам, че телевизионното крякане на истеричните пиарки напълно е промило мозъците на депутатите от ГЕРБ, нека да им припомним, че предишният продукт на главата Борисова бе свалена от социален бунт. Борисов е премиер, който бе свален от власт с протест. Днес в митологичното му съзнание този сюжет съвсем отсъства, но когато заговори за проектите в главата си е добре да му напомним точно това. Защото не сме убедени дали това, което излезе от там няма да прилича по-скоро на политически тумор.
И най-накрая. След като навлязохме в митологична вълна, нека да припомним, че един от най-големите опуси за древногръцката митология е "Илиада". Там Зевс присъства като герой макар и не в момента в който се ражда Атина. Песента е осма и е озаглавена: "Събрание на боговете. Прекъсната битка". Реших да си припомня отново текста. Изумях. Със съвсем малка промяна той все едно е писан за сегашната политическа ситуация. И ето как би звучало неговото начало в ъпргрейднатия вариант:



В плащ парламентарен Зора се разпръсна навред по празните банки.
Кандидат-премиера бе събрал на съвет депутати,
в най-тихата зала на парламента докрай изтормозен.
Тъй заговори им той, а клонингите му слушаха мълком:
"Чуйте ми словото днес, депутати лично от мене избрани.
Аз ще ви кажа какво във главата ми днес се заформя
и нека нито един журналист не прекъсва речта ми -
в мойта кратуна нещо велико се ражда
вече виждам дузина кандидати за мои министри
даже повече, ако знаят къде да кешират.
И ви казвам докато аз управление раждам
пак ви давам поръка да бъдете като моите топки
участвате значи, но никакво влизане в зала,
аз се замъчих с туй което ми ражда главата
и вие, о мои чеда, ще страдате заедно със мене...


No comments: