Sunday, August 16, 2009

Мълчание

За пореден път Клубът за социална местна политика привлече вниманието на медиите. С обективна информация и анализи социалистите от този клуб винаги са били силен опозиционен глас на герберското управление на София. И е добре, че ги има.
Въпросът обаче е друг. А къде са левите съветници от столицата? Защо те не са в ролята на разобличителите на лицемерното поведение на ГЕРБ? В крайна сметка има един-единствен ефективен начин да си опозиция - да не оставяш противника си на мира и да го държиш в напрежение, че си по следите на неговите тъмни афери. За съжаление БСП-съветниците си позволиха да дадат неочаквана ваканция на ГЕРБ и да ги оставят да правят каквото си искат.
Идват избори в София, но левите общинари подхождат твърде аристократично към тях. Не се появяват никъде и мълчат. А после пак ще има обяснения - ами то нямаше време, не можахме да се мобилизираме докрай. Нека не предрешаваме резултата от вота, но за целта се иска активност. Не знам дали левите общинари си дават сметка, че са част от политическа традиция, начало на която са дали Димитър Благоев и Георги Кирков. Двамата са били общински съветници в София. "Гласувайте за социалистите. Те са нашите искрени защитници. Те се борят за правото на работниците, искат освобождение на сиромасите." Това е призивът на социалистите от 1893 г. за общинските избори. Всеки ляв съветник трябва да може с чиста съвест да произнесе тези думи и днес. И да не мълчи.

1 comment:

Пламен Тодоров said...

Чудя се има ли смисъл изобщо БСП да участва в едни предварително загубени избори, каквито ще са тези в София тази есен!