Friday, June 22, 2012

Прошки



Да простиш е върховно морално действие. Да опростиш пък е висша държавна постъпка. Както са направили тези дни във Варна - общинския съвет е опростил дългове на хора заради крайна бедност. Такива новина са толкова голяма рядкост, че е по-вероятно да видиш Бойко Борисов да не се хвали за нещо, отколкото да чуеш такава информация.
Темата за доходите, за бедността изобщо не стои на дневен ред в България. В това отношение ние сме абсолютната опозиция на цяла Европа. Който и западен вестник да отворите ще видите, че основните политически дискусии се въртят около доходите, около икономическият растеж, около по-добрият живот на хората.


В България топ 3 на политическите думи е:
1. Магистрала.
2. Хвалби във всякаква форма ("Влязохме в еврозоната", "Можем да бъдем примера за Европа", "Тигрите от Бистрица" са най-добрия отбор). 
3. Стабилност.


Тези думи описват всичко друго, но не и живота на хората. Това е политика, която е ангажирана с метафори, а не с реална дейност. В такава държава е трудно да се опиташ да насочиш мисленето към реален проблем, защото властта дори не е в състояние да го разбере. Защото е много трудно да се разбере, ( че хората тънат в крайна бедност и то в резултат на психопатичната политика 3 години да държат замразени всички доходи? Това е държава, която не е способна на опрощаване и заради това се налага с опрощаването да се заемат по-ниските нива на държавата, които реално виждат размера на бедствието.


Но пък социоложката Мира Радева официално "разби" мита, че имало връзка между парите и щастието. Ето защо значи кабинетът не мисли за доходите. Вероятно се опасява, че с много пари ще направи българите нещастни...
Прошката е върховно морално усилие. 
Дано някой да е в състояние да я прояви към този кабинет един ден.


1 comment:

Chivas said...

Бойко беше изказал притесненията си за хората от северните държави, които от щастие взимат, че се самоубиват! Премиерът прави всичко възможно българите да не посегнат към живота си, а да ускори естествената им смърт! Какъв внимателен вожд си имаме само!