Monday, June 25, 2012

Цецка Цачева – империатрицата на Фотошопа



Ако непосветеният в политическите мистерии гражданин тези дни зърне корицата на лайфстайл списанието „Мери”, има голяма вероятност да се хване за сърцето, да изхълца зловещо и да принуди поне 5-6 съвестни гражданина да започнат да избират отговарящият, когато си поиска телефон 112.
Редакторите на „Мери” са решили да изтипосат на корицата си парламентарната шефка Цецка Цачева, в строг бизнес костюм и поглед, който показва увереност, че неговата притежалка би прекършила дори врат на депутат от опозицията, за да докаже вярност към премиера.
Всъщност това е лъжата – жената на снимката има само бегла прилика с Цецка Цачева. На корицата на списанието председателката на НС изглежда с 20 години по-млада, с 30 килограма по-слаба, очите й имат блясък. Изобщо това не е точно Цачева, а нейният брутален фотошоп-двойник.
Не знам дали в списанието умишлено са я изпилили на компютър до степен до която тя да заприлича на гротеска, на страшен шарж на собствения си публичен образ.
Ето я и самата снимка, за да се убедите. В този случай визията просто убива словото:





Сами виждате, че жената на снимката има общо с Цецка Цачева, колкото Азис с Алберт Айнщайн.  Това вече е някаква алтернативна реалност, където Цеци Цачева (човек види фотошопирана герберка пък вземе, че се разнежи) го докарва на вид като героиня от „Сексът и градът”. Няма да забравя никога думите на един британски комик Рики Джервес по повод на плаката за филма „Сексът и градът 2”: „Хайде де, момичета. Всички знаем на точно колко години сте”. Сатирикът визираше това, че четирите актриси също се бяха оставили на милостта на Фотошопа и резултатът беше трагикомичен. Защото в реалността Кари Брадшоу остаря, а Цецка Цачева изглежда точно както си изглежда:







С тази стъпка обаче за първи път политиците съвсем яко нахлуват в територия, която доскоро беше запазена територия на чалгата. Никой няма да се учуди, ако в реалността бюстът на певицата Ивана е с една трета по-малък, отколкото на плакатите за албумите й. В този случай Фотошопът има стратегически задача – фолкът е софтпорно култура, която ще бъде унищожена без визуалните стимули. Заради това инженерите на чалгата увеличават цици, издължават бедра, изглаждат бръчки като във фабрика за хора, но просто фенгрупата, която си купува тези продукти доброволно приема да бъде излъгана в името на това да запази розовите блянове.


Никой обаче не иска политика като чалга, защото ефектът от лоша чалга песен е просто да поискаш да пийнеш малко повече, за да притъпиш слуха си.
Ефектът от чалга-политика е безкраен махмурлук и стомах, вдигнал Октомврийска революция.
Фотошопът е подменен свят. Вероятно ГЕРБ в момента несъзнателно мечтаят да фотошопират и резултатите от своето управление. И вместо безкрайната гадост и истерия в съзнанието на българите да се появи образ на светъл просперитет и доходи, които карат Бил Гейтс завистливо да мръщи вежди. Само така можем да си представим мотивите, които са довели Цецка Цачева до желанието да се превърне в карикатура на самата себе си.
Откъде ли се е появила тази суета у шефката на парламента? Кой ли може да е нейния източник? Защото сега тази корица на списание „Мери” ще добие легендарен статут и ще се върне като ракета „земя – земя” в десетката на парламентарното мнозинство. Защото фалшивите снимки на Цачева ще градски фолклор по-бързо отколкото дори и премиера може да произнесе фразата: „Тройната коалиция е виновна заради това, че Цеци се състари преждевременно”.


България трайно става държавата на Фотошопа. Показаха ни наскоро, че сме фотошопирано щастливи. Убеждават ни, че един Фотошоп ни дели от Еврозоната. Твърдят, че сме като пример за цяла Европа, а през това време пускат програмата, за да изгладят бръчките от лицето на лъжата си. Това не е живот, това е Фотошоп, би казал някой интелектуалец с философска нагласа. Трудно е да не станеш философ след като видиш подмладените снимки на Цецка Цачева и нейното безкрайно желание да си заголи коленете. А това ни връща към една още по-древна история – спомнете си, че първият „Плейбой” на наша почва реши да започне с гола фотосесия на Лили Иванова („бугарската певачка, сега веке баба”, гавреше се с право македонската преса).  И там снимките бяха по-скоро анимация, отколкото еротика, защото нищо от Лили Иванова не беше истинско, а дорисувано.
Виждате ли къде е разликата. В западния свят „Плейбой” съществува, за да поддържа либидото на младите поколения и да не ги отказва от търсенето на еротика, а у нас Фотошопът влезе в коварната роля на бром, за който се твърди, че щедро е бил слаган в яденето на войниците по тоталитарно време. Дори еротиката ни тука е страстоубиец.


Вероятно Цецка Цачева иска да си представи различна версия на самата себе си. В един добър и съвършен свят, тя сигурно щеше да е секс-икона с този поглед, който обещава да прегризе дори и дъска в името на поставените партийни цели. Но дори и на младини Цецка не е изглеждала по начина по който са й направили компютърен лифтинг в списанието. Значи тя вече е в заблуждение дори и за самата себе си, което е неописуемо странно.
Пък и мъжете в България не са прости, независимо, че очевидно в женската част от ГЕРБ ги смята за безнадеждни еротомани. Все още един мъж си ляга с реалната мацка, а не с нейната фотошоп-двойничка, така че шансовете на Цецка Цачева да стане парламентарен вариант на Кари Брадшоу са практически нулеви. Да не говорим за това, че ако намерите мъж, гледал повече от пет серии на този прословут сериал, то той трябва да бъде застрелян на място или поне принуден да изгледа четири мача един след друг, за да дойде на себе си.


А може би фотосесията на Цеци е отчаян писък на отхвърлена жена. Чрез нея тя намеква на премиера, че досега е пренебрегвал нейната институция и търси примамки, за да го накара по-често да се явява на парламентарен контрол. Чрез своите новооткрити младини Цачева се опитва да го убеди, че въпросите на депутатите от опозицията не са толкова скучни, а и тя ще го брани отзад като верен войн на европейското развитие на България и гражданите, които си го присвоиха в партийното име.
Единственото, което плаши отсега е да би тази парламентарна дама да реши да прибегне и до по-хард методи, за да затвърди (а може би „втвърди”) позавехналото политическо либидо на управляващата партия. Фотошопът не може да замести Виаграта, но виждаме, че Цачева се е влюбила в тази идея и е решила да докаже на бруталния свят, че с малко виртуална пластична хирургия всяка герберка може да заприлича на Квазимодо. Страшно е, ако тя реши, че не е показала достатъчно от себе си и предприеме като следваща стъпка фотосесия в „Пентхаус”. Мисля, че това със сигурност ще препълни Терминал 2 с отлитащи хора. Защото чрез Фотошопа ГЕРБ се опитаха да осквернят и еротичните мечтания на нацията. А заради това се полага Народен съд.


Едно поне е ясно в държавата на Фотошопа никога не е скучно. Само, че е опасно да отваряш списанията. И без това стресът убива по-сигурно от финансовата отрова на Дянков....
Дянков ли казахме? Нали си спомняте, че той също се снима в палава фотосесия – полегнал на диванче и положил ръка върху бюджетните си дефицити:






Леле, ами, ако Цецка и Дянков решат да направят обща фотосесия. Това завинаги ще убие секса по земите български.
Мисля, че тогава и създателят на Фотошоп просто ще реши да се гръмне.
Или поне ще го институционализират в стая с тапицирани стени, стенещ и разкаян, за това, което е причинил на света. 
И най-вече на България.

No comments: