Tuesday, August 14, 2012

Историческата еволюция на президента



Религиозните фундаменталисти по цял свят остро отричат еволюцията, ненавиждат Дарвин в червата и са склонни с часове скучно да обсъждат идеята, че вселената има интелигентен дизайн. Доказателства за еволюцията обаче има. Просто богословите не умеят да ги търсят на правилното място.
Президентът на България Росен Плевнелиев е ходещо доказателство, че еволюцията съществува. След като на 3 март в своята реч по повод националния празник, държавният глава нито един път не спомена думата "Русия" в своите размишления за модерната българска държава, вчера на Шипка Плевнелиев еволюира исторически. В речта си на върха президентът вече допусна, че е било възможно да има руско участие в нашето Освобождение. Опиянен от разредения въздух на върха, президентът тръгна да твори направо алтернативна история. В нея руснаците са дошли едва ли не на края на битката, като подкрепление за опълченците, които гордо извоювали сами историческата победа. Никой не е казал, че еволюцията работи бързо, очевидно Плевнелиев още ще трябва да набляга над историята, защото по начина по който я разказа излезе, че руснаците са се появили само като логистика и нищо повече.
Но, това си е еволюция. От липсата на руснаци до тяхното неочаквано появяване - това говори за някакво развитие. Вероятно на следващия 3 март президентът вече ще е готов да спомене, че повече от един руски войници може и да са дали живота си, за да може България да е свободна. На хората, задръстени от клишета просто им трябва твърде много време, за да почнат да мислят в реални категории.

Най-порочното от всичко е, че никой не се нуждае от този патриотарски вариант на история, където цялата историческа заслуга за Освобождението се приписва изцяло на нас. Най-малкото заради това, че от речта на Плевнелиев никой няма да успее да разбере от какво точно сме се освободили. Говори се за някакво петвековно робство, ама нито думичка няма какво е било това явление, кой ни го е причинявал. По този начин патриотарските клишета увисват във въздуха.
Не е ли странно обаче? Има народи край нас, които поради очевидната липса на екшън у тях, си измислят история. А ние сме народ-чудо, който доброволно бяга от своята история - премълчава я, преобръща я или се прави, че никога не е била. Това трудно ще бъде окачествено като еволюция. Това е по-скоро историческа шизофрения. А еволюиралият исторически президент просто става говорител на вътрешната лудост. Една реч с политкоректни клишета и зализани фрази винаги е обречена на провал.
Защото историческата еволюция не може да замести биологическата. А биологическата еволюция, питайте Дарвин, е научила хората да мислят и да разсъждават за света. И сега е леко плашещо дали пък историята не продължава напред с ирония като ни подсказва, че еволюцията може да вземе обратен завой и да се върне в своето начало.
Нека да следим политическия живот у нас. 
Той ще ни даде ясни примери за това подозрение.


2 comments:

Marx++ said...

Mrx++Наш Плевню сигурно не е чувал за генерал Столетов, кой е бил и каква е неговата роля в боевете на Шипка.На него много му пречи сянката на неговото минало битие на щатен комсомолски секретар на Градски комитет на комсомола.

Marx++ said...

Mrx++Наш Плевню сигурно не е чувал за генерал Столетов, кой е бил и каква е неговата роля в боевете на Шипка.На него много му пречи сянката на неговото минало битие на щатен комсомолски секретар на Градски комитет на комсомола.