Monday, August 13, 2012

Политическата авиация на ГЕРБ



(Разтегнатият мускул на външния министър стана красива метафора за състоянието на България)


Изпращането на самолет е основна валутна единица във властовите взаимоотношения в България. Премиерът Бойко Борисов използва правителствения самолет основно за свои собствени пиар-акции, когато под възхитените погледи на медиите, театрално имитира божествена функция на летящата българска държава. Няма как да не признаем - това е първия кабинет, който исторически впрегна авиацията в своята политическа мисия, която е да не върши нищо, ако наоколо няма журналисти.
Този самолет отново влезе в новините преди няколко дни. Оказа се, че премиерът специално го е изпратил до Варна, за да вземе оттам външният министър Николай Младенов, който по време на ваканцията, наранил крака си. В йерархията на ценностите на ГЕРБ подобно действие е все едно премиерът да те осинови. Грижата за мускулатурата на външния министър е особено трогателна. Откъде на къде висшия сановник на управляващата партия ще бъде разкарван като някакъв си обикновен българин с линейка и лекуван в местната болница. Не, физиката на Младенов изисква лечение в Правителствена болница, под грижите на елитни хирурзи, защото фаворите на премиера получават специално отношение и самолети, а не само хвалби по сутрешните блокове.

Жестът към министъра е повече от символичен. Той издава строга класация на ценности. Засегнати ли са мускули, премиерът веднага се загрижва. Ако беше удар по главата или нарушение на знанията, МС вероятно нямаше да прати дори и служебен автомобил. В крайна сметка в България на Бойко Борисов се цени физиката, а не интелекта. Мускулите получават самолети, а знанията получават метафоричен среден пръст.
Не напразно, както наскоро отбеляза в анализ една журналистка, у нас става национална трагедия, когато някой спортист не спечели медал и никой не обръща внимание на тези, които наистина носят златни медали - младите българчета, които печелят олимпиади от математика и информатика. За тях самолети няма предвидени. В България можеш да се уредиш с такъв само, ако си близък на Борисов и, ако го трогнеш с мускулна болка. Всичко останало не предизвиква никакъв политически интерес.

Борисов е фетишист на мускули. Нека да си припомним легендарната история с неговия крак от 2009 година. Тогава, малко преди изборите бъдещият премиер бе контузен на футболна среща, а централната на ГЕРБ ежедневно информираше за състояние на Крака му и изписваше думата крак с главна буква, за да не би някой да предположи, че описваната телесна част принадлежи другиму. Тогава Бойко Борисов не разполагаше с авиация, зада помогне на самия себе си, но допусна журналисти в своите покои, за да го снимат как полога грижи за своята наранена мускулатура.
Вероятно спомените за тези тревожни предизборни дни, когато Тройната коалиция инатливо увеличаваше пенсиите, са се събудили в душата на министър-председателят и той е решил да спаси външния си министър от тегобите като му прати авиация, все едно американската армия спасява рейнджър, обграден от сомалийски пирати някъде в африканската пустиня.
Това с правителствения самолет издава обаче и една психика на богоизбраност. Те вече дотолкова се изживяват като елит, че смятат за абсолютно нормално да използват държавните ресурси като древен римски император своите наложници.
Как пък Борисов този път не помисли за дупката в бюджета? Нали вечно чуваме мрънкането, че няма пари? Нали Финансовото министерство спря субсидията за БДЖ, защото бюджета бил изпразнен? Как стана така, че Младенов има пари, а за обикновените хора - не.
Нима външният министър е човек от първо качество, макар и с наранен мускул, че за него пари не се жалят. Защо някой не отиде при хората, които умират в чакалните на болниците и не се погрижи за тях, вместо да се харчат луди пари за един абсолютно ненужен полет Варна - София. Но така стоят нещата в държавата на мускулите. Тук министрите са единствената ценна стока и за тях се полагат максимални грижи. Всички останали - ако обичат да се чувстват като пленници в концлагер. Защото имат шанс да получат помощ, точно толкова колкото човек в нацистки затвор.

И после не се чудете, че младите кариеристи в България веднага се ориентират към кариера в политиката. Това е единственият начин в България да се отнасят като човек към тебе. Особено, ако имаш мускули.
Тогава всички самолети са отворени за теб. Както и необятното сърце на премиера.
Останалите кучета ги яли. Те нямат нито мускули, нито нищо.
Обикновени лузъри.


No comments: