Friday, August 24, 2012

Тъжно и тъпо



Преди пет дни Антон Кутев заяви в интервю, че "Социализмът има нещо общо със СПИН. Предимно се предава по наследство и по полов път". Социалната мрежа прегря от коментари. В петък Корнелия Нинова изля гнева си в специално изявление до медиите. И скандалът е в пълния си блясък. На гърба на всички членове на БСП.
Не можеш да сравниш социалистическите идеи със СПИН и да очакваш всички да се засмеят на този "лъчезарен" хумор и политическа разкрепостеност. Има неща, които не стават за анекдоти.

Не е ясно дали Антон Кутев си дава сметка, че с това сравнение е на ръба на цинизма.  За милиони хора "социализъм" е и кауза, и борба, и съдба,и саможертва. Да им кажеш, че са болни, дори чрез метафора, е тъпо и безотговорно.Защото нивото на този хумор е ниско. То подхожда за веселба в кръчмата, но стои нелепо в устата на основния медиен отговорник на БСП.
Но и в реакцията на Корнелия Нинова понамирисва на фалцет. Фалцет, който завихря скандала на ново ниво и не прави нищо друго, освен да го превърне в общопартиен.

А пък и е дразнеща тенденцията в мига, в който Станишев хване самолет за Европа, в БСП да избухват мини-войни за радост на журналисти,опоненти,социални мрежи и зевзеци.
По този път се стига до никъде. Освен до първите страници на жълтите вестници. Вицовете и скандалите ще ни осигурят безкраен ол-инклузив за такива места.
А сметката БСП ще я плаща на изборите. 


(коментарът е писан съвместно с моя колега Юрий Борисов под псевдонима братя Ружеви)

No comments: