Saturday, August 18, 2012

Дъжд от звезди в мъглива епоха



Преди няколко дни астрономите казаха, че над Земята щял да се изсипе дъжд от падащи звезди. От старите книги знаем, че когато човек види такова космическо тяло в свободен полет трябва да си пожелае нещо и то ще се сбъдне. Всъщност винаги ми е било чудно откъде се е взело това поверие. Нима навремето хората са вярвали, че Бог комуникира индивидуално с тях чрез звездите? И, ако природата на Божеството е звездна, каквато би трябвало да бъде, това не означава ли, че строителството на совалки всъщност е праведно дело?
Аз дълго чаках дъждът от звезди, защото имам много какво да пожелавам. Странно нещо, мама му стара, тъкмо човек си въобрази, че вселената няма повече с какво да го изненада, че оттук-нататък животът ще тече емоционално подреден, разбираем и кротък и изведнъж душата му се изпълва отново с неясна жажда за пътешествия, нови преживявания и жажда за различно битие. Това е човекът, казах си аз, една безкрайна фабрика за големи мечти. И заради това хората не се нуждаят от падащи звезди, а се нуждаят единствено от големи мисли.
Тук съм събрал отново не чак дотам големи мисли. Но това са моите разпилени звезди из пространствата виртуални. Където можах се опитах да бъда ироничен, където можах се постарах да бъда романтичен, а където успях да хвана влака сложих и две щипки цинизъм, защото без него хуморът никога не е докрай язвителен.
И така звездите покапаха, вселената се настрои да слуша, а пък аз в тази мъглива епоха започнах да сънувам далечни страни...
Животът е хубав!





Оттук-нататък всеки път като пикая в някой парк - това да се брои за протест срещу дясната политика на Симеон Дянков! :)))))) Богородице, дай ми силни бъбреци, пази ме от проблеми с простатата и махни този кабинет! Така де - сега, ако не се закача на политическата вълна, когаааа? :)))


-----------------------------------------------


Имам въпрос. Когато съдят Pussy riot за тяхната пиар-акция в храма "Христос Спасител" се оказва страшно модерно да си техен защитник и да се закичиш с етикета "Аз съм за свободата". Интересно защо тези, които защитават пънкарките и дума не обелват за Джулиан Асандж. Той поне свърши нещо полезно за света, но стана жертва на тъмните страни на тази система, която е толкова загрижена за Pussy riot. Видях един надпис: "Днес всички сме Pussy riot". Ето това изобщо не е вярно. Днес всички сме Джулиан Асандж. Защото чрез него видяхме какво може да те сподели, ако прекрачиш границите на "модерните демокрации". Заради това ми е смешно като говорят за диктатора Путин. Да ходят да обяснят на Асандж къде е диктатурата всъщност...


--------------------------------------------------



Понеже основната ми цел през този август е свръхзлоупотреба с фантастиката (а електронните читанки са най-добрия начин да се отдадеш на всичките си литературни пороци) се сетих за краят на една от най-знаменитите книги на братя Стругацки "Пикник край пътя" (повест в която извъземните кацат на земят, не осъществяват абсолютно никакъв контакт с хората, а специални хора, наречени сталкери, след това
бродят из зоната, където са били пришълците и търсят оставени от тях предмети). Там главният герой най-накрая намира една сфера, която изпълнява всички желания. И тогава единственото му желание, ама наистина единствено му е: "Щастие за всички даром и нека никой да не бъде пренебрегнат!". Велико е, мама му стара, да намериш сили да пожелаеш точно това...:)))


-------------------------------------------------------


Вселената щеше да е ебати скучното място без производството на крушова ракия...Пийнеш малко пък душата сама поиска да си поговори за литература, политика, история....Нациите без ракия - за тях ми е жал. Обречени са на космическа скука :))


----------------------------------------------------


Ежедневния труд трайно уврежда зрителните възприятия и вреди на менталното здраве. Давам пример със самия ден и моят сблъсък с ежедневния капитализъм. Отварям агенция и изведнъж виждам заглавие: "Депутат от ГЕРБ с 4 цици се ожени тайно". Каквооооо, казах си аз. Каквооооо??? После си викам - абе тия от ГЕРБ са егати фрийк-шоуто, даже и депутат с 4 цици си имат. После се оказа, че истинското заглавие е: ""Депутат от ГЕРБ с 4 внуци се ожени тайно" и сега стоя и трагично се питам: боже мой, нима е достатъчно една дума да завършва на "ци" и аз да я разчитам като "цици"? Това поставя интересни въпроси, май френдс, интересни въпроси :))))


------------------------------------------------------


Шефът на Института за пазарна икономика Красен Станчев днес е заявил, че повишението на заплатите в страната веднага щяло да увеличи безработица...О, боже на отмъщението, рядко съм се обръщал към тебе, но моля те, моля те, моля те, направи така, че Красен Станчев да остане без работа и с два лева в джоба! Моля те, дай му възможност да живее с една обикновена заплата на месец, без американски субсидии! Моля те, боже, направи така, че десните икономисти да останат на социални помощи и да разчитат на милостта на държавата да оцелят! Да ги видя тогава как ще твърдят, че държавата е зло и заплатите трябва да стоят ниски....:))))


--------------------------------------------------------


Литературата е опасно занимание, мама му стара. Днес в автобуса кротко си четях епохалното фентъзи "Игра на тронове", когато случайно вдигнах поглед към прозореца. За един миг, само за един, пейзъжът навън ми се видя като средновековно царство, пълно с замъци, магии и далечни орки. Сериозно. Имаше някакъв миг между книгата и реалността, който ми показа за кратко книжната реалност. Изводите от това са три. Или руския коняк, който опитах снощи дава ефект доста по-късно или софийското слънце вече почва да ми се отразява или просто светът наистина крие от нас приказната реалност и ни я пуска от време на време като рекламен блок в телевизия. Аз залагам на третото. Иначе защо всеки трети писател в света пише фентъзи...:))))


---------------------------------------------------------


Абе, да не би във Фейсбук да има летен прилив на timeline? :)))) Че отвсякъде слушам оплаквания. Спокойно, о, зайци, свиква се! Понякое време дори става интересно. Новият дневник от моя гледна точка има един-единствен проблем - твърде е лесно човек да се върне до 2008 година и да провери какви глупости е плещил тогава. Този гад Зукърбърг е виновен - даде ни възможност с очите си да видим, че човек не само не се променя, но и задълбочава лудостите си през годините...:))


---------------------------------------------------------


Замислих се за това колко интересен и вълнуващ може да бъде един човешки живот. И веднага ще ви дам пример с Фидел Кастро. Оставяме настрани политическата му дейност, дадох си сметка за друго. Той е роден през 1926 година. Представете си само какво е видял през своя живот. Роден е в края на географията. През живота си досега е имал възможност да види следните събития: Втората световна война, човек в космоса, кацането на Луната, убийството на Кенеди, Карибската криза, Студената война, краят на СССР, рухването на Берлинската стена, войните в Близкия изток, 11 септември, възникването на интернет, мобилните телефони, лаптопите, Латинска Америка в ляв завой, Майкъл Джексън, смъртта на Майкъл Джексън...Винаги съм чувствал недоволство, че хората живеят кратко. Обаче, ако живееш в интересни време за 86 години можеш да видиш как светът се променя поне 4 пъти....Има тръпка в това, има тръпка...


---------------------------------------------------------


Две неща за вселената. Първо - никой няма да махне Ботев от учебниците. Заради това по-леко с емоционалния градус. Както човек не може да си махне мозъка без да умре, така и Ботев не може да бъде отстранен от учебниците без да пострада цялата история. Зачудих се обаче какво ли би било, ако Ботев живееше днес и беше обикновен фейсбук-потребител. Ооо, тогава всичките му статуси щяха да бъдат пълни с тролове, които го обвиняват в непатриотизъм и хулене на българския народ. Защото турците присъстват единствено като бележка под линия в неговото творчество. Ботев пише основно за българите и за всички техни качества, които им пречат да бъдат свободни. Леле, ако беше жив днес - нямаше да има националистическа партия, която да не го оплюе с декларация и да го изкара платен агент на Мосад, а всички националистически маниаци, които днес споменават името му под път и над път, щяха да му пишат гневни писма и да го наричат изрод...Но млъкни сърце...:)


----------------------------------------------------------


Внимателно изчетох класирането по медали на Олимпиадата. В първите 20 има изключително изненадващи страни. Например - Куба, която заема 15-то място. Ямайка - 10-то. Северна Корея - 20-то. И разбира се, разтърсващия хит на Олимпиадата - Иран, който заема 17-то място с 4 златни, 5 сребърни и 3 бронзови. Представяте ли си Иран? Заплахата за света? Неспокойния сън на Хилъри Клинтън? Демоничния Иран 17-ти, ухааааа! Не стига, че развиват ядрена програма, ами и медали печелят, пфууу! И сега се дръжте - къде спи БСП? Аз на нейно място щях да започна да разправям, че отказването от АЕЦ "Белене" пряко е навредило на представянето на олимпийците. Звучи ви абсурдно? Ало, вие живеете при премиер на име Бойко Борисов. Всичко така или иначе е абсурдно :)))


---------------------------------------------------------


Последно не схванах - атентатора от Бургас камикадзе ли е или не е камикадзе? Защото, когато в два поредни дни чуеш от един и същи човек две противоположни версии, почваш да се чудиш кой точно е лудия? А може би камикадзето е бил извънземно и заради това е финтирал перфектна антитерористична отбрана на страната? Или пък не е имало камикадзе, а само негова 3D версия? Колко е готино обаче, че следователите в България почнаха да се държат като журналисти - пускат версии, тестват ги, после се отказват от тях...Найс, а?



-----------------------------------------------------------



Отчаяно се оглеждам за дъжда от звезди. Сериозно. През 5 минути излизам на терасата, за да видя дали наистина над Подуене валят звезди. Засега видях само сипещи се фасове. Два пъти почти се подлъгах. Което не е честно спрямо зрителите на небесното шоу, както и към създателят на звездите. Ако искаше конкуренция от спецефекти, нямаше ли Той сам да си я създаде, а? :))))


---------------------------------------------------------------


Историческа олимпиада в Лондон. Олимпиадата, която окончателно ме убеди, че след третия свят се е формирал четвърти и България е попаднала в него. С известна завист гледам към страните от третия свят - те все пак се уредиха с понякое злато...:))))))


-----------------------------------------------------------------


Вчера си направих удивителен експеримент: изгледах всички части на "Изпепелени от слънцето" една след друга. Няколко мисли по този повод. Очевидно май аз съм единственият в тази част на галактиката, който е харесал двете части на втория филм. Тези две части имат само един проблем - те са продължение на толкова гениална творба, че никога не е имало начин да не бъдат провал. Второ - първата част е почти камерен филм, в който изпепеляващата власт е показана единствено и само чрез символи, като огромната сянка, която прецаква живота на хората. А вторият филм вече е епос, пълен с православна мистика, много немци и интересно говорещ Сталин. Чисто теоретично - вторият филм е дори по-гаден от първия - оказва се, че това, което е спасявало живота на човека в лагера всъщност е измислица, че единственото останало спасение на човека е това да не му пука, че ще умре, защото всички останали пътища са лъжа...С други думи филмът за мен изобщо не е провал. Това са просто два различни филма, от две различни епохи, ако щете дори...:)))


--------------------------------------------------------------



"Ужасно е, когато собствените ти мисли се опитват да се съюзят срещу теб". Тери Пратчет. Винаги съм знаел, че този британец е най-големият жив философ на земята :)))


--------------------------------------------------------------


Старият репортер извърши нещо ужасно - не издържа на тръпката и си купи електронна читанка. Сега видях, че в нея съм успял да заредя вече 1 гигабайт книги с фантастика. И мисля, че можете да отпишете август за мене. Само ще ви помоля - ако ме срещнете по улицата и ви изглеждам така все едно не съм в София, а упрявлявам звездолет някъде в далечния край на галактиката, в никакъв случай да не ме будите от този унес...:))))


-----------------------------------------------------------


Докъде ме докара Фейсбук!!! Улових се, че изпитвам съвсем леко облекчение заради това, че България падна на полуфинала. Просто иначе не ми се мисли колко снимки с надпис "Сподели това, ако искаш България да бие", "Да дадем 200 хиляди like за българските юнаци", "Сподели тази снимка на нокътя на Буда, ако вярваш, че България ще стане олимпийски шампион" щяха да плъзнат тука....На път съм да направя един колаж с надпис: "Сподели това, ако не искаш постоянно да ти пилят да споделяш нещо" :))))))


------------------------------------------------------


Фейсбук е много нечестно място. Виждам как са се формирали красив и национално-патриотични групи с гръмки имена като: "Всички българи в една група" или "1 000 000 българи във Фейсбук, нека да го докажем". Бляскава патриотична гордост, обединение на виртуалната нация. И после човек разбира, че го премятат като маймунка през обръч и истинските имена на тези групи трябва да бъдат: "Всички българи в една група, за да мога да ви пускам рекламен спам, когато си реша" или "1 000 000 българи във Фейсбук, нека да го докажем, че на кого ще пускам линкове от странни сайтове с жълти новини, които ми плащат за посещания от неочаквани виртуални балъци" :)))


----------------------------------------------------



Др. Руслан Йорданов преди няколко дни разви една теза, която аз все повече и повече почвам да споделям. Всъщност Германия и Холандия са нашите най-големи приятели в Евросъюза и ни правят удивителна услуга като не ни пускат в Шенген. Шенген има целия потенциал да се превърне в катастрофа за България, защото държавата ни по никакъв начин не е готова да приеме всички бежанци, които могат и ще се изсипят тук...Какъв Шенген, какви пет лева? За какво ни е това чудо? Според мен Шенген беше политическия фетиш на ГЕРБ, нещо като тяхната европейска секс-кукла, която си мислеха, че ще обладаят във всякакви пози. Не се получи. Да живеят Германия и Холандия! Те ни спасяват от самите нас :)


--------------------------------------------------------


"Често се случва да излезеш сутрин през лятото навън, виждаш пред себе си огромния, прекрасен, забързан нанякъде свят, пълен с необятни обещания и щастие до небето. В душата ти проблясва пронизващо чувство, пресовано в част от секундата, че животът се стели пред теб и може да минеш през него без да се оглеждаш, да поставиш себе си на карта, да спечелиш, да профучиш с катер по моретата му или на "Мерцедес" по пътищата и никой няма да те нарече с американската дума "лузър". "Generation П", Виктор Пелевин :))))


-------------------------------------------------------


"Ям салата, пия ракия и гледам залеза". Из телевизионните самопризнания на Джеймс Уорлик. Дааа, коварната ни мисия е изпълнена. Побългарихме янкито, сега вече можем да им го върнем и да чакаме зомбито ни да свърши черната работа в САЩ. Когато следващия американски президент признае, че любимият му певец е Веселин Маринов, а дъщеря му слуша Азис, тогава вече ще можем да предявим претенции към Америка Пък, ако и следващото янки в Белия дом се научи да пия ракия, ще преоцени идеите си да напада тази или онази страна. Ракията е миролюбива субстанция. Тя не изключва размяната на юмручни удари със съседа по маса, но пък категорично не предполага инвазия в Близкия изток :)))


-----------------------------------------------------------


Темите на народа във възгледите на един шофьор на такси: "Качвам вчера един старец, 86 годишен, браточка, и той ми вика: "Карай при курви!". Аз го гледам един такъв, стар, съсухрен, всеки момент инсулт ще получи и му викам: "Абе, какво ще ги правиш ти тия курви - ще ги гледаш или ще се престрашиш и да помилваш по косичката някоя от тях". Заведох го в най-скъпия клуб, дадоха ми 30 кинта за него, а той си плати момиче за два часа. Хахахаха, най-вероятно цяла вечер й е разправял за внуците".
В литературен възторг от тази история аз споменах на шофьора на таксито, че от толкова много хора вероятно сигурно вече е цял психолог. Той помисли малко, после кимна утвърдително: "Ако напишем книга ебати томо ще стане". :))))


-----------------------------------------------------------


Не мога да отворя вече вестник, мама му стара, без да попадна на някой дълъг, скучен, язвителен и емоционално натоварен текст от политолог/психолог/eкстрасенс/квартален пиянка/маниак на свободна практика, който да обяснява колко лошо нещо бил подготвяният референдум за АЕЦ "Белене". И тези статии не познават предели в критиката си - хората не можели да се изказват за ядрена енергетика, подреждането на звездите не било подходящо за референдум, стомахът на Симеон Дянков бил разстроен, а това вещаело лоши енергии в деня на гласуването...Рядко съм виждал толкова стройна кампания срещу нещо, която придобива истерични нотки от ден на ден. Но едно нещо в тези анализи много ми харесва - в тях неизменно БСП е описвана като тъмна, черна, зловеща сила, която има силата поне на Волдемор от "Хари Потър" или на Саурон от "Властелинът на пръстените". Червените в тези анализи нямат граници в своята тъмна сила, зловеща подлост и магьоснически обществени похвати. С други думи - чета всеки един от тези анализи. Така поне малко се изпълвам с усещане за сила и с леко партийно самочувствие :))))


-------------------------------------------------------------


Нещо, наречено "рапърът Криско" бил новото лице на кампанията за феър плей на бТВ. Блатечки крадеше като финансов министър храната на хората от хладилника, ново създание секвестирало колите на народа като шеф на НАП, чиято секретарка ходи без минижуп. Мисля, че на този свят има точно около 0,014 българи, които някога изобщо са си помисляли да свалят песни на нещо, наречено Криско, така че кампанията им ще се получи повече от добре...:))))


------------------------------------------------------------


"Голата жена е въоръжена жена". Виктор Юго. Цитат по Умберто Еко "Тайнственият пламък на кралица Лоана". Леле, ето защо казват, че класиците трябва да бъдат препрочитани цял живот :))


---------------------------------------------------------


От известно време насам забелязвам нова величествена тенденция във Фейсбук. Нека да я наречем "Религията на голямото споделяне": снимка на Христос с надпис "Ако вярваш, че бог е до теб сподели". Снимка на български олимпиец с надпис: "Ако желаеш успех на нашите спортисти, сподели". Снимка на плаж с надпис: "Ако мечтаеш за море, сподели". Хей, да не би аз да съм чел различна Библия, ама в моя вариа
нт на текста никъде не се споменава, че ако споделиш 30 снимки на Христос, значи си си уредил оправдателна присъда на Страшния съд. Или пък, че ако споделиш снимка на Памела Андерсън, това непременно означава, че тя ще иска да спи с тебе. С други думи тази религия на голямото споделяне е абсолютен парадокс за мене. За да ви убедя в това, да взема да постна снимка на бира - споделяйте я колкото искате, но в крайна сметка ще трябва да станете от бюрото и да отидете да си я купите сами... С други думи очевидно е, че все още има области на човешкото познание в които ФБ не играе :))))


---------------------------------------------------------------


Американска сонда кацна на Марс. Защо ли им беше да пращат изобщо апарат натам. Не е ли очевидно, че американци и преди са кацали на червената планета? Фактът, че на нея няма никакъв живот (идеалната форма на пазарен фундаментализъм) е ясен знак за това :))))


No comments: