Tuesday, November 06, 2012

Цветанов от Сен Тропе




Веднага след психологическата драма "Цветан Цветанов срещу Европейския съюз" във Фейсбук се появи колаж - вицепремиерът като известният герой на Луи дьо Фюнес "Полицаят от Сен Тропе". Очевидно виртуалния народ видя в поведението на Цветанов не самоотвержен героизъм, а тотална клоунада.
Героят на френския комик подобно на Цветанов също отказваше да приема реалността такава, каквато е, а я тълкуваше спрямо собственото си високо мнение за самия себе си. 
А това винаги е смешно.

Едва ли е имало друг български кабинет, който да е получавал такъв шамар от Европа. Само в рамките на една седмица правителството се озова в нокаут. Първо - с избора на Венета Марковска за конституционен съдия. Второ - с отказа на Цветанов да признае, че ЕС не приема тази кандидатура. И трето - с разгромяващата повторна позиция на Комисията, че Цветанов абсолютно нищо не е разбрал.
Това е смешно, независимо, че смехът е през сълзи. Упоритото желание на вътрешния министър да е кадровик в съдебната система и изцяло да стъпи върху нея с полицейски кубинки вече ражда своите чудовища. И вместо да признае своята грешка - вицепремиерът тръгна да воюва с целия Европейски съюз, което е все едно да атакуваш танк с прашка. Заради своеволията си тази власт загуби и последното си морално оправдание, което можеше да има - че получават европейска подкрепа.
Очевидно Европа напълно е оставила подкрепата в гардероба и е решила, че България може да бъде възпитана единствено с шамари. Нашата страна, тъжно е, прилича на хулигана на Европа, който все си мисли, че няма да го хванат, въпреки, че номерата му са банални до досада.

Така се получава, когато полицай реши да ни учи на конституционно право. Цветанов може би наистина е от Сен Тропе. В една от сериите на този знаменит филм се оказа, че пазителите на реда са подменени от извънземни.
Чуйте последните интервюта на вицепремиера! 
Да видя дали после ще твърдите, че филмовите подозрения понякога не се оказват основателни. 


No comments: