Thursday, November 22, 2012

Себевъзприемането като лудост




Оказа се, че и гей-общността не е подмината от торнадото на екзистенциалните проблеми. В информационния поток тези дни се появи новината, че ЛГБТ-активистите настояват за улеснена процедура за смяната на пола по документи. Аргументът за това отново е европейски - в ЕС всеки се определял полово по документи спрямо собственото си полово себевъзприемане, а не по физиологичните си белези.

Фразата "полово себевъзприемане" е изключителна изящна. Значи, ако един мъж се "себевъзприема" като жена, то към него трябва да се обръщаме с "госпожо". Подобна трансформация на  обществените отношения освен абсолютен хаос в социалния етикет, вероятно ще доведе и до миниреволюция в биологията, която толкова консервативно твърди, че мъжете са си мъже, а жените жени.

От всички неща в човешката еволюция в последните 30 века най-малко се е променила физиологията. Тя е константна и упорито не иска да се променя. Ние можем да извъртим езика до неговата абсолютна пълна противоположност, но това не отменя биологичните факти.
В Англия наскоро, за да избегнат неравнопоставеностите се отказаха от термините "татко" и "майка" и ги замениха с "родител 1" и родител 2". Езикът бърза пред нас, еволюира и вероятно заради това е възможно да говорим за "полово себевъзприемане", въпреки, че от 15 километра е ясно, че човек в тяло с шкембе, брада и мускули, трудно ще може да бъде възприеман за госпожа. Колкото и документа да си извади за обратното.

Съвременният свят има много дефекти, но не можете да искате хората с магическа пръчица да се събудят и изведнъж да могат да схващат разликата между интерсексуалност, метросексуалност, трансексуалност. Обаче интелектуалният капан е щракнал. Тези, които искат да бъдат уважавани само заради своето различие, никога не зачитат хората, които все още се губят из неясните фрази на странния унифициран новговор на политическите коректности.
Това вече не е въпрос на полово себевъзприемане. 
А проблем на света, който окончателно е решил да се намира на един милиметър от пълната лудост.

No comments: