Sunday, November 11, 2012

1000 опита за философски камък




Преди няколко дни видях, че за 6 години вече в блога си имам 1000 текста. За какво ли не съм писал в тази част на вселената – за политика, литература, секс, свобода, звездите, безкрайността, бирата, книгите, свободата, анархизма, революцията, брюнетките, блондинките, възторга, есените, морето, облаците....
„Всичко е тема. Заради това всичко е текст”, казваше навремето Капушчински.
Преди 6 години кръстих блога си „Алхимичната лаборатория на Александър Симов”. Защото си представях, а и продължавам да си представям писането като алхимична реакция – в душата ти се разбъркват много впечатления, подклаждаш ги на кладата на собствената си вътрешна лудост, добавяш две капки мистика и текстът е готов – скандален, буен или аналитичен.
Замислих се за това защо ли винаги писането е имало такава роля в моя живот. Дали пък това не моят алхимичен дълг  - и аз като древните алхимици да се чувствам длъжен да открия своя философски камък, който ще може да превръща всичко не в злато, но текст? Не мога да дам точен отговор. Но пък прекрасно виждам цялата вселена – в нея има толкова много бродещи идеи и теми. Човек само трябва да затвори очи и да се впусне към някоя от тях. Всичко може да стане текст. Писането е друг начин да виждаме вселената. С очите я виждаме различно отколкото с думите. И това е голямата прелест на ситуацията.
Не съм сигурен, че очите ни ще ни разкажат цялата тайна на света наоколо. От самото начало загадката е била в думите. Убеден съм.
Написах 1000 текста без да открия отговорите.
Следващите 1000 пак ще са едно безкрайно търсене.







Да обобщим вселената накратко, ала Реймънд Чандлър:
"Беше една от онези недели в които дори митрополитите не правят планове кой да е следващия патриарх, а нефтените милиардери се замислят за благотворителност. И в тази неделя, досадна като банален грим на улична проститутка, аз трябваше да съм на работа. Часовете течаха бавно като мисъл в главата на депутат, преял на коктейл, но без да получи "Верту". И добре, че беше съвсем лекия махмурлук, който ме гризеше като съвест на американски сенатор, гласувал богатите да не плащат по-високи данъци. Една красива работна неделя и дълга като бедрата на стриптизьорка в клуб на Сънсет булевард" :))))))))))))))


-------------------------------------------------------------



10 ноември ми прилича на един стар и великолепен сръбски графит: "Карък това е девойка, която три пъти е забременявала, докато си е връзвала връзките на обувките". Да ви кажа това беше и българският преход - забременяваха ни толкова много пъти, че изгубихме сметка, а единственото, което наистина искахме беше да си вържем връзките на обувките...:)))))


-----------------------------------------------------------



Днес с ужас видях, че в блога си (който съществува от 2006 година, когато бях само на 19 години - хей, да знайте, ако някой се усмихне на тези реплика, гневът ми ще го преследва като неканен спам за увеличаване на бюста) вече имам точно 1000 публикации. 1000 публикация - 1000 начина за сътворяване на простотия. А и само да подчертая - тези текстове бяха сътворени при условие, че съм пословично мързелив. Леле, казах си аз като видях бройката, ако не бях и мързелив щях да бъда истинско графоманско бедствие :)))))))))


----------------------------------------------------------------


Роджър Уотърс идва в България!!!! Аллах съществува! И Аллах е рокаджия! :))))


-----------------------------------------------------------


Невинно си дадох сметка, че се навършват 17 години откакто изпих първата бира в живота си. Да, правилното изчислявате - старият репортер беше такъв балък, че до 18-ата си година не пиеше изобщо, а дори и абитуриентския си бал изкара с 50 грама водка. Сега стоя и се проклинам. Кой, кой ще може да ми върне тези пропилени 18 години в които не познавах единственият начин, познат на човечеството да ти се пее на работното място :)))))) (Пускам този статус като знак на протест срещу Дянков и неговата политика. Дори дясното мракобесие може да бъде подтисното с една бира :)


-------------------------------------------------------------



Пловдив - чета из пресата - е най-каръшкия град в България. Оказа се, че единствено ние под тепетата си нямаме тотомилионер, което си е добър повод да свикаме митинг срещу лошата карма във вселената. Сега схванах защо старият репортер стои беден като сомалийче, което са отказали да го вземат при пиратите - че аз съм от града на каръците :))))) Ех, този Пловдив! Въпреки, че, май френдс, вселената знае как да компенсира пловдивчани за причинената им бедност. Човек поне може да се нагледа на минижупи. Дори и през зимата. С други думи - майната им на парите :))))))


------------------------------------------------------


Откакто си купих електронен четец с лек ужас забелязах, че съм променил маниера си на четене (а маниерът на четене е нещо по-консервативно дори от мозъка на престарял член на Ку-Клукс-Клан). Невероятният достъп до много книги едновременно са ме разглезили като първолак, попаднал в сладкарница, оставена без надзор. Почвам много книги едновременно. Опиянявам се от много сюжета едновременно. С някакъв останал ми здрав разум изкарвам по някоя книга докрай, но като цяло съзнанието на човек става много лакомо, когато застане пред толкова много книги едновременно...А преди, в консервативните дни на книжното четене, когато всяка книга представляваше политическо покушение върху бюджета ми, човек иска или не, трябваше да е съсредоточен, невинен и смирен пред образа на едната-единствена книга в ръцете си...:)))) Не знам кое четене предпочитам. И двата вида са еуфорични по своему. :)


--------------------------------------------------------


Офф, за целият свят беше с пъти по-добре Мит Ромни да бъде избран за президент. Със своята мракобесна лудост и икономически рецепти на касапин от 18 век, Ромни щеше поне по-бързо да сложи край на мъките на кратката халюцинация за консумативен просперитет, наречена "американска мечта". И, разбира се, той щеше да я унищожи от лудост и неграмотност, защото е тъпо да постоянно да удряш един народ със сатър по главата и да твърдиш, че рано или късно неолибералното чудо ще сработи и народът ще се възкреси, понеже ударите със сатъра ще го направят по-силен...:)))) Американците проявиха нечувано здравомислие като заложиха на Обама. Тоест - на янките очевидно не им се воюва повече, не искат старите републикански кукундели да им казват, че женското тяло провява чудодейни способности и не забременява при изнасилване и най-вече не им се иска да бъдат лакеи на корпоративна върхушка, която отдавна прилича на гнездо от зомбита, без никакъв здрав разум...:)))))


-----------------------------------------------------------------



Станах свидетел на дребнобуржоазен спор в кръчмата: електоратът спореше колко ракии трябва да изпие човек, за да може да си легне със Сашка Васева, особено, ако фолкдивата е без грим. Като слушах степента на ожесточение на спора се запитах дали не трябваше първия референдум да го посветим точно на тази тема. Народът се вълнува от ядрената енергетика, но я приема непоетично. Обаче мисълта му достига до философско-политически дълбини, когато се чуди кой ахмак изобщо някога би чукал Сашка Васева...:))))) Народът винаги е велик. :)


---------------------------------------------------------------


Чудно ми е защо всички толкова много умуват кой ще е следващия патриарх. Ами не е ли очевидно. Следващия патриарх ще се казва Бойко Борисов. Или смятате, че Той не е в състояние да поеме този пост на Небесен посланик? Ако смятате така - предайте се, моля, веднага в първия полицейскиу участък, за да може негово Светейшество Вицепатриарха Цвъ Цвъ да вземе религиозни мерки навреме...))))


--------------------------------------------------------------


Аз бях фен на патриарх Максим. Не ме разбирайте погрешно - религията за мен е като далечна страна за която не знам почти нищо освен основните забележителности. Тоест бях не фен на патриарха, а на човека отвъд длъжността. Патриарх Максим стана нещо като символ на българския преход - какво ли не преживя през него? Разцепления, СДС-свещенници, разколи, окупиране на синоди, атаки на свещоливници, алтернативен Синод. Ама той издържа. Стана нещо като знак за стабилност. И показа най-добрата рецепта за справяне с врагове. Просто трябва да ги надживееш. С много. Нека да почива в мир!


-------------------------------------------------------------


Преглеждах библиотеката си (мъничко царство, но си е изцяло мое) и попаднах на една книга, която бях позабравил - "Еросът на невъзможното" на руския психиатър Александър Еткинд, която е нещо като история на това как идеите на психоанализата се разпространяват в Русия. Там обаче има описана велика история. Оказва се, Ницше, този мустакат и бесен философ, всъщност цял живот е бил в плен на една рускиня - Лу Андреас Саломе. Еткинд, коварен ироник, смята, че Ницще е бил дотолкова във власта на Саломе (която никога не докосва сексуално), че идеята за Свръхчовека се ражда като поетичен порив той да опише някакъв идеал, противоположен на самия него, докато си мечтае за разголените колене на една млада девойка...:)))) Да, май френдс, оказва се, че дори и философите не могат да се противопоставят на рускините :))) С други думи - не бива да се притесняваме за бъдещето на Европа, докато рускините ги има в тази вселена :)))


----------------------------------------------------------------



Готин виц:
- Ало, полицията ли е?
- Да, какво се е случило?
- Тук две момичета се бият за мен.
- Младеж, какъв е проблема?
- Грозничката побеждава. :))))


-------------------------------------------------------------------



Политическата коалиция Яне Янев - Веселин Марешки (известна като съюза на Лудото с Ненормалното) е изключително силен маркетингов подход. Докато гледаме единия по телевизията (Яне) ще ни се повдига, а през това време другия ще ни продава хапчета срещу повръщане с надценка...:)))))))))))))))))


--------------------------------------------------------------------


От сутринта Фейсбук упорито се опитва да ми предложи да харесам страница, наречена "Обичам цици". Хей, май френдс, май в неделя дори и виртуалните милиардери са в палаво настроение след като от нищото ми стоварват да лайквам това. Ноо, не го лайкнах официално. Названието "Обичам цици" ми се струва нередно да е само за страница. Направо църква трябва да направи някой...:))))


-------------------------------------------------------------------


Подуяне - забелязах - не бърза да влиза в зимата. Слънцето се съпротивлява на метеорологията като талибански партизански отряд на американската армия. Излязох навън, за да се поразходя и тогава загрях фундаменталната причина поетите да се кефят на есента - просто тя е най-пиарския сезон от всички останали. Цветовете на есента са нагли, самодоволни и самохвални. Направо ти идва да ги римуваш, а най-накрая да си направиш извод колко готин може да е живота. Ако човечеството живееше в постоянна есен, всички щяха да са поети или философи...Вероятно заради това вселената е решила да ни разнообрази малко и ни е отпуснала останалите сезони. Но пък е създала и Подуяне - кътчето, където като ударят по две ракии веднага биха разгромили Жан-Пол Сартър и всички останали непиещи поети и философи...:)))))))))


------------------------------------------------------------------------


Искра Фидосова писа писмо на Европейската комисия. Самата ЕК обаче не успя да изпрати отговор. Експертите от ЦЕРН все още трескаво изчисляват в коя от всичките шест държави, които заема като територия нейното тяло, се намират очите й :))))))))))))))))))))) Вън от черната и гадна шега обаче трябва да отбележа, че когато двама влюбени (ЕК и Фидосова) почнат да си пишат писма то значи любовта е улетела през комина като пушек от пернишки ТЕЦ :))))


-----------------------------------------------------------------------------


Готин руски виц: "Катаджия в Москва спира колата на подпийналия Роман Абрамович. На другия ден катаджията направо влязъл в списъка на списание "Форбс" :)))))))))))


----------------------------------------------------------------


Замислих се днес дали трябва да ми пука за изборите в САЩ. Единият кандидат (по-симпатичния) Барак Обама се оказа пълен балон. Хората искаха да промени изцяло системата, а той се опита единствено да й направи лифтинг. С право го подозират, че е конформист. Другият - Мит Ромни пък прилича на птеродактил. Той е толкова архаичен, демоничен, ретрограден и шантав, че, ако прибара властта в САЩ със сигурност ще приближи Апокалипсиса с няколко века. Да не говорим, че икономическите му рецепти абсолютно нищо не струват - те са все едно човек да е болен от рак на белия дроб, но лекарят да твърди, че на пациента нищо му няма и ще се излекува само, ако продължи да си пуши както преди и да порка по три бутилки уиски на вечер.
САЩ все още са най-силната и мощна страна в света. Тъжно ми е да гледам в какво са се превърнали благодарение на упоритото си желание да живеят в халюцинация. Но Обама все пак е по-нормален. Имам чувството, че той поне няма да полудее истерично, когато американците най-накрая осъзнаят факта, че не се ли променят напълно, ще повлекат цялото земно кълбо със себе си :)))))


--------------------------------------------------------------------



Френските елитни войници кацнаха в Плевен и изядоха як бой. А представете си да бяха кацнали в Перник, а? В Плевен ги ступаха, но поне оцеляха. А, ако беше Перник и досега щяхме да се чудим къде са нещастните им души и защо наоколо така силно мирише на сливовица :)))


------------------------------------------------------------------


Ураганът Сенди, освен мегабуря, която нанесе рекордно количество щети, се оказа вълнуващо политическо откровение. Губернаторът на Ню Джърси Крис Кристи, който само преди два месеца бе дръпнал легендарна реч в която призоваваше държавата да се скрие в миша дупка, тръгна с горещи сълзи на очи да благодари на президента на САЩ и на същата тази черна и гадна държава, че се притече на помощ на неговиябедстващ щат. Неолибералните теории не струват абсолютно нищо пред огромната мощ на природата. Ако перифразираме другарят Фукара (най-изявеният богословски критик на Айн Ранд) - ураганът Сенди изобщо не се съобрази с неприкосновеността на частната собственост, защото има голяма вероятност да не е чел американската конституция. Когато бедствието дойде, защитата на населението не може да бъде в частни ръце и да ти издават касови бележки за спасяване или отводняване...:)))) Май има мигове в които дори неолибералите приемат, че държавата прави добро, а?


-------------------------------------------------------------



Обичам този празник! На този ден трябва да се сещаме за всички хора, които са ни възвисили интелектуално, дали са ни възможност да имаме световни мечти, събудили са нашите мисли за вселената и са ни накарали да почувстваме, че светът е вълнуващо място. На този ден аз чествам и моето отдавнашно съседче в Пловдив, което през един есенен ден извърши най-мъдрото будителско дело - даде ми за два дни своят незаконно придобит брой на "Плейбой" в тъмнитге времена, когато достъпът до такава литература ни бе ограничаван диктаторски. От този миг се събудих така, че наистина се възвисих интелектуално, придобих световни мечти и усетих, че света е вълнуващо място :))))))



---------------------------------------------------------------


Ако постоянстваш (това не е същото като да пиянстваш, макар двата глагола да се римуват прекрасно като премиер и милиционер) Вселената рано или късно придобива формата, която ти е необходима, за да постигнеш свой личен комунизъм. Установих го тази вечер. Когато се появих в бойната квартира на бохемската левица (ще държим адреса и мястото в тайна, за да не го надушат непрогресивните сили) сервитьорът направо ме попита: "Стандартното ли да сервирам?". А стандартното е крушова ракия. Значи рано или късно всички те научават. Значи рано или късно няма нужда да си казваш гласно желанията. Една е крушовата ракия, а Александър Симов е нейният пророк. Добре де, след третата Симов е и нейния певец. Но нека това да си остане наша фейсбук-тайна....:))))))))))))))))))


-----------------------------------------------------------------------


Референдумът ще е на 27 януари. Сега ви е паднало да пляскате премиера! Пляскайте го така, че да предпочете да влезе в спалнята на Фидосова вместо отново да се явява на избори! Плеснете го силно, че направо да отхвърчи до Банкя! Пляскайте на воля. Алелуя! (минутите ми за политическа злоба са безценно време за вътрешната ми хармония)


--------------------------------------------------------------------


Късметчето, което ми се падна от кафето днес: "Който търси ще намери, който почука ще му отворят". Този късмет неистово се нуждае от допълнение - А който почука на вратата на публичния дом, дори ще го накарат да си плати :)))) Мъдростите имат тъпата склонност да спират винаги на най-интересното място, нали?



1 comment:

gloryole said...

Гневът заради крехката ти и неизменна възраст е добре дошъл, колкото и спам за уголемяване на други достойнства, Алекс! Но такива са болките на растежа и младостта! Да Илядиш, ти, незастаряващи рушителю на управническото спокойствие! И моля, не си спирай блога, че само тук вече мога да те чета! Чакам и книгата ти!!! Я ги виж поетите...къде стигнаха..с публикациите и фласковете...и Чък Паланюк, и той!