Saturday, April 19, 2014

Реформаторският блок - силиконовият бюст на ГЕРБ




Ако искате да сте в час с актуалната политическа шизофрения на изчезващата фауна, самонаричаща се "автентична десница" е добре от време на време (но не в много големи дози, защото иначе ефектът е като изгълтате бутилка с уиски на гладно) да се зачитате в текстовете на десните политолози, известни с това, че могат да напишат три тона с нищо неозначаващи думи по всяка тема в този свят. Вървейки срещу всичко, което проповядвам тези дни намерих сили да изчета текст на Даниел Смилов, озаглавен банално като фолкпесен: "За срещата РБ-ГЕРБ иимперативите на практическия разум". Императивите на критическия разум са намесени тук, за да може политическата подмяна да получи философско оправдание и окончателна благословия на висшите разуми от десницата.
Нека да изясним проблема. Автентичната десница е в разтърсваща политически криза, защото е неспособна да определи своето отношение към ГЕРБ. От една страна част от десния електорат псува всеки път като види Бойко Борисов по телевизията, от друга обаче лидерите на РъБъ добре осъзнават, че собствените им политически сили за достатъчни за около 2,5 - 3 процента и се нуждаят от ракета-носител, която да паркира поне част от синия елит в райското безвремие на парламентарните банки. Не напразно най-запомнящата се реплика, която лидерът на ДСБ Радан Кънев е произвеждал в своята политическа кариера е тази, че оставя вратата към ГЕРБ отворена. По-късно, разбира се, се оказа, че отворената врата води точно към спалнята на десницата, защото Бойко Борисов няколко пъти ехидно като мачо с написан върху ръката му телефонен номер на дясна мацка, показа, че за него РъБъ са само ситуационен партньор, служещ за еднократно или най-много двукратно удоволствие. Но десницата знае как да преглъща подлостите, защото така или иначе в собствената си история тя никога не е била достатъчно последователна и винаги е съществувала в среда на безкрайни интриги.


Текстът на Смилов започва с една уникална лъжа. Тази лъжа е толкова голяма, че веднага дразни окото на запознатия. В него ГЕРБ и РъБъ са наречени "двете основни опозиционни партии". Тази фраза със сигурност е вярна за ГЕРБ, но да наречеш РъБъ (партия, съществуваща благодарение на истеричните реститутки от центъра на София) основна политическа сила е все едно да наречеш Милко Калайджиев "основен глас на българската култура". РъБъ е една периферна политическа формация с плагиаторски уклон, която вече дори сама не си вярва, че може да бъде фактор в бъдещето на страната. Целта на Смилов в текста му е да пришие РъБъ към ГЕРБ като някакъв пластичен хирург с шизофренна нагласа. Но всъщност десните инженери винаги действат така - нагласят света според собствените си думи, без да им пука за простото нещо, наречено "реалност". Изплантирането на РъБъ като силиконов бюст на ГЕРБ е операция, която може да произведе единствено и само нещо транссексуално и смешно, защото това на практика е даване на индулгенция на авторитарното мислене, полицейските похвати, абсюлютната липса на вътрешнопартийна демокрация и зловещото подчиняване на едно-единствено его. Десният инжерен твърди, че мафиотските афери на ГЕРБ били недоказани. Очевидно това трябва да е изстрелът в десетката в челото на отчаяния десен електорат. Нещо като призив: "Преглътнете Бойко Борисов, а след първоначалния порив на гадене, после ще се успокоите и даже може да ви хареса". Смилов нарича отвращението от ГЕРБ "пуританство". Ето как дясната политология вече е в ролята на Мадам, която се опитва да събере двама влюбени в обща спалня с приглушена светлина.


Подписването на прошка на ГЕРБ е нещо като сепуко за десницата. Дори сядането на една маса на РъБъ с Бойко Борисов е точка в неговото поле. ГЕРБ е партия-вампир, която не би се поколебала да изсмуче жалките остатъци от десен електорат, които все още се припознават в реформаторите. А природата на десния избирател е такава, че той се кефи на силата, въпреки, че никога не би си го признал. Десният избирател има нужда от садо-мазо господарка, която да му внушава респект и уважително преглъщане и заради това на този терен Бойко Борисов е непобедим вдясно. Сега десните пластични хирурзи ще се опитат да представят новият политически брак като проевропейска коалиция, което издава единствено и само солиден комплекс. Ако автентично десните припознаят ГЕРБ като проевропейска партия и в името на това пренебрегнат всичко останало, това издава направо ментален дефект. За да развееш измислената заплаха за "проевропейската посока на България", поаказва степен на практически разум, която много се родее с тази на жените от Околовръстното шосе на София.

Именно заради разни инженери на свободна практика и десни мракобеси българската политическа система не може да се стабилизира. Докато има партии, които са склонни да се заиграват с мутацията ГЕРБ и да приемат ролята на техен силиконов бюст, няма да има никаква нормалност. Управлението на Борисов трябва да бъде разнищено докрай, защото то именно показа, че демокрацията в България не само е уязвима, но възможно да бъде поставена под заплаха. Големите европейци обаче пет пари не дават за демокрацията. Да не забравяме, че солидна част от РъБъ са фенове на Пиночет. Пришиването им ГЕРБ показва, че те нямат грам разум, бил той практически или творчески. Ето това е антиевропейското в случая. Тези, които най-много крещят за Европа пет пари не дават за нея, защото при първия удобен случай са готови да се гушнат с милиционерите и приспят разума са завинаги. Вероятно заради това се въртят около 2-та процента. 
Лудите не са безкрайно количество. 
Дори и в България.

No comments: