Sunday, April 13, 2014

Марксистките звезди над България




Много време не събрах в отделен текст статусите си от Фейсбук. Така че случи, че тръгнах на път из страната, започнах да се срещам с хора и някакси тези срещи винаги бяха по-интересни от виртуалната реалност, бяха пълни с повече смисъл, отколкото очаквах и ми носеха душевно оживление в неподозиран размер. Но сами знаете как е – когато човек обикаля винаги се стига до ситуация в която остава сам, вечер е и точно тогава се раждат някои интересни мисли за световното положение, мястото на човека в геополитическия хаос и други разтревожени мисли за състоянието на вселената. Именно така в Кюстендил стигнах до извода, че звездите са най-мощното отрицание на капитализма, защото са за всички и са по равно.
Оказа се, че пътуването в кампания може да бъде дело творческо и интересно и заради това си позволявам тук да събера всичките си умотворения във ФБ от много време насам. Както сами ще видите това са разпилени мисли по много теми от планетата, но така е – човекът е човек, когато е на път, но и човекът е мислител, когато е път....:))))






Кратък полет през международните новини. Американският посланик в Украйна Джефри Пайет е написал в Туитър, че бунтовниците в Източна Украйна са в руски униформи, имат руско оръжие и му напомняли на руските части, които атакували Крим. Брех, мама му стара, викам си аз - тия в Кремъл са такива идиоти - пускат части, ама ги обличат в руски униформи, за да може да са съвсем сигурни, че американският посланик ще ги разпознае като руски войски, тц, тц, тц, тц. Така де - Русия винаги е виновна за всичко, сега само трябва Пайет да ни обясни като как така съвършената, брилянтна, демократична и възвишена власт в Киев не намери време за два месеца да покаже отношение към Източна Украйна с нещо различно, освен с думата "москали"..


-------------------------------------------



Новият фолкхит е на пазара: "Ша си щракна селфи с Плевню и Паси, а пък пусто НАТО Азис да го оглави :)))))


-------------------------------------------


Чета един репортаж в "Сега" за дебата с Каролев и приемам изводите в него, хахха. Единственото, което не мога да простя е непознаването на Спиридон Гулабчев. И понеже мисълта му не е цитирана, както трябва, ще си позволя да споделя най-протестната антикапиталистическа мисъл, която се е раждала някога в нейната пълнота: "„Несправедливо е , господа, един да е добре облечен, нахранен и обут, а друг да е толкова беден, гладен и окъсан, че да не може да пийне една ракийца преди да захване някоя работа“. :)))))


-----------------------------------------------


Нощен кюстендилски антикапиталистически тезис: през нощта градовете изглеждат хубави, земята спокойна, а мечтите възможни, защото капитализмът спи, а звездите по небето са естествено марксистки, защото са за всички по равно...:)))))


----------------------------------------------


"Да твърдиш, че свободния пазар има спирачки е все едно да твърдиш, че порноактриса има морални задръжки". Това ми е любимата реплика, която сътворих днес на дебата с Каролев. Стана случайно. Просто какво ли не ражда желанието да разгневиш стотина млади либертарианци. Иначе дебатът беше хубав. Освежаващо е да говориш за идеи, а не за подтискащата ежедневна интригантщина :)))


--------------------------------------------------


"I'll be back". Култова реплика от филм на Найо Тицин :))))


-------------------------------------------------


Във връзка с дебата ми с Каролев тази вечер "Маркс срещу Мизес", искам да споделя кое точно ми разпали интереса към Маркс. В интерес на истината една от първите книги за марксизма, която прочетох беше "Основни направления в марксизма" на Лешек Колаковски. Колаковски е либерален философ с християнски уклон и книгата му е написана с цел да разкрие дефектите на марксовата теория, въпреки, че авторът се стреми и успява да запази обективност на много места. Именно в една такава изумително обективна книга, натоварена с един по-късен доста пристрастен предговор, аз схванах, че на философско ниво е трудно да се спори с Маркс, защото освен икономическа, той е първият, който прави моралната критика към капитализма. Именно след него хората почнаха да си задават въпроса: "Наред ли е този свят" в политически, а не в богословски смисъл. И заради това - най-добрият портрет на един философ може да бъде намерен в статиите на неговите критици, а не в текстовете на неговите фенове. Аз имах щастието да открия Маркс чрез Колаковски. Критиката не ми подейства, а критикуваните идеи ме спечелиха. Алелуя :))


-------------------------------------------------


Знаете ли - кая се. Тъпо е човек да се занимава с една извънпарламентарна партия като РъБъ, пък била и тя извънредно креслива и нарцистично облещена. В крайна сметка всички социологически проучвания показват, че партии като НФСБ, "Атака", даже новопръкналото се АБВ имат по-широко влияние. Не знам кой ще победи на изборите, нито как ще завършат те. Но още отсега съм наясно, че след тях ще говорим за РъБъ като за нещо, което е останало в историята :))))


----------------------------------------------


Плагиатството е по-универсално явление, отколкото смятате. Чистите, светлите и принципните крадат яко. А сега протестърите се опитват да изплагиатстват самите себе си от невинното лято на 2013 година. Щели да рестартират възмушението си от Пеевски, все едно възмущението е вид политическа ерекция, която можеш да размотаваш из пространството по собствена воля. Завръщането към онези дни обаче си е вид провал, защото показва, че всички опити за свръхдраматизация на протестите от вече виновното лято след това, са били балон, зареял се в софийското небе между белите облаци. Ако мобилизацията днес е възможна единствено по остта Пеевски, Пеевски, Пеевски, то цялата митология за умните и красивите, които искали да живеят в небесното капиталистическо царство приживе всъщност е нещо като халюцинация, която се опитаха да ни продадат чрез кресливите пиарки и размахалите пръст политолози. Опасявам се обаче, че всички плагиати сега ще бъдат в творческа криза. Трябва да преписват от по-ранните версии на самите себе си. И няма да се получи много добре. Ще прилича на краден клип на РъБъ...:)))))


---------------------------------------------


Клипът на РъБъ все пак имаше позитивен ефект, накара Ники Комедвенска да съчини нещо автентично, оригинално и великоооо:


Защо да гласувам? Партийна измама,
скроена за всеки от нас.
(Подготвя мандата си втори Обама,
обаче народът е пас.)


Дали да гласувам? Каква мелодрама!
До мен ли опряха подир?
(А може би само единствен Обама
ще брани световния мир.)


Реших да гласувам. Съмнение няма -
единствено важна съм аз!
(Вземете си моля, другарю Обама,
и моето право на глас.)


Гласувах! Това е! Обаче - измама
от някакъв пръв демократ.
(Избран бил Обама. А тази реклама
оказа се само цитат.)


---------------------------------------------------



"Пищи праведно и цитатно като реформатор хванат на калъп в плагиатство..." Абе, хора, тия РБ-то искали да печелят избори. Как ще спечелят каквото й да е, щом един Найо ги дели от пълната психоистерия и истеричното плюносване :))))


-----------------------------------------------------------



Поръчах си една бира в кварталната кръчма в Подуяне. После не я платих. Обясних, че не крада бирата, а съм изпил единствено за идеята за нея. Обвиних сервитьорката, че твърде много се взира в детайлите (изчезналата бира), а не внимава в посланието (ако до всяка една изпита бира застане още една, това прави 309 бири). После контрирах, че може би сервитьорката не знае дали пък не съм се договорил с бирената фабрика да ми шитват пивото безплатно. В крайна сметка ме нарекоха костовист. В Подуяне това е тежка обида. Принудих се да си платя бирата. Че още утре ще съм забравил, че съм дал кинти, ама обидата "реформатор" си е за цял живот...:))))


----------------------------------------------------


"Да бъдеш или да не бъдеш, това е въпросът". Александър Симов. Така де - щом Реформаторския блок може да гепи, значи и аз мога...:))))))


------------------------------------------------------


Чета едно изявление на Първанов: "България има нужда от трети път". Хахахаха. Тази фраза не се ли изтърка бе, бате? Вече дори и Тони Блеър си я спомня само в състояние на махмурлук. Но като прочетох това се сетих какво ми каза един социалист от Ценово: "Първанов яко се изметна и вече мина от страната на булката". Народът винаги е по-мъдър, отколкото можем да предположим...:)))


---------------------------------------------------------


"Когато ром стане президент, ще имаме успешна интеграция", обяви Бойко Борисов. Ще се съглася. Към ромите имаме вина и заради това съм съгласен с лидера на ГЕРБ. Виж за интеграцията на хора с интелектуални увреждания мисля, че сме я докарали до край. Все пак един от тях ни беше премиер 3,5 години..:))))


--------------------------------------------------


Eдно от прелестните неща да съм кандидат за евродепутат е това, че ми вадят стари текстове и се опитват да ги обърнат като компромат срещу мене. Прелест. Така от дълбините е изплувало едно мое есе "20 причини да обичаш Америка". Толкова се зарадвах. Преди 8 години съм бил умен. Аз все още обичам Америка. Защото Америка не е Обама, Америка не е Буш, Америка е по-голямо понятие, отколкото някой може да предположи. Нека същото да кажат тези, които използват Путин като удобно извинение заради това, че мразят всичко руско в червата...:)))))


----------------------------------------------------------


Русе е аристократичен град. Култура, звездно небе, паметници и река. Град с дух. Забелязах, че дори и троловете по форумите са истински благородници. Преди да те напсува на майка задължително ще ти каже: "ще ме прощаваш, ама...". А пък като иска да те нарече "гадно червено говедо" задължително като екцистенциален философ ще вметне, че понеже всичко е несигурно може и да си си просто "едно обикновено говедо". Мисля, че десницата има какво да учи от русенския хейт. Аз го чета като откровение. Все едно е Достоевски :))))


-----------------------------------------------------


Плевнелиев поискал повече НАТО у нас. Моля ви, нека някой да му обясни, че НАТО не е вила в Гърция, че постоянно да го иска в големи количества:))))))


----------------------------------------------------


Величествена радост е да четеш как алхимиците на зловещия преход у нас Ричард Ран и Доналд Ът се изказват за това как България е просперирала следвайки техния модел. Както се казва това е все едно Менгеле да се смее като вижда, че някой прилага неговата програма за реформа на болничната помощ. Но, в интерес на истината има и един интересен детайл, планът Ран-Ът предписва някои дивотии, но най-големите са си наше българско творение. Тоест - дори двамата задокеански икономически пирати не са успели да се сетят за нещата, които можем да сътворим по демоничен начин :)))


--------------------------------------------------


Минавам в Реформаторския блок! Осъзнах като ценност боядисването на паметници, съскащите статии на Иво Инджев и умението да не забелязваш дългите крака на рускините. Да живее десният трол - най-европейският трол на България. Честит 1 април! :))))))))


-------------------------------------------------


Ако Виктория Нюланд разбере какво мислят обикновените хора у нас за нея, щеше да разбере, че никога не е добра идея да викаш "да му го начукам на ЕС" пред народ, който действа още преди да бъде уточнен обектът на сексуалните действия... — feeling като автор на политическа Кама сутра.


---------------------------------------------------


От сводката на ГЕРБ (простете, че се включвам със закъснение в темата) схванах, че половината партия получава прединсултно състояние, когато Вождът си свали сакото, защото това означавало:


1. Че вероятно Бареков го е нарекъл тъп



2. Че е много ядосан, защото Меркел не му отговаря на любовните есемеси


3. Че обмисля как да гледа домакините из отечеството похотливо при следващото участие при Кеворкян.


Но след като събличането при Б.Б е знак за ядосване, сега вече разбирам защо Цветелина си е била шута от него. Че коя жена иска в спалнята да й изнасят политическите беседи и то с гневен тон...:))))


---------------------------------------------------------


Офф, ето още един пример защо е нужна солидарност. Когато другите виеха срещу новия дизайн на ФБ-то, аз си правех оглушки и се надявах бурята да ме отмине. Сега, когато ръцете на дизайнерите стигнаха и до мен, разбрах срещу какво са протестирали моите виртуални другари - срещу сатрапа Зукърбърг и неговите арт-пориви...Разбрах ви, разбрах ви, братя мои :)))


-------------------------------------------------------


Северозападна България може да е най-бедния регион, но пролетта тук прилича на внезапна революция на цветове, облаци и мирис на люляци...


-----------------------------------------------------


Човек тръгне за малко из страната и все едно всичко се обръща с главата надолу. Местан и Борисов вече са влюбени. Бареков бил десен, но станал ляв. А Азис дава интервю в което почти признава, че си пада по жените...Сега остава и Сашка Васева да позира за снимка облечена и ще съм готов официално да призная, че България ми е неясна като дълго изречение от Цветан Цветанов :)))


------------------------------------------------------


Цял ден се срещах с хора в китното Габрово. Който някога си е позволил да подцени информираността на хората трябва да си прегледа главата. Дебатирахме всичко-от кафето на Борисов и Местан до предимствата на руския коняк...Велико е


-------------------------------------------------------


След Консултативния съвет при президента стана ли ясно кога точно нападаме Русия? Ей, още отсега си заплювам аз да освободя Шарапова и Анна Чапман от путинския гнет. Други освободители в района на тези две девойки няма да бъдат допускани :))))


------------------------------------------------------


"Трябва да погледнем съвсем прагматично – коя страна е по-силната и ние трябва да бъдем съюзник на тази страна". Петко Бочаров. Как да не се изкефиш на стария доносник - казал си го чистичко, ясно и точно. Обаче съм забелязал и друго. Българската история е най-яркото доказателство за това, че България никога, ама никога, сериозно никога не е имала силите, възможностите и качествата да прецени коя страна е по-силната...:))) Проблемът е, че обикновено плащаме за това неумение с национални катастрофи.


-------------------------------------------------------


Аз като държавен глава на бохемска България съм притеснен. В България пиещите коняк са малко, какво ще стане, ако производителите на френски коняк решат да ги защитят и да им отцепят югоизточно Подуяне като зона свободна от всякакъв друг алкохол, а? Или, ако нахлуят белгийските производители на бира? Сложно е да си президент, сложно..Всички смятат, че ти трябва да черпиш :)))


-----------------------------------------------


"Продаването на продукт - прахосмукачка или партия - изисква умело владеене на словесността. Б. е специалист по монолога и едносричните думи. По-малко му се удава дискусията, защото не търпи някой да му противоречи. В такива случаи забавя темпото, помръква и се мръщи: чувства, че не е обичан, и се отказва да продава". "Стратегията Б.", Бепе Северини. Тази книга, написана, за да изясни феномена Берлускони може да се чете като пътеводител и в нашето Б. Б. Плашещо е, когато видиш, че Б. не е само български, нито само италиански феномен, а очевидно някаква мутация на медийната демокрация, която би инсталирала дори клоун на власт, за да може политиката максимално да заприлича на сутрешен блок. Това е и моето определение за ада - място, където ти пускат само сутрешни блокове, преливащи от Б.-та :))))


----------------------------------------------


Кратък път из напечената България до неочаквано лятната Монтана (офф, това име на град е като зъбобол, егати), а в града успях да намеря публика за всички мои теории - от това, че левицата все още не е открила блондинките като идеен носител до това, че световната революция е добър начин за решаване на проблема с хроничната липса на следобеден сън на човечеството. После ме хванаха да засадя дръвче. Ето какво, оказа се, е била липсата, която ме тормози - малко физически труд не облагородява човека, както твърдят руските класици, но отваря жестока жажда за бира. Душата човешка открива пролетта по това, че вече почва да мечтае за мащабна национализация на фабриките за бира...:)))


--------------------------------------------------


Русия, както вече знаете, наложи реципрочни санкции на САЩ и един от хората в забранителния списък Джон Маккейн написа, че и без това не възнамерявал да ходи в Сибир. Сега чета, че руският вицепремиер Дмитрий Рогозин му е отговорил в Туитър: "Джони, никога не казвай "никога". Май френдс, дипломацията в епохата на социалните мрежи и микроблогинга придобива съвсем други измерения. Преди битката беше за най-добър маньовър, сега очевидно битката е за това кой ще роди най-крилатата фраза. Някой някога предполагал ли е, че новата Студена война всъщност ще бъде яростен спор под статус във ФБ? :)))


------------------------------------------------


Попаднах случайно на едно интервю на ректора на частното Висше училище по застраховане и финанси Григорий Вазов. Сериозно бях изумен. Този пич говореше за "производство" на кадри, колко били вредни стипендиите за образованието и как всяко образование, което не било в полза на бизнеса не било образование изобщо...Стоях и слушах изумен. Вярно е - образованието трябва да има практическа насоченост, но да разсъждаваш за образованието като за "производство" и да го подчиниш изцяло и само на интересите на бизнеса - това е най-бързият начин да целунеш цяла една нация за последно сбогом. Корпоративният език (човешки ресурси, ресурси, моля ви се!!!) и без това е отвратителен със своята зализана тъпота, когато се опиташ да го пренесеш едно към едно към традиционно свещена и свята сфера като образованието, тогава все едно ядрена бомба ме удря по мозъка...


------------------------------------------------


Яценюк отказа да подпише икономическата част на споразумението с ЕС...И сега какво - с още един путинист ли се сдоби българската дясна мисъл? Какво чудо обаче - дори изстрадалите украинци са в състояние да разглеждат прагматично въпросите за своята икономическа сигурност. Само у нас психодясната истерия минава за модел за морал :))


--------------------------------------------


Мислех, че е бъзик, но ето какво е казал Иво Инджев в "Шоуто на Слави" снощи: "Путин го подкрепят трима души : Башар ал Асад, Ким Чен Ун и Александър Симов", хаххахаа. Тоя пич ме поставя все по-високо и високо в скалата на световните гадове. Казвам ви - епопеята на тази изпепеляваща страст ще приключи, когато Инджев официално напише статия, че не Путин, а всъщност аз ръководя в Кремъл и дебна за хиляди начини да разваля спокойната закуска на Мишел Обама :))))) Хахаххаха :))


-----------------------------------------------


Истинска история. Самолетът Симферопол - Москва отлетя с три часа закъснение. Кацаме на "Шереметиево" - имам само половин час до стартирането на качването в другия самолет. Чакат ме преминаване на граничен контрол, взимане на багаж и прекосяване на територия колкото половината Европейски съюз до другия терминал. Предредих две опашки. Гледах жално някакъв строг руски полицай, който проверяваше документите ми. После се тресях от напрежение докато чакам мудната лента за багажа да се завърти. С багажа на колелца тръгнахме на такова бягане, което включване прекачването през два асансьора, че когато се появих пред другия терминал не можех да кажа нито дума и се подпрях на едната митничарка да си поема дъх. И тогава се случи чудото. Прекараха ми бързо багажа, минах през проверката само за минута, а две митничарки - едната взела якето ми, а другата багажа ми търчаха с мене през половината летище, за да мога да си хвана полета, а не като героя на Том Ханкс да седя безпризорен в транзитната зона. След мен буквално веднага затвориха вратата на самолета. Седнах на седалката облян в пот и си казах - мама му стара, човек, колкото и да иска понякога не е в състояние да презира силовите органи, особено, ако те като ангели те спохождат в такива мигове...:)))))) Пих една бира в тяхна чест


--------------------------------------------------


Свърших си съвестно работата на наблюдател. Не оставих женско коляно не наблюдавано. Крим изобщо не е размирното място, което описват в медиите. Хората са добри, ведри и гостоприемни. И не разсъждават в категории като Европа срещу Русия. Те искат спокойствие и живот без бандеровци. А да, да ви кажа, Крим е прелестно място. Прелестно.


--------------------------------------------------


И так, ребята, след едноседмични усилия и сблъсъци със световното геополитическо положение все пак днес следобед старият репортер отлита за Крим. Бъдете убедени, че където в Симферопол успея да изпиратствам уай-фай ще ви държа информирани за ситуацията там. Очаквайте от мен и подробна сводка за дължината на краката на младите кримчанки (така ли им се вика?). Така де - покрай световния хаос не бива да забравяме най-важните неща :))))


----------------------------------------------------


Утре инициативата "Мениджър за един ден" ще се провежда в президентството. Нали знаете - цял ден младеж ще замества президента на кормилото на "Дондуков" 2. Гледам към това събитие с нетърпение. За цял ден ще си имаме президент, който не е под чехъл :)))


---------------------------------------------------


Чета новината, че някакъв американски дизайнер направил секс-играчка с образа на Путин, за да се надсмее над неговата антигей позиция. Играчката носи романтичното название "анален разширител". Мисля, че американският президент обаче трябва спешно да прекрати тази подривна дейност. Нима, питам аз, нима ще позволим на Путин да надникне в най-тъмните дупки на Запада, хахахахаха :))))))))


------------------------------------------------------


Един геополитически виц.


Как ще се казва държавата, ако Грузия и Армения се обединят? Джордо Армани :)))


-----------------------------------------------------


От вчера ме напира да кажа няколко думи по повод на изявленията на Кристиан Вигенин. Не знам дали осъзнава, но от вчера той влезе в историята. Ще бъде запомнен като министъра, който пренебрегна мнението на цялата си партия в името на някакъв, лично за мен, неопределим интерес, илюзорен и глупав. Не мога да разбера това - да водиш политика, която е в противоречие с хората, които гласуват за теб е не само самоубийствено, това е тъпооооо, толкова тъпо, че дори плеймейтка би се ориентирала по-успешно. Изобщо да дадеш изявления с които да се харесаш на 150 кресливи трола, които са окупирали нета, докато всички останали мислят различно - ето това го наричам пример за лоша дипломация, направо дипломация на камикадзето....


-----------------------------------------------------


Предлагам България да даде своя бодряшки принос в санкциите срещу Русия. Настоявам за съвместна декларация на премиер и президент в която да се призове Григор Димитров да изостави пропадналата путинистка Шарапова и да не хаби българското ДНК в ембаргови страни и в ембаргови жени...:))))))) Ей, трябва да ме вземат за външен министър на ЕС, така съм пълен с идеи за правоверна политика :)))


--------------------------------------------------------------


Прочетох една интересна статия на Евгений Дайнов "Те танцуваха само едно лято" за "краха" според автора, на идеята за "новите леви". Статията е четивна, интересна, единственото, което не можах да схвана е основната теза. Защото основната теза звучи така - "новите леви не са леви, защото по нищо не приличат на десните" :)))) Ще медитирам още върху нея


------------------------------------------------------


Цялата "либерална" интелигенция се оказаха най-големите еврофоби, които някога са съществували. Никога не съм чел по гневни антиевропейски възклицания от техните. Споменете пред някой от тях термина "реиндустриализация" само гледайте какъв антиевропейски бълвоч ще се избълва. А пък реиндустриализацията е основна политика на ЕС днес. Така че - видите ли протестър да се пени по европейски, това е само маскировка на следите от това откъде е дошъл точно последният грант...:)))) Иначе в естественото си състояние тия са тотално анти-ЕС.


-----------------------------------------------------


Готин виц. Моля хора с обременено съзнание да не го четат.


Двама украинци се събират да пийнат горилка в постмайдановските времена, хапват сланина и си говорят. Единият разправя:
- Брат ми бачка като хамалин във Франция. Жена ми мие подове в Полша. Синът ми се омъжи за германец. Дъщеря ми стана проститутка в Италия.
Тогава другият отговаря:
- Проклети руснаци! Знаеха, че напук на тях ще влезем в ЕС... :))))


-----------------------------------------------------


Бях в Нова телевизия, когато Антон Тодоров хвърли една голяма бомба - изкара документи, че Росен Плевнелиев е бил член на БКП, дори е бил делегат на районни конференции...Сега мисля да пиша до ръководството да го зачислим към ветераните в партията, хахаха :))))



1 comment:

Ебем блогъри said...

Ееееех хубаво беше през соца, топлехме се, хранихме се със звезди, карахме звезди, плащаха ни във звезди, всички бяха равни в притежанието на звезди.