Thursday, April 24, 2014

„Зелените човечета” ли са най-големия проблем на Украйна?




От една седмица насам се опитвам да проумея геполитическата конспирация, която плетат хейтърите на Русия (за които така или иначе Русия е виновна за всичко - от новите бръчки по лицето на Мадона до вдигането на цената на ориза на Шанхайската борса), свързана с идеята за "зелени човечета", които са едва ли не в основата на напрежението в Източна Украйна. Нека да обясним - "зелени човечета" (зеленые человечки) руските опозиционни блогъри (офф, то в Русия нали нямаше свобода на словото, пък основните статии срещу Путин все руснаци ги пишат и у нас ги превеждат) наричат хората с зелени униформи, но без опознавателни знаци, които твърдят, че са част от силите за местна самоотбрана, а пък те (блогърите) силно ги подозират, че са руски командоси. Вероятно част от подозренията им имат основание. Дълбоко не вярвам, че Русия не се намесва в кризата в Източна Украйна. Но да твърдиш, че Русия и само Русие е в основата на напрежението, означава като минимум, че някъде по житейския си път си претърпял поне една лоботомия.


Защото вижте колко интересно се получава историята, ако е вярно това за основната вина на Русия. Значи съжителстват си Западна и Източна Украйна мирно и тихо. В Източна Украйна с радост са наблюдавали как на власт идва въоръжена хунта с градски преврат и дори са ръкопляскали с тиха радост от далече, предвкусвайки радостите на новия светъл живот. Живели си двете части мирно и тихо и тогава от далечните земи черният евразийски лорд Путин изведнъж завидял на това щастие, пратил зелените човечета, а те (ехх, колко трябва да са мощни) изведнъж разбунват цялото население и идилията свършва.
Ще се опитам да дам още един пример. Ако например ни пратят "зелени човечета" в нашия блок в Подуяне, но ние сме доволни от живота в столицата и от цената на крушовата ракия, колкото и да ни вдигат на бунт пришълците, ще им покажем единствено средни пръсти и ще ги изгоним в друг квартал.


"Зелените човечета" обаче, по-скоро техния брой, са част от набързо построената нова митологията, която трябва да оправдае опитът за разпалване на война с Русия. И нещо повече. Всички яростни и "либерални" анализатори на Украйна винаги пропускат да направят списък от всички идиотски действия на Яценюк и компания, които в крайна сметка разбудиха и разбуниха Изтока, много по-успешно от което и да е зелено човече в този свят.
Митологията за "зелените" рухва от един простичък факт. Повечето украински части, пратени в източните градове, за да стрелят по местното население, просто отказват да го направят. Защото е много вероятно с очите са да виждат, че всичко, което им говорят в Киев е една пропагандна измислица и то с цел да оправдае поредната война. На 15 април например край Краматорск невъоръжени хора успяха да хванат 6 БТР-а на украинската армия. Войниците просто отказаха да стрелят. Това се случва масово и, разбира се, в българските медии почти няма да го прочетете. Или пък какво да кажем за легендарния клип, където хора плениха украински танк след като го преследваха с "Лади" из полето.
Има няколко възможни обяснения за това "дезертьорство". Според първото от тях украинската армия е колос на глинени крака и е небоеспособна. Други смятат, че украинските войници не смятат, че разправата с мирно население е тяхна задача. Трети коментират, че украинските военни саботират заповедите на централното ръководство на армията, защото просто не искат да стрелят по живи щитове.
Има, разбира се, и четвърто обяснение. Властта в Киев няма никаква политическа легитимност и поради тази причина всяка заповед дошла от нея има проблем със своето изпълнение. Тук въпросът съвсем не опира до зелените човечета и ролята на Москва, а до това, че кабинетът на Яценюк и регенството на Турчинов все повече са лишени от доверие и смисъл като изобщо не е ясно дали изборите ще излекуват тази хронична липса на легитимност.


Ако "зелените човечета" са вносители на сепаратиската зараза, то тогава проблемът на Украйна е нулев и едва ли трябваше да му се обръща толкова внимание. Просто гонят пришълците и готово - имаме пак утопичната държава, която чака щастието да дойде из-зад ъгъла. Обаче виждаме, че при първата си наистина сериозна политическа криза измисленото образувание Украйна се разтресе и отсега е ясно, че тази държава няма да успее да съществува в този вид. Да си обясняваш цялата криза със "зелените човечета" е просто начин да не стигнеш доникъде в украинската драма. Украинци и руснаци това са един народ и фактът, че са пред гражданска война издава само удивителната мерзост на епохата. И за да не ме разберете погрешно - тази мерзост е от двете страни.

Ужасното е, че на хоризонта се очертава нов сблъсък САЩ - Русия, който се води ожесточено в медийното поле, но Европа, която можеше да бъде сила на разума, просто се изгуби из калта на идеологическите клишета с които бе опакован конфликта. Но отвъд всичко това можем да видим нещо, което тепърва ще осъзнаваме. За първи път в историята на новите времена американският модел не е приет радушно и дори организирано бива отхвърлен, въпреки, че само допреди няколко години той приличаше машина за произвеждане на постоянен имидж. И тук не говорим за търговската страна на този модел, а за политиката, която постоянно си представя света като шахматна дъска и, където американските стратегически интереси се представят като библия за целия свят. Но граденето на нови митове всъщност са признание за проблем. Щом едни "зелени човечета" станаха такава болка за умиране, то това за каква сила точно говори? Говори за политическо богословие, което върви на умирачка. Това пък може и да е полезно. 
Знае ли човек, мама му стара. 

No comments: