Monday, May 25, 2015

Една Маковей реформаторска пролет не прави...




Посещанието на великата Моника Маковей у нас, легендарна боркиня с румънската корупция се превърна в чудовищна пиар-издънка за организаторите на събитието. Нещо, което трябваше да се очаква като се вземе предвид, че организатори се оказаха Протестна мрежа, а пиар на проявата Ивет Добромирова. Точно така - същите ония, които твърдяха, че няма да върнат Бойко Борисов на власт, а след това радостно започнаха да целуват полицейските му кубинки и да вият гръбнат пред неговите политбезумия.
Представителите на Реформаторския блок пък използваха шанса да се впият като вампири в медийната аура на Моника Маковей с тайната надежда, че ако се снимат с някой ще ги припознае като реални борци с корупцията и току-виж се излъгал да пусне пак бюлетината за тези некадърници на чужда хранилка.

Маковей обаче не се вписа в никаква рамка. Първата й работа беше да разбие на пух и прах основния фетиш на десните у нас - промените в Конституцията. Публично обяви, че това е само прах в очите и бави борбата с корупцията. Така само с едно изречение румънската легенда се самаразправи със своите домакини, която я бяха с надеждата тя да е като предизборен плакат на техните любими блянове. Сега на това беше поставен кръст. Много ясно се видя какво показва обективният поглед отвън - промените в конституцията не само са излишни, те са имитация на дейност. Благодарение на тях няма да има реална борба с корупцията, но пък в течение на година ще се наслушаме на интервюта каква борба предстои.
И така - чужденката унищожи самият замисъл на събитието. Стъпка протестърчетата и показа, че когато се опитваш да осмукваш темата за корупцията поне трябва да имаш висота на мисълта и чистота на характера. А алчните за власт грантаджии никога не са доближавали дори и на милиметър до това. 

В някоя алтернативна реалност вероятно има хора, които се връзват на реформаторските алабализми, но в нашата реалност хората много добре помнят откъде тръгнаха истинските проблеми на съдебната система.
Те започнаха, когато в името на кефа на Иван Костов и на тогавашния син талибанлък цялата съдебна система бе напълнена със седесари. Лично СДС си избраха и назначиха Никола Филчев, който после им го върна като в добър холивудски екшън, но оттогава хората със здрав разум са наясно, че всеки път, когато десен погледне към съдебната система със сласт, той го прави, за да си назначи братовчедите и никога в името на хората. Сега искат да повторят порочния си модел и новото поколение психодесни да се уреди с постове. Тази самозатворена реалност просто трябва да спре.
Една Маковей реформаторска пролет в България не прави...


No comments: