Wednesday, May 13, 2015

Изпит за метрото Му




Хроники на страданието на четвъртокласниците у нас. Тези дни протече нещо като тест за тях по предмета "Човек и общество". Един от въпросите заблестя със своето изящество: "Кое техническо нововъведение променя живота на хората в София през последното десетилетие?". А възможните отговори са - метрото, парната машина или соларните автомобили.
А верният отговор, разбира се, е метрото. Блясъкът в погледа Му. Полетът на душата Му. Любимата Му играчка. Там, където Той води всички европейци, излъгали се да дойдат насам. Пък и как точно написалите въпроса са уцелили да напишат - "последното десетилетие". Той стана кмет през 2005 година, сега стават точно толкова години. Все едно никой друг няма принос в изграждането на това метро. Само Бойко Борисов.
Нека да оставим настрани фактът, че метрото бе похитено от Борисов. Нито той го е проектирал, да не говорим, че по време на кметуването му правителството на "прокълната" Тройна коалиция приоритетно отделяше пари за този голям инфраструктурен проект, така че той е на Борисов точно толкова, колкото е на всеки друг българин.

Става дума за нещо друго. Да правиш такъв елементарен опит за политическа пропаганда пред 9 годишни деца е върховен цинизъм. Да не говорим за това, че тестът е за цялата страна и едва ли децата от Враца са длъжни да знаят за метрото Му. Очевидно това ще е мощният реформаторски дух в образованието - въвеждането на въпроси за Ръководителя на държавата и любимите Му строежи. Абсолютна образователна идилия.
Не за първи път ГЕРБ се опитва да атакува с безобразна политическа агитация най-малките. През 2011 година в Пещера депутатка от партията на Борисов направи конкурс с торти в местно училище като целта на учениците била да съберат букви от предизборния слоган на ГЕРБ. Тоест психоатаката за метрото не е просто случайност. 
Това е част от политическата битка на ГЕРБ срещу здравия разум.


No comments: