Sunday, July 26, 2015

Политическа находка




Проф. Михаил Мирчев като кандидат за кмет на София е истинска политическа находка. В българската политика често сме свикнали да живеем с най-оптимистична цел "избора на по-малкото зло" и заради това е трудно да се зарадваме на политическо решение, но в този случай си струва. Мирчев е човек без маска, казва това, което ми мисли, посочва проблемите в тяхната острота и не ги посипва с псевдолиберална пудра или общи приказки. Той никога не е бил клакьор на статуквото, а човек със собствена битка за по-добър свят. И успява да намери онези нови проблеми, които вълнуват левите хора. Видя се, че бръкна в червата на десницата със своята дума "просоросоиден". Мога да ви кажа защо е така. 

За първи път имаме ляв кандидат, който не се страхува да се обърне и да води битка с истинския противник - грантовата паразитна прослойка, която като радиация се опитва да прокарва като безалтернативни своите истини. Самата номинация на Мирчев е успех, защото дава нова възможност на левицата да докаже автентичност, а не да съществува като някакво евроатлантическо ГМО.

Второ - за първи път в София има кандидат, който не е продукт на апаратна игра, а на номинация на обикновените членове. Това е подходът, който работи при левите партии, защото им дава възможност да се разширяват наистина, а не да съществуват в някаква дзен апаратна нирвана. 
Успехът не винаги е възможен бързо, но много често той започва със знанието за това къде точно искаш да стигнеш.

No comments: