Wednesday, July 29, 2015

ГЕРБ се завръща на местопрестъплението




В старите криминални романи на Агата Кристи винаги беше ясно едно - убиецът се връща на местопрестъплението. Най-малкото, за да заличи следите и да измие кръвта.
Тези дни пред очите на целия народ се състоя парламентарна екзекуция на президента. Депутатите от неговия собствен кръг - ГЕРБ и Реформаторския блок обезкостиха идеята му за референдум като опитни масови убийци от холивудски филм. Трябва да бъдем справедливи - това е сюжет в който няма добри. Нито президентската идея беше светла и вдъхновяващата, нито последващата й екзекуция се прослави със светлина и възторг, освен с мрачното чувството за някаква закъсняла справедливост, че лошите се сръфаха гърло за гърло.

В пика на проливането на политическа кръв тежката артилерия на ГЕРБ Десислава Атанасова изрева във фейсбук, че се заформила спонтанна коалиция между БСП, ДПС, Реформаторския блок и Патриотичния фронт и била насочена срещу ГЕРБ и ПРЕЗИДЕНТА (тя го написа точно така с големи букви, което е еквивалент на истеричният писък). Статусът на Атанасова не изясняваше обаче най-важното - намалената бройка на депутатите от ГЕРБ при гласуването. В едното от тях участваха само 55 души, а парламентарната група на ГЕРБ е от 83-ма. Къде останаха другите? Ваканция ли си взеха?
Очевидно цяла вечер са кипели трескави разговори в мрачната цитадела на ГЕРБ и на сутринта Атанасова имаше нова версия за основния виновник за екзекуцията - развалените пултове. Депутатите от ГЕРБ искали да гласуват и за задължително, и за мажоритарното гласуване, но коварната техника като истинска пета колона провалила техния благороден опит.

Сюжетът е точно по Агата Кристи - убийците се завръщат на местопрестъплението, за да сложат фалшиви улики. Но можем да недоволстваме от съшито с бели кръпки обяснение. И заради това можем да помогнем на ГЕРБ с допълнителни оправдания. Лошите хороскопи на депутатите от партията на Бойко Борисов са виновни. Или пък - магнитните бури на Меркурий са били толкова силни, че са причинили технологичен срив и така не са успели да гласуват. Трябва да има повече спецефекти, повече екшън. Липсващите депутати са били отвлечени от извънземни например, които са говорили с руски акцент. Цялото психодясно ще повярва...
Но останалите хора така или иначе видяха истината. "Историческият компромис" ясно се очерта - ДПС подкрепя окастрената съдебна реформа, а ГЕРБ и Реформаторския блок екзекутират президента. Управляващата коалиция набъбва като гнойна пъпка, а междувременон всички приказки за морал в управлението, нови ценности и евроатлантическа бодрост отиват на боклука. Каква ли драма се ражда в протестърските сърца ми е чудно. Че толкова подтискаща тишина рядко е било. 
Или както каза един квартален философ в Банишора - тия може и да са красиви, ама се окахаза твърде тъпи. 

No comments: