Monday, July 06, 2015

Протестърска паяжина




Вече не е сензация, когато поредната новина за това как някой от летните протестъри си е продал душата за държавна служба и редовна заплата, порази широката публика. Пред очите ни се извърши такава подмяна, такава покупко-продажба на съвести, че даже Гьоте би скъсал от яд "Фауст" със проклятието, че е написал детски роман.

Поредната история обаче е по-различна. Един адвокат-протестър, известен единствено с паяжината си от връзки, бе допуснат в най-престижната културна институция - Софийската филхармония, да прогонва публика с нелепо изпълнение на песни. Това е окончателна гавра със здравия разум. Не се посвениха да влязат там с калните си обувки и да обругаят малкото останали светли стойности на този изтормозен народ. Да разрешиш концерт на някого само, защото е протестър - това вече е опит за изнасилване на културата.
Бездарието е фашизъм, казваше навремето Любомир Левчев и сега пред очите си виждаме как протестърската паяжина се раздува като раков тумор и алчно захапва нови и нови територии. А когато човек бръкне по-надълбоко в историята установява, че Шопов вече е станал и шеф на борда на Старазагорската опера и участва в спектакли и там. Търговците са се намърдали в храма.
Заради това отдавна е време за камшика, който да ги изкара от там. 
Друг начин няма. 

No comments: