Wednesday, October 07, 2015

По апартаментите им, ибо господи, ще ги познаете...




Преди около година във вестник "Дневник" се появи един фентъзи текст, който трябваше да представлява портрет на Филип Димитров. Заглавието на сюрреалистичната творба беше "Рицарят на моралния капитализъм". Трудно е да се преразкаже нещо, което гради мит и заради това се счита за освободено от оковите на реалността. Текстът обаче представлява нещо като агиография на Ф.Д, опит за създаването на измислен литературен герой, който да подмени паметта за нещата, които споменатият субект е извършил. Авторът не пестеше усилия. Филип Димитров бе изкаран някакъв утопист, идеалист, наивник вярвал в доброто у хората, действен политик сблъскал се непоправимата природа на обикновения българин. Идеята е с късна дата един дребен политически мошеник да бъде изкаран светец, нещо като комикс-герой внезапно материализирал се в прокълнатата действителност. Когато говориш за мит си освободен от задължението да боравиш с истината. И заради това в този портрет на "рицаря" отсъстваха разтърсващите факти за неговото управление - погромът над селскотото стопанство, авторитарният книжалски стил на управление, започването на удара върху българската индустриа, унищожаването на традиционни за страната ни външнополитически отношения и насаждането на сатанински дух на омраза в обществото. Ф.Д по никакъв начин не излъчва морал, а по-скоро овеществена лудост и на върха на тази вълна, наричаният иронично Фил Кенеди си самоповярва дотолкова, че е незаменим, че сам, повтарям отново САМ си поиска вот на доверие, който изгуби грандиозно.
Повтарям тази очевидна истина, защото наскоро попаднах на писанията на един сайт с яростна неонацистка насоченост, който изкарваше (хохохохо) комунистите виновни за падането на правителството на СДС. Схванахте ли - коварните комунисти-телепати, които са излъчили своите тъмни желания право в мозъка на рицаря на моралния капитализъм и той като същинский древногръцки герой е паднал в капана...

Спомнете си как само преди месец разляха едни въздишки за това колко бил достоен нашият Фил, как бил неопетнен от властта и колко морална останала душата му. Това се случи, когато президентът Росен Плевнелиев обяви, че Ф.Д ще бъде номиниран за съдия в Конституционния съд. Още тогава обаче това остави горчив послевкус след себе си, защото благодарение на виртуалната памет обаче стана ясно, че Фил Кенеди не е пригоден да бъде кандидат. И тук не визираме психическата му стабилност, която е силно дискутируема. Става въпрос за друго. Димитров е вписан в Софийската адвокатска колегия от 15 февруари 2002 г. Той има още 2 г. юридически стаж като адвокат във Втора адвокатска колегия (1987-1989 г.). Но дори и да се сумират годините отпреди 1989 г., няма да му достигнат няколко месеца, за да отговори на изискването в конституцията. Точно поради тази причина, припомнят пак паметливи, бившия министър-председател не бе одобрен през 2007 г. за български съдия в Европейския съд по правата на човека.
Защо, по дяволите тия дето най-много крякат как Конституцията трябва да се спазва, я нарушават при удобен повод и то така, че нарушението прилича на опит за изнасилване. Ф.Д представлява ходеща метафора за бесноватите сили, които преходът събуди и до днес е въплащение на мракобесието, както и символ на разрушението. Да дадеш на такъв човек да тълкува Конституцията е все едно да пуснеш Владо Кузов в детска градина.

Президентът обаче не се съобрази с това и преди два дни окончателно назначи Ф.Д. в КС. И тогава блясна светкавицата. По закон бившият премиер бе длъжен да обяви имотното си състояние. И с едно екзистенциално неърпение започнах да чакам какво ще обяви Димитров.
Не останах разочарован - от декларацията на експремиера научихме, че той и жена му имат 5 апартамента в Брюксел, София и Пловдив.
Апартаментът в Брюксел е единственият, който се води на името на двамата. Той е от 100 кв.м и е купен през 2011 г. за 238 000 евро. Филип Димитров е посочил в декларацията си, че апартаментът е придобит с кредит от 193 000 евро и лични спестявания. Съпругата на на Ф.Д. пък се оказва притежалка на жилище за 900 хиляди лева, което и останало наследство от майка й. А майка й го купила с пари, спестени от работа в Либия.
Димитров е декларирал, че има спестявания на стойност 478 504 лева като най-големия от влоговете на стойност 218 000 се води на негово име. И преди да попитате откъде ги има тия кинти - Ф.Д отговаря - миналата година доходите му били 120 хиляди евро.

Описвам толкова подробно имотното състояние и това, което е казал Димитров просто, за да схванете схемата как ни правят на идиоти. И ни лъжат в очите без да им мигне окото. Окей, миналата година Ф.Д е взел 120 хиляди евро, ама как е успял да ги спести всичките. Този човек да не би да не принадлежи към човешката раса, че да няма нужда от храна, вода, сън. При това е записано, че той има кредит към банка - не плаща ли вноски, как така е е успял да запази тези митични 120 хиляди непокътнати. А колко му е бил дохода две години преди тази дата. Как като влязат във властта българските политици стават ужаснооо спестовни, а тъщите и тъстовете им все се оказват пестеливи и грижовни. Как един път някой от тях не се ожени за девойче от народа и да декларира дългове, а не тлъсти банкови сметки. Филип Димитров дължи много повече обяснения за своето имущество. И само не ми казвайте, че това е броене на залци. Писнало ми е от политици като Първанов, чийто деца стават хотелиери или от самозванци като Ф.Д., обявявани за мерило за морал, а всъщност алчни до мозъка на костите си. Именно тази разлика в имотните състояния между обикновените хора, които са натиснати от банки, ЧСИ-та, колекторски фирми и други камшици на управляващата класа и имотните тлъстини на политиците е проблемът, който ще взриви социалния мир рано или късно. Богаташите никога не подозират как точно живеят бедните.
Ето ви го моралният Фил Кенеди. Голямо нещо е да си морален рицар в България. Хем морален като пациент в психиатрия, хем червив от кинти като грантаджия след статия срещу Путин.
Заради това не по статиите в "Дневник" ще ги познаете, а ибо господи по апартаментите им ще научите истината.

No comments: