Friday, October 09, 2015

Американската медийна хибридна война




Една новина разтърси западното медийно пространство тези дни. Флагманът на свободното слово, колосът на сензационните новини, телевизията, която толкова много години ни даваха за пример CNN съобщи, че (дръжте се, че отлитаме), че руски ракети са паднали в Иран. Тази новина бе подета от цялата западна преса, която толкова дълго също ни бе навирана в лицата като еталон за качество, изящество и свобода. Заглавията бяха тлъсти, огромната лъжа, която ни съобщаваха също.
Точно, защото новината идва от CNN си струва да разгледаме стъпка по стъпка информацията. Така че сядайте и си водете записки - предстои ни мастърклас по журналистика, директно от Атланта.
Чудя се с кое да започна. Вероятно с това, че някакви анонимни източници, неясно кои и какви казали на телевизията, че някакви руски ракети паднали на територията на Иран. И не само им казали, но и допълнили, че според някакви си там разузнавателни данни (неясно какви) ракетите ударили сгради и можело да има цивилни ранени. Виждате ли тия гадни рашки бе - не им стигна, че избиха половината цивилно население на Сирия, ами сега точат зъби и за иранска кръв.
Русия отрича за такова нещо. Ама нали ги знаете какви са руснаците - гадни комуняги и сталинисти как доблестната западна журналистика да повярва на тия вампири. Да, ама и Иран отрича. А тия шантави шиити защо да го правят? Както и да е - това не е важно за благородните западни журналисти.
Нещо повече - в самата новина има огромно логическо противоречие. От една страна страхотно поверителните им и достоверни източници им казват, че имало данни за цивилни ранени и разрушения, от друга страна не можело да се каже къде точно е паднала ракетата. Брилянтна новина с проверени факти!
На украинските медии, които творят изцяло в новосътворения от тях жанр "фентъзи журналистика" толкова им беше достатъчно. Те не само пуснаха снимки на разрушенията, но изчислиха и, че жертвите са минимум сто. Също така обявиха, че бил застрелян руски генерал и няколко руснаци. Но това е майдановското светоусащене. То е явление от паралелна реалност. Тоест все някъде в безбройните и безбройни измерения на този свят вероятно украинската журналистика е правдива. В този не е така.

Кой обаче да предположи, че CNN ще се срине до нивото на украинска електронна медия и ще стане фабрика за промивка на мозъци и пропаганда, а не източник на качествена журналистика.
Няколко пъти изгледах репортажа на американската телевизия. Новината на CNN не само не е потвърдена от два независими източника, но нещо повече - в репортажа за нея всъщност има само две изречения за тези митични ракети паднали в Иран, другото е притопляне на стара манджа и то със злостни оттенъци. Толкова елементарна и дребна манипулация отдавна не се е случвала. Две трети от излъченият материал са изявления на американският военен министър по отношение на Русия, които обаче имат малко общо с темата. По някое време се появява и електронна схема на руската ракета "Калибър", но това едва ли може да бъде вписано в графата "неопровержими доказателства". Нищо не доказва "сензацията" с изключение на голословните твърдения на източници. Поне барем сателитна снимка на пораженията да бяха извадили...
Ако руска медия беше пуснала подобна новина знаете ли как щеше да реагира CNN - щяха да говорят за хибридна руска война, щяха да вадят журналистически кодекси, да търсят нарушени стандарти. Страхотно е да си морализатор, но само и единствено, ако самият ти не прекрачваш определени граници. Защото именно подобни измислени новини показват, че най-много от хибридна война се оплакват тези, които я водят наистина. Дори CNN се саморазобличи като евтина пропагандистка машина, която няма дори достатъчно въображение да сътвори достоверна новина.

Един път станал факт обаче този изстрел от хибридната война на американските медии мълнеоносно започна да шества по из страниците на западната преса и това показва каква точно е мрежата и стойността на всички, които като папагали транслираха новината. Нещо повече механизмът е брутален до убийството и на последната мозъчна клетка. Защото из телевизиите започват да се канят хора, които да коментират неслучилото се събитие, а след това други, които да коментират коментарите на неслучилото се събитие. Това вече не е журналистика. Това е хибридна война. Коментарите на една бивша шефка на бюрото на CNN в Москва започваха така - "ако ракетата наистина е паднала", "ако тази новина се окаже истина", "ако все пак това е станало"...
Представяте ли си как това може да бъде сериозен коментар изобщо? Месомелачката на мозъци се върти на пълни обороти. Братче, това е толкова ниска топка, че дори медиите на Пеевски изглеждат извисени. А американците уж твърдят, че искат постигането на стабилност в Близкия изток? Дали? Медиите им работят точно в обратната посока.


Тази конкретна новина не е случайност. Това е симптом за това, че западната журналистика съвсем не отговаря на високите морални стандарти, които твърди, че защитава. Ако беше така - новината за руската ракета, която се основава на нищо, нямаше да бъде пусната. Говорете ми след това, че руснаците са хибридчиците. Нищо подобно. Американците водят тази информационна война, а и тя ще се ожесточава, защото просто реалностите не са на тяхна страна. Скоро очаквам да се окаже, че руска ракета от Сирия е ударила Емпайър стейт билдинг. Защото, когато хибридните журналисти превземат сцената, тогава за истината не остава грам място. CNN го доказва.
А, да, наскоро пак по CNN включиха популярният руски журналист Владимир Познер, който да коментира нарушаването на турското въздушно пространство от страна на два руски самолета. Водещият се държа като бич на Белия дом и започна да сипе обвинения с прокурорски тон. Започна Почна да кряка, да се нервира, да истерясва и да натъртва, че това не било признак на сътрудничество, а знак за провокация и, че извинението не е достатъчно. Тогава Познер го нокаутира като го попита - ако руснаците като американците бяха бомбардирали болница в някоя страна по света, а след това президентът им само се извини, това би ли било достатъчно...


No comments: