Thursday, October 15, 2015

Яйцето на кукувицата, клетката на паразита




Още от 2011 г. проектът АБВ е замислен като политически паразит. Нещо като ракова клетка, която изсмуква автентичния политически живот. Това беше върховната фантазия на Първанов - политическо пространство, което е надживяло партиите, потънало е в еротичния свят на могъщите "експерти", защото само в такава реалност "няма ляв или десен изход от кризата". Именно, защото АБВ не е партия, а паразит, беше възможно формация, която се е етикетирала като "лява", съвсем лесно да намери място в крайнодясно правителство. Това беше не само ритник в лицето на техните избиратели, това е съзнателно усилие за саботаж на нормалната политика.

Сега виждаме естественото продължение на това мислене. Преди няколко дни стана ясно, че в Мездра листовки на АБВ са били вложени във в. ДУМА и така са били продадени на редовните читатели. Това е тактиката на кукувицата. Снасяне на яйце в чуждо гнездо. Каквото и да правят АБВ, винаги стигат до такъв момент в своите политически действия. Те не могат да правят открита политика, защото са осъзнали, че нямат естествени избиратели. Тази формация е в състояние да паразитира само върху чужд автентичен живот. Не напразно цялата кампания на АБВ е ориентирана към... БСП. Имаме уникален случай в политическата история. Партията-кукувица се опитва да гнезди на чуждо, защото за цялото си съществуване така и не успя да роди нещо автентично свое и истинско.

Случката в Мездра е симптом не само на безсилие. Тази измама е превърната в принцип. Подобен тип кампания е нещастен в своя зародиш, защото действията на АБВ за пореден път убеждават всеки автентичен ляв човек, че кукувиците нямат бъдеще в политиката. Партиите-паразити имат срок на годност. Този на АБВ вече изтече. Нямаше да търси къде да си снася яйцата този изкуствено измислен проект, ако не усещаше, че политическата история неумолимо го избутва към историческото сметище.

No comments: