Monday, October 17, 2016

За какво бяха прави десните анализатори?



Нашите десни анализатори от години са влюбени в една своя опорна точка и я продават под път и над път, когато видят включена камера и репортерка с палави очи. Те много обичат да твърдят, че ако България не била влязла в ЕС, тук щяло да бъде като Белорусия, ад, ужас, диктатура, полицейщина, пълен разгул на мутрите.
Да, готов съм да призная. Те са били прави.

Ето ви пример за държава, която е извън ЕС - Великобритания. Да, ще кажат някои, тя още не е напуснала, но така или иначе решението е взето. Великобритания е с единия крак навън. И какво се случи с великата демокрация? И какво стана с обществото, което ни даваха за пример? Ами пълен ужас - ето какво стана.
Британските власти без всякакво основание замразиха банковите сметки на телевизия RT. При това го направиха без никакво обяснение. Просто ей така. В Туитър шефката на RT Маргарита Симонян иронично обобщи ситуацията "Да живее свободата на словото!".
Диагнозата й е болезнена и точна. Просто вече е официално - Великобритания не смята да спазва никакви стандарти за свободата на словото, а опитът принудително да се затварят медиите се родее с Ердоган и неговите камшици.
 А нали знаете с какво се е провинила RT пред ердоганова Великобритания - с това, че дава различна гледна точка към всички конфликти в които британската политика се е намесила до пълното им размирисване. И понеже властите не могат да дадат смислен отговор, прибягват до полицейска репресия.
RT отдавна е трън в очите на много западни страни, защото телевизията е нестандартна, смела, дава истински плурализъм на гледните точки и така оборва пропагадните клишета с които се захранва западната публика. Заради това медията бе етикитирана като "путинистка". Което всъщност е израз на огромно безсилие. Когато истината ти пречи, тогава наистина трябва да провериш журналистическите ти стандарти. И това е призив към Великобритания и към нейните объркани стандарти.
Медиите на Острова представят една изкривена истина за Сирия и Украйна и много държат да запушат всяко различно мнение. Този сблъсък не е нов. Стотици пъти в последните години бяха правени опити гласът на RT да бъде спрян. Защото обвиненията в пропаганда са пълно малоумие и това е ясно за всеки, който наистина е гледал RT. Това е модерна, ангажирана, раздвижена и изключителна реактивна медия, която обаче не се задоволява с клишетата, а рови надълбоко. И много често изобличава бруталните розови картини, които западните медиите чертаят. Заради това е тази война срещу свободното слово.
В "Медиапул", сайт, захранван с американски пари в новината за замразените авоари можем да открием следното изречение: "Този ход вероятно ще създаде затруднения за телевизията, която често кани гости, критикуващи Запада, и представя кремълската гледна точка, да функционира във Великобритания".
Кремълската гледна точка? Кани гости, които критикуват Запада? Това ли е нарушението? Това ли е ужасното престъпление? Това ли е причината за телевизията да бъде преследвана?
RT не е гласът на Кремъл, но дори и да беше -  какво лошо има хората да видят и руската гледна точка към нещата. Проблемът е, че западната преса е отвикнала да функционира в състояние на конкуренция. Когато се появи такава поривът е тя веднага да бъде забранена.
Това не е краят на телевизията във Великобритания. Тя ще намери начин да оцелее и да функционира, но просто се вижда как свободата на словото вече не е ценност за английските власти.
А, да, същият ден в  който блокираха банковите сметки на RT, британците спряха и интернета на посолството на Еквадор. Това беше опит да спрат Джулиан Асандж да пусне имейлите на Хилъри/Килъри в мрежата.
Велико нещо е свободата на словото, ей!
Наистина е навън от ЕС е страшно. Великобритания е пример за това. Очаквам десните анализатори да напишат текстове в тази посока, ама нещо ми подсказва, че тази тема няма да ги вдъхнови много...


No comments: