Sunday, October 02, 2016

Цецка - марионетката на Бойко Борисов
Дори и Росен Плевнелиев със своите карикатурни действия не успя да се изгаври с президентската институция така както направи Бойко Борисов с една-единствена реч. От близо месец ГЕРБ съвсем целенасочено се опитваха да превърнат номинирането на своя кандидат за президент в бутафорно риалити. Контролирано се изпускаше информация, а още по-контролирано Цветан Цветанов обикаляше телевизионните студиа, за да изнасилва българският език на живо. В крайна сметка политическата интрига около кандидата съвсем изчезна, а нелепицата заприлича на игра на "тука има, тука няма" или на запотено търкане на талонче, което обещава грандиозни печалби. В крайна сметка цялото това напъване роди Цецка Цачева. Нацията не знаеше дали да вярва на ушите си и как да си избоде очите.
Начинът за нейното коронясване като майка на нацията обаче беше като подпалване на президентството. Описа най-популярните си лица и обяви колко са му ценни те и как не иска да ги хаби за президенството. По тази логика последна остана Цецка - лузърът, изтеглил късата клечка. И вицеадмирал Пламен Милушев, за който се надавяма до края на кампанията Борисов да разбере, че фамилията му е "Манушев". Това е автентичен саботаж на президентската институция, политически тероризъм, облечен в хулигански речник и дежурно ръкопляскащи активисти.  Коронясването на марионетки е висша политическа подлост. Цецка Цачева ще бъде продължение на Бойко Борисов, нещо като негов клонинг, лакей за бърза употреба. Това е гавра не само с държавата, а с принципа на разделение на властите.

След като два месеца дуото Цветанов и Борисов говориха самоизключващи се неща за техния кандидат за президент, в крайна сметка от излиянията на премиера се разбра, че кандидатът им трябва да е перфектно запознат със законодателството и трябва да може да си комуникира сериозно с Конституционния съд. Такава реплика може да мине само в държава без памет. Защото Цачева е така запозната със законодателството, че бе основно действащо лице в мръсната афера "Мери Джейн" преди 6 години. Тогава с подписа на Цачева в "Държавен вестник" бе публикувана лобистка законова поправка, без да е гласувана от Народното събрание. Текстът узаконяваше рекламата на наркотични вещества, а според запознати това пряко облагодетелстваше производителя на водка "Мери Джейн".
Цачева е човек без самостоятелна политическа биография и без категорични мнения по нито един въпрос. Тя е метафора на цялата аномалия "ГЕРБ" в държавата и ролята й на изпълнител започна все по-често да дразни електората. Кулминация на това стана освиркването на Цачева на събора в Рожен преди няколко месеца. Освиркването стана спонтанно и бе един от малкото автентични изрази на отвращение от състоянието на тази държава. Точно тогава се заговори, че ГЕРБ смятат да покрият Цачева за няколко месеца, но се оказа, че наглостта им минава всякакви предели.

Номинацията на мис "Мери Джейн" обаче представлява плесница и в лицата на всички онези, които халюцинират мажоритарния вот като изправител на всички земни беди. Само преди седмица едно изследване на "Екзакта" показваше, че 51 на сто от хората щели да гласуват за кандидат на ГЕРБ. Без дори да знаят кой е, без дори да се наясно, че това е Цачева. Какво правим с България в този неин стихиен и мрачен вид? България на тези, които биха подкрепили възторжена марионетка на Борисов без да се замислят, че това е пълно обезличаване на институцията. 
Тотален цачевизъм на здравия разум.

Преди няколко месеца Борисов обяви в едно телевизионно предаване: "В сегашната ситуация преосмислям кандидатурата. Ако трябва да бъде описана с една дума - не трябва да е с много образование...". Цецка Цачева би трябвало да избяга с писъци от подобна номинация, ако в нея имаше политическа чест.
Но в държавата на Борисов дали някой изобщо е запазил такава?
  

No comments: