Monday, October 31, 2016

Държавата на измислиците




Има нещо много съмнително в оставката на Кристалина Георгиева от Еврокомисията. Най-малкото това, че новината свари правителството по бели гащи. Мъчително беше да се наблюдава как вицепремиерът Томислав Дончев се опитва да намери в реално време аргументация защо тази стъпка е положителна за България. И в крайна сметка не му се получи. Нещо повече - малко преди това Дончев бе изстрелял предизборната пиратка: "Открит е нефт в Черно море!". А малко след това "сензацията" бе запушена с коментари за странните и нелепи действия на българската еврокомисарка.
Цели 24 часа бяха необходими, за да може и Бойко Борисов да се произнесе по темата. Когато се появи премиерът, бе пълен до темето със заучени фрази. Лично той навремето договорил зам.-председателското място на Кристалина и заради това сега държавата щяла да се бори за важен ресор.

Всъщност, в паническата оставка на Кристалина има поне два големи провала. Нейният личен и този на държавата. Кристалина изоставя пост с огромно политическо влияние, за да се влее в сивата маса на скъпоплатените чиновници на Световната банка. Размяната не само не е равностойна, а представлява нещо като бягство от местопрестъплението. Само в рамките на около месец в най-големи западни издания се появиха статии срещу Георгиева. Рядко друг човек от ЕК е бил подложен на толкова масиран медиен огън. И най-лошото е, че нашата еврокомисарка самичка влезе в този капан с безумието на своите амбиции и слепотата на нарцисизма си. Заради това не бива да говорим за минаването й в Световната банка като обикновено напускане. Това е поредният провал за България, защото страната ни губи важното заместник-председателско място. Със самоубийствения ход да бъде сменена Ирина Бокова като кандидат на държавата България успя да се провали и на европейско ниво. И отговорността за тази нова катастрофа е на премиера. Не е ясно какво е договорял преди, но имиджът на страната вече е дълбоко изцапан.

Точно заради това дори и новината за нефта не успя да изпере международния провал. А ето, че дори и тази "сензация" успя да породи скандал. Самият Дончев обяви, че компанията е направила съобщението си на "ранен етап", защото била "листната на борсата". Което ще рече, че новината е съвсем предизборна, била е пусната в обръщение, именно за да замъгли мозъците на електората и да им начертае светлата перспектива как България ще се превърне в петролна монархия. А няма да е никак чудно, ако се окаже, че нефт няма. Тази власт лъже за всичко, така че никой не гарантира, че ни се поднася поредната измама. Но дори и да има петрол - печалбата ще отиде в ръцете на частника. България няма да види абсолютно нищо от това въображаемо богатство.
И какво се оказа накрая - нямаме шеф на ООН, нямаме зам-шеф на ЕК, а нефтът ще се окаже халюцинация. А премиерът, който до вчера ръмжеше, че подава оставка, ако ГЕРБ не спечелят изборите, от вчера вече мяука обратното. 
Държавата на Бойко Борисов - държавата на измислиците.  


No comments: