Friday, October 28, 2016

Реформаторското паническо безсилие





Ако четем Огнян Минчев, трябва да повярваме, че Русия утре ще се срине в бездната.
Ако отворим блога на Иво Инджев, там е пълно с твърдения, че бунтът на гладните в Москва започва точно след два часа и те ще щурмуват Кремъл с викове.
Ако минем през стената на Илиян Василев във фейсбук, ни се дава да разберем, че Русия фалира, обеднява, газът спира, цените падат, а орди от недоволни ще изведат Путин на Червения площад, за да го качат на бесилката.
Цял отбор мъдреци. Титани. Истински гении. Хибридни бойци.
Очевидно обаче най-активните потребители на тази анализаторска плява, а имаме предвид елита и електора на Реформаторския блок, не изглеждат докрай убедени в слабостта на Русия. Вчера депутати от РБ излязоха за кратко от комата на своята парламентарна шизофрения, за да дадат брфинг в парламента. В държава раздирана от социални проблеми и екстремна дясна политика, реформаторите се били загрижили, дръжте се за столовете, дали Русия не финансира кампанията на ген. Румен Радев.
Ах, тази коварна Русия. Ако вярваме на българския десен ум, то значи коварния Путин е на път да си избере президент на САЩ, пък една България ли ще му се опре.
Кой образ на Русия обаче е верен - този на разпадащата се бедна страна или на демоничната империя, която протяха финансови ръце навсякъде по света? Защото двата образа не могат да съществуват едновременно, пък били те и в главата на партия, която с единия крак е във властта, а с другия в опозиция.
Ето това е класическа подмяна на действителността. Ако реформаторите наистина имаха някакви данни за чуждо финансиране, те трябваше моментално да подадат сигнал в прокуратурата, а не да дават пресконференции-пърформанси.
Но те нямат дори елементарни данни. Това е опит за съживяване на нещастната им и депресивна кампания, която е на път да дерайлира напълно. Заради това се прибягва до изпитаната дрога за десните умове - заплахата "Русия". Представете си колко трябва да са го закъсали, за да се върнат към любимото си чудовище и да се надяват то да им консолидира електората.
Но всъщност опитът им е жалък. Това е партия, която изпада от играта, както и от политическото време. И заради това само Русия им е в главата. Гарантирам ви, когато вземат 2 процента на изборите пак Путин ще им е виновен.



No comments: