Sunday, September 22, 2019

Чуждите шпиони и други български демони



Вече цяла седмица България си има "шпионски скандал" в който са намесени неправителствени организации, тайни планове за политическо влияние, бизнесмен с повдигнато обвинение и известен журналист, изведен с белезници от дома му рано сутрин, за да научи в края на деня, че всъщност е бил призован само като свидетел. От гардероба с прашните скелети на българския преход пак беше извадено чучелото на руския пенсионер генерал Леонид Решетников, този път в компанията на бизнесмена Константин Малофеев и бяха запратени като тухла срещу черепа на българския телевизионен зрител. Цялото ръководство на Национално движение "Русофили" бе привикано на разпити в спецпрокуратурата, а в Народното събрание главният прокурор дори обяви, че опитът за смяна на геополитическата линия на страната е държавна измяна. В целия скандал това всъщност се оказа най-опасния елемент, защото подобно твърдение граничи с абсурда и диктатурата. Геополитическите стремления на България не са увековечени в никакъв закон, защото всички сме наясно, че днес можеш да бързаш в една посока, но утре интересът да те води в друга. Няма вечни структури и геополитически линии, колкото и това постоянно да хвърля в депресия Александър Йорданов и Соломон Паси. Нещо повече - за една страна дори е полезно да дебатира своята геополитическа ориентация, защото това е най-важната част от демократичния процес. В този смисъл дори и измъчен скандалът можеше да стане поне някаква база за дискусия за състоянието на държавата днес, а и за потайните сили, които се сблъскват на наш терен. Уви, не смятам, че това ще се случи.
Шпионско-медийният трилър "Русофили", за съжаление, твърде много прилича на фарс, за да бъде взет на сериозно. Дори градското дясно не успя да изпадне в оргазъм, въпреки, че целият сериал беше насочен, за да спечели умовете и гласовете им. Постановката, за съжаление, се оказа твърде постна, за да издържи всички амбициозни задачи с които беше натоварена. Първо - Николай Малинов (всеки има право да не го харесва, но тук говорим за обективни реалности) няма как да бъде шпионин на чужда държава. Най-малкото, защото той няма достъп до никаква класифицирана информация, която да представлява реален интерес. Второ - в самото обвинение няма дори и дума, че той е шпионирал за Русия. Вместо това ни се пуска за осмисляне идеята, че имаме агент за чужда неправителствена организация. Подозирам, че експертите по спецслужби точно тук вече са се кискали неудържимо са бърсали сълзи от смях от очите си. Защото държавното обвинение по този начин отваря широко вратата пред много екзотична хипотеза - че всеки, който получава пари или работи с чужда фондация е шпионин. Това повдига изключително интересния въпрос - кога ще видим стипендиантите на "Америка за България" разкарвани с белезници рано сутринта да се обясняват какви американци познават и колко точно пари са получили.
Да, вярно е - обвинението размаха една докладна записка, наречена "Проект България" с идеята едва ли не, че тя разкрива потайни планове за взимане на властта, но според мен генерално сбъркаха. Единственото, което тази "записка" разкрива е, че някой вероятно се опитал да осребри своето русофилство. Това не е шпионство. Това е обикновена глупост и банална история, която често сме наблюдавали по нашите ширини. Най-малкото - нито едно от намеренията в предоставеното "доказателство" не е било осъществено. Големи шпиони, големи специалисти!
Всъщност точно тук можем да поставим темата по по-широк начин. И тя опира до основите на националния ни характер и геополитическите симпатии. Може ли любовта към друга държава да е автентична, ако е добре платена. Руснаците трябва да кажат. Както и американските донори на "Америка за България". В България често съм виждал примери на безсребърническа симпатия към Русия, но честно казано същите чувства към Америка винаги са били добре заплатени. Което не е обвинение, а просто констатация. И заради това при геополитически трус не съм сигурен доколко днешните гласовите певци на евроатлантическите ценности няма да станат първи глашатаи на новия политически вятър. Същото се отнася и за русофилството. Големият смисъл от него не е руския интерес да си има проповедници, а през спомена за историческата близост България да осъществява своите национални цели по възможно най-добрия начин. Заради това платеното русофилство може да е единствено и само вредно. Както и платеното русофобство, демонстрирано ни от толкова много анализатори и алкохолици на свободна практика. Именно те досега системно проваляха всички проекти от взаимен интерес, които щяха да допринесат за икономическото развитие на страната. Така се стигна до парадоксална ситуация - Путин се отказа да преговоря с България, както и да мисли за нея след като видя, че договорките с нашия елит не тежат и нямат никаква сила. Той с основание заподозря, че държавата ни няма дори елементарен суверинитет и заради това няма никакъв смисъл да се говори с нея. Така ние изпуснахме "Южен поток" да отиде в небитието за сметка на много по-опасния за нас и Европа "Турски поток". Тоест - каузата на автентичното русофилство днес в България е държавата ни да придобие независимост, да извоюва обратно поне малко суверинетет, за да бъде адекватен и смислен обект на международни договорки. Живеем в епоха в която дипломацията на чувствата си отиде безвъзвратно. Схемата "братушки" е мъртва и мисля, че Бойко Борисов го изпита най-добре на гърба си след ледения душ, който получи от Путин. Съвременните отношения с Русия трябва да се градят на база на икономически интереси и прагматизъм. Да, ние не можем да загърбим общата ни история, културни връзки и цивилизационно единство. Но няма как да градим отношения само върху тях. Живеем в свят в който всички искат да защитят интереса си.
Значи България спешно трябва да се научи да го прави.
Което няма как да се случи, особено, ако продължаваме да тровим медийната среда с прокурорски измислици, политически димки, геополитически бомби и постоянни скандали. "Шпионската" драма реално показа, че България дори не е в състояние да формулира адекватно собствените си линии на реална защита. А това ни обрича един ден нито едните, нито другите да имат нещо с общо с нас.
Тогава шпиони от чужда галактика ли ще ловим?

No comments: