Monday, September 09, 2019

Тези нормални ли са?



По дяволите! Въпреки всичко аз се оказах върховен наивник. Въпреки всичките ми опити да се самоубедя в обратното. Когато навремето четях книгата "Въоръжена лудница" на Грег Паласт, описваща масовата истерия в САЩ във времената на Буш-младши, си позволих лукса облекчено да въздъхвам, че у нас, въпреки цялото тъпоумие, подмазвачество и лакейщина, това е невъзможно да се случи. В текста на Паласт е описан един напълно излязъл от релсите свят, една власт, обхваната от върховна алчност, корпоративна паяжина и могъщи интриги, която е готова да погази всичко, за да си осигури престой в управлението и да задоволи интересите на дебелите си спонсори. Заглавието на книгата е взето от едно стихотворение на Алън Гинсбърг в което старият битник като древен пророк казваше, че душата не бива да умира неблагочестиво в една въоръжена лудница. Не вярвах, че ще доживея да видя проявление на такава върховна лудост и у нас. Аз съм наивник. Нали ви казах?
Когато научих, че специализираната прокуратура е арестувала рано сутринта Юрий Борисов за миг се попитах дали не съм се събудил в някакъв друг извратен свят. Как ще наречете държава, която в ранни доби отива да арестува един от най-добрите български журналисти и анализатори? Въоръжена лудница? Психиатрия останала без хапчета? Диктатура? При това копоите са се появили рано сутринта с обвинение по член 105 от Наказателния кодекс по дело, което е образувано още на 3 юли тази година. Този член в НК е изключителен - той гласи, че който се постави услуга на чужда организация или чужда държава, за да й служи като шпионин се наказва с лишаване от свобода от 10 до 15 години. "Тия нормални ли са?", попита един мой приятел във фейсбук. Аз си задавам същия въпрос.
После се оказа, че акцията има по-големи пипала. Че репресията е засегнала почти цялото ръководство на Национално движение "Русофили". В по-късните часове на вестниците писаха, че е бил арестуван и председателят на организацията Николай Малинов, както и неговият заместник Милен Чакъров. Тогава се сетих за Паласт. В късните часове Юрий Борисов бе освободен. Без да му повдигнат обвинение. После стана ясно, че властта се притеснявала, че Москва може да се опита да повлияе на изборите у нас. И пак беше намесено името на руския пенсионер генерал Решетников, който се бил интересувал от социологически проучвания. Дълго медитирах пред тази информация. Това ли е секретната информация? Социологически проучвания? Които всеки може да намери в медиите?
Тези нормални ли са?
Познавам Юрий Борисов от много време насам. Дълги години той беше мой главен редактор във вестник ДУМА и смея да твърдя, макар че звучи патетично и превзето - един от главните ми учители в журналистиката. С него сме приятели, съмишленици, а заедно сме написали и десетки статии под псевдонима братя Ружеви. В Юрий няма нищо прикрито - ако искате да разберете кой е той просто прочетете статиите му или някой от неговите разкази. Там ще видите истинския му образ - прекрасен анализатор, задълбочен интелектуалец, човек, който не обича емоционалната патетика, защото вярва, че фактите и цифрите говорят сами за себе си. Той е последният философ на здравия разум, който е убеден, че логиката може да надвие емоцията, че реалността не може да бъде подменена от медийните видения. И най-важното - при него няма нищо скрито-покрито. Всичко, което мисли е написано в текстовете му. Идеите му са пред погледа на абсолютно всички. Не сте наясно кой е той - четете! Толкова е простичко. Заради това съм абсолютно убеден, че обвинението, че се е поставил в услуга на чужда държава е нелепо като картонен декор. Това не е битка с нещо, което Юрий е направил. Това битка с идеите му. А тази битка той е обречен да спечели. Защото те, идеите му, са споделени от голямата част от българския народ. Да си русофил не означава да си национален предател. Точно обратното е - това е израз на историческа българска памет.
Позорната акция на властта остави без думи даже част от най-гласовите русофобски истерици. Моят любимец Иво Инджев например успя да произведе единствено напомнянето, че ръководството на "Русофоли" е участвало в предизборна среща с Бойко Борисов през 2017 година. Вероятно в него все пак е останал някакъв остатък от здрав разум, защото дори и този бард на градските лудости е наясно, че Юрий Борисов и Николай Малинов няма как да са руски шпиони. От холивудските трилъри и от цяла поредица от романи знаем, че истинският шпионин е дълбоко прикрит и законспириран, а обикновено е и на място, където има достъп до пареща конфиденциална информация. Нито Борисов, нито Малинов имат достъп до такава.
Властта може и да има похотливото желание да се разправи с русофилството, но както винаги по своя нелеп и просташки начин избра възможно най-неподходящата форма. Видях, че от ярките фолкпевици на психодясното единствено новоизбраният евродепутат Александър Йорданов е налапал въдицата като охранен шаран. Той беше пуснал линк с информацията, а отгоре текст: "Един по един до един". Между другото - в тази формулировки има нещо доста демонично. Навремето един окултист, който обичах да дразня с наперения си атеизъм, ми бе споделил, че това сатанинска фраза. Защото буквата "е" е шеста в българската азбука и изразена числово фразата получава култов вид - "666". Но ще оставим мистиката на посветените. Ние ще се задълбочим в политическата патология на изразеното. Един по един до един. Какво ще рече това? Ще преследваме русофилите с шпиц-команди и кафяви ризи докато ги изчегъртаме от лицето на страната? Ще тъпчем с кубинки хората, които нито в един момент не са криели своите позиции, а точно обратното - заявявали са ги открито, почтено, пред очите на всички. Между другото - нежеланието на прокуратурата да даде информация веднага, говори точно за такъв потаен план. Когато арестуваш толкова известен журналист трябва веднага да се обосновеш. Действията на обвинението говорят за нещо различно. Те намекват за ослушване, чакат да видят каква ще е обществената реакция, дали този път няма да им се размине и репресията да остане обществено неосветена. Арестът на Юрий е откровен опит за сплашване. Не на него. Не мисля, че той може да бъде уплашен. Това е знак към всички, които мислят като него. Мълчете си! Трайте! Скатавайте се! Не мърдайте! Властта ви дебне!
Много хора през годините са ми казвали, че рано или късно властта ще посегне на русофилите у нас, че те са истинския враг на спотаените в управлението лакеи. Не знам дали приемах мнението им сериозно. Повече никога няма да повторя тази грешка. Защото арестът на Юрий, арестът на Николай Малинов не е някаква грешка - това е целенасочена политическа репресия с явни и прозрачни цели. При това датата не беше избрана случайно. Цялата вълна от арести и разпити се случи точно на 9 септември. Тези са не просто безумци. Тези даже не ги бива и политически знак да дадат като хората.
Историята с Национално движение "Русофили" ми напомни за историята с Джулиан Асандж. Геополитическото статукво мрази всеки, който не се вписва в тяхната линия. И понеже не могат да убият открито такива хора, те гледат да ги отстранят. Да ги накарат да замълчат.
Оказа се, че "руската заплаха" вече навлиза и по нашите земи като оправдания на безумията на властта. Днес арестуваха Юрий Борисов. Утре могат да арестуват всеки друг. Въоръжената лудница не е спирала своята работа нито за миг.
Тези просто не са нормални.

No comments: