Sunday, October 04, 2020

Цветан Цветанов и откровенията му за честни избори

 

 

Знам, че е адски трудно и, че прилича на средновековна инквизиция, но всеки, който се е сбогувал с идеята за здрав разум и мозъчни клетки и се е опитал да проследи всички лупинги на мисълта на новоизбрания лидер на партия "Републиканци за България" Цветан Цветанов със сигурност е направил забележително откритие. Можем да откроим една тема, която очевидно присъства много по-често от всички останали в потока на съзнанието на бившия вътрешен министър. Темата за честните избори. Няколко пъти в своите телевизионни изяви Цветанов отново и отново натъртваше колко е важно, ама наистина колко е важно да се гарантира честността на вота. "Изборите няма да са честни, ако са организирани от кабинет на ГЕРБ", заяви новоизпеченият републиканец пред голяма телевизия тези дни. Интересно какво ли го кара да заяви това? Защо ли изведнъж бившият втори в управляващата партия-мастодонт започна да се тревожи за технологията и начина на провеждането на гласуването? Да не би пък да знае нещо, което не е признавал преди?

Не задаваме тези въпроси единствено с иронична цел. Винаги трябва да ни тревожи факта, че човек с обществената и политическата позиция на Цветанов, дясна ръка на премиера в дългия път към управленските върхова, проявява недоверие към демократичния характер на вота. А дори в разрез с всичките си политически позиции преди време, обяви, че единствено и само служебен кабинет може да гарантира честност в процеса на изборите. Това не е просто реваншизъм към предишната му партия, нито пък елементарна отмъстителност. В думите на Цветанов можем да открием, макар, че трябва да се поровим доста, скелетите на не един и два откраднати гласа на българи в последните години. Защото е съвсем нормално инженерът на фабриката за избори, изобретателят на системата за подмяна на вота да се страхува като знае, че вече няма механизмите за контрол върху нея. Ако има човек у нас, който е наясно в дълбочина с всички пороци на изборния процес и начините за тяхното използване в името на победата, това е точно Цветан Цветанов. Заради това днешните му вопли за честни избори освен смешно, звучат и ужасяващо. Той знае какво предстои, той знае какво могат да направят ГЕРБ, ако не бъдат контролирани от независима инстанция. Цветанов го е правил неведнъж. Наясно е.

Има нещо безкрайно иронично да слушаме как новия републиканец се тревожи за честността на изборите. Поне на мен ми беше забавно, защото си спомнях колко много енергия в предишни години хабеше Цветанов, за да ни обяснява как победите на ГЕРБ се дължат на техните идеи, добри експерти, прекрасни визии и почти божествени кандидати. Човек търсеше със свещ тези ангели в човешки образ, но трудно ги откриваше, защото там, където трябваше да види небесните създания стояха нахакани и арогантни костюмари в чийто поглед се четеше ужасяваща алчност за власт. И понеже Цветанов добре си познаваше стоката и беше наясно, че в повечето случаи тези хора са непродаваеми на политическия пазар беше измислена системата от фалшификации, яростен натиск, купуване на гласове, корпоративен вот и закарани под строй да гласуват хора, за да могат ГЕРБ да си сложат наметалото на легитимна партия и да не приличат на престъпна групировка, каквато винаги са били.

Миналата неделя всички видяхме тържественото учредяване на новата формация на Цветанов. Едно лъскаво събиране, драматично и помпозно, опит новата партия да бъде представяна като изящно технократска и изначално демократична. Всъщност това не е лош опит за макиаж, дори и да се опитаме да забравим факта, че това е Цветанов и че той беше на съвсем друга вълна в ГЕРБ. Но темата за честните избори се появи и там, защото бившият втори в ГЕРБ е наясно, че всичките му усилия да краде кадри от своята предишна партия и да ги пържи медийно с електрически ток могат да увиснат, ако бившите му другари правят изборите. Тогава те ще броят по начин, който ще го остави без всякакъв шанс за парламентарно присъствие, а си личи, че Цветанов се бори яростно, за да докаже, че инвестицията в него си струва. Дори привличането на господарят на тоталната скука Горан Благоев още не го е отказало да се бори за парламентарно присъствие. Но вратите на НС ще останат затворени за него, ако фабриката за избори се развихри. Борисов вече е в будна кома, но корпоративните останки на партията-мастодонт още имат остатъчен инстинкт за оцеляване и ще се задействат, за да се спасят по места.

Разбира се, самият факт, че Цветанов говори за честни избори прави много лоша услуга на тази "тема на темите". Но нека кофти-говорителят да не ви спира за осъзнаване на нейната важност. Колкото и да се опитваме да забравим този факт - еуфорията на уличните протести, адреналинът на гражданската енергия, приповдигнатият дух на недоволството рано или късно ще трябва да преминат през изборните урни. ГЕРБ заради това са притихнали като кален хипотатам в блатото, защото са наясно, че трябва да докретат до редовния вот, който ще бъде под техен контрол. А след това ще започне обичайната Валпургиева нощ, която може да зачеркне всички достижения на протеста. Цветанов не е перфектния говорител, но още отсега знае този тъжен факт и заради това не спира да го говори навсякъде, където види микрофон.

Политическата подмолност на ГЕРБ си пролича именно, когато по спешен начин тръгнаха да ремонтират Изборния кодекс, за да могат да прецакат въвеждането на изцяло машинно гласуване. Нека да бъда разбран правилно - машинното гласуване определено не е панацея, но е прекрасно средство за спирането на един от най-мрачните синдроми на българските избори - невалидните бюлетини. На последните избори те бяха близо 8 процента. Две парламентарни групи. Как бюлетините се правят невалидни? Ами отворете ютюб напишете тази фраза и ще ви излезе дълга лекция не от кой да е, а от бившия кмет на Пловдив Иван Тотев. Това е мрачното наследство на Цветанов. Това е неговата технология за масова измама на народа, която сега ще бъде насочена към него и ще го торпилира. Заради това след като се посмеем за кратко ви предлагам да чуем неговите коментари като тревожна камбана, защото той отсега знае какво бедствие предстои. Ето защо аз не приемам Цветанов днес като проповеник на върховния морал, а гледам на изявленията му като съдебна изповед на съучастник в убийство, който е решил да говори, за да си спаси кожата. И заради това ще кажа нещо, което не смятах, че някога ще произнеса - слушайте добре какво говори Цветанов, а после реагирайте, за да не стане късно...

 

 

No comments: