Sunday, October 25, 2020

Фалшива новина: БСП се разпада

 

Няма да се уморя да повтарям - близо три години БСП беше жертва на медийна спецоперация, която трябваше да внуши на цялото общество, че партията е драматично разделена, че буквално се пука по шевовете, раздира се от конфликти и всеки момент ще се разпадне на съставните си части. В името на постигането на тази цел бяха ангажирани много ресурси, бяха привлечени цяла орда от наемници и левицата всекидневно беше бомбардирана със скандални заглавия, вещаения за разпад и политологически тероризъм. Като добавка към всичко това отрядът на вечно недоволните в БСП не спираше да обикаля телевизионните студия, където с мазохистична страст и садистично наслаждение отново и отново бичуваше собствената си партия. Тази илюзия беше разкостена и унищожена на 12 септември, когато над 81 на сто от гласувалите на преките избори за лидер подкрепиха Корнелия Нинова. Две седмици по-късно, на заседанието на 50-ия конгрес, пък делегатите показаха вратата на редица "знакови" имена, давайки по тази начин ясна оценка за тяхното поведение и съучастие.

След тези две събития всичко, което наблюдаваме като процеси в БСП не е началото на разпад, а край на една печална лъжа. Драматичен финал на една измама, която беше разрушена. Да, шестима депутати от парламентарната група се отцепиха и си присвоиха името "прогресивни социалисти", макар, че нито един от тях не е дал доказателства за някаква височайша прогресивност, освен, ако не броим опитите да се досажда на журналистите всекидневно по повод и без повод. Това напускане беше осмукано медийно с оргазмично наслаждение. Пряко излъчване на пресконференцията на бегълците, телевизионни турнета на малко по-популярните от тях, тревожни статуси на Велислава Дърева и какво ли още не. Резултатът беше хилав. Идеята, че БСП се разпада заради победата на Нинова не успя да хване здрав корен, защото по-голямата част от страничната публика беше зашеметена и дори зарадвана от начина по който председателката надделя над тези, които 90 на сто от обществото мрази. Заради това тези дни бе направен пореден опит сериалът "БСП се разпада" да бъде продължен с фалшивата новина, че 40 човека от столичния район "Триадица" са напуснали партията. Информацията беше пусната във фейсбук, а няколко от големите медии веднага я тиражираха гръмко, без да си направят изобщо труда да я проверят. Защо им е да го правят? Все пак никой не е отменял поръчката срещу БСП. Всичко трябва да бъде използвано срещу левицата.

Много ми хареса как реагираха една част от "знаковите" лица на БСП. Те с наслаждение започнаха да преповтарят новината, да я споделят, да я "анализират". "БСП се разпада", "Нинова унищожава БСП", "Левицата загива" бяха само част от апокалиптичното злорадство, което ги заля. Те сякаш наистина имат нужда БСП да се провали, изчезне и погребе, защото само по този начин комплексите им ще получат някакво потвърждение. Те не могат да си представят, че партията им е в състояние да съществува вън от тях. И това е най-голямата присъда за всичките им мнения, терзания, злоби и емоционални изригвания. Защото, когато прахът на интригата слегна, а пушилката се разчисти стана ясно какво точно е станало. Организацията в "Триадица" са напуснали точно 7 души, основно бившият кандидат за кмет на района Александър Вачев и членове на неговото семейство. Далеч съм от мисълта да подценявам всеки напуснал, но Вачев си беше отявлен симпатизант на Красимир Янков и очевидно е решил, че компанията на "прогресивните" ще му върши повече работа за в бъдеще. Дори опорката му беше една и съща: "напускам, за да остана социалист". Мелодраматична и доста фалшива патетика. Раздуването на цифрата на бегълците обаче беше съвсем целенасочено. Очевидно Янков и компания не могат да преживеят факта, че БСП ги забрави и преживя в момента в който те махнаха за сбогом. Заради това бяха тези пиротехнически средства. Но колкото и да се напъват инженерите на интригата - БСП е в състояние да съществува и без Красимир Янков. За обратното не съм съвсем сигурен. Между другото понеже бегълците откраднаха прекрасното прилагателно "прогресивен". И Валери Жаблянов и Красимир Янков бяха от хората, които на заседание на Националния съвет открито гласуваха срещу това БСП да организира собствени протести в цялата страната. Дискусията по проблема се провеждаше буквално 2 седмици преди страната да бъде залята от протестите, които не спират до днес. Прогресивност до ръждясване, а?

Всъщност цялата тази драматична история, цялото това хвърляне на бомби ясно показва, че поръчката срещу БСП още е в сила. Както и факта, че в нея волно или неволно бяха замесени много хора отвътре, които обслужваха точно управлението, а и ГЕРБ. В тази мрачна история обаче има късче светлина и можем да го намерим като си отговорим на въпроса - а какво цели цялата тази спецоперация и защо тя стана особено истерична в последно време. Ами, защото ГЕРБ се сбогува с управлението. Бойко Борисов е в будна политическа кома. Той до утре може да си самовнушава усещане за живот като си пуска клипчета във фейсбук как чете писмо от "Муудис", седнал на пън, но това наистина е върховната агония на един тотален провал. Над 100 дни продължават протестите, които със своят инат и настойчивост стигнаха чак до Европейския парламент и неговите костюмари. Цялата схема на ГЕРБ се разпада и в ситуацията на този вакуум много хора наистина ще тръгнат да търсят алтернативата. И не смятам, че ще се водят по медийните пиратки, а ще могат трезво да оценят изминалите четири години. Единствената партия, която не поддаде, която устоя на изкушението с власт беше БСП. Заради това започна медийната бомбардировка. И най-хубавото в цялата ситуация е, че БСП издържа не, защото "одесня", както я обвиняват най-гласовитите истерици, а точно, защото започна да се завръща към корените си на автентична лява и социална партия. Това е голямата тайна на рецептата за кураж и сила. И това е големия парадокс на ситуацията - най-много реват за одесняване тези, които навремето бяха на път напълно да деидеологизират БСП и да задушат от десни тъпотии. Днес повечето проучвания показват, че БСП и ГЕРБ са с израввени сили, което е сигурен знак, че БСП води поне с пет процента. Намираме се в решителни политически дни. И тези, които имаха задачата да унищожат БСП отвътре, сега се опитват да я убият отвън, но опитите стават толкова карикатурни, така жалки, че вместо тревога от събитията през цялото време изпитвах желание да се разсмея пречистващо. Защото по силата на тези обстоятелства, по силата на това, че наистина живеем в епоха, която отсява фалшификатите от автентичността, много от най-големите дразнители в БСП самички напуснаха, защото разбраха, че партията се променя по начин по който за тях наистина няма да има място. В една автентична лява партия няма как да има място за хора, които са превърнали идеите си единствено и само в роля. А между другото продължаването на спецоперацията срещу БСП ще струва все по-скъпо от ден на ден. Защото властта напоследък обича да вярва на собствената си пропаганда, а това е сигурен знак, че резултатите от изборите ще я изненадат. Много лошо.

 

No comments: