Sunday, January 17, 2021

БСП и битката с истинската олигархия

 

 

Тези дни с подчертано литературно вълнение реших, че трябва да изоставя природосъобразния начин на живот и да отделя време да прочета едно интервю на бившият организационен секретар на БСП Димитър Дъбов, посветено на най-голямата политическа новина в началото на годината - изключването на олигарха Георги Гергов от редиците на БСП. Дъбов изобщо не си играе на дребно, а буквално е скочил в най-дълбокото - сравнява изхвърлянето на пловдивския богаташ с разстрела на Трайчо Костов. В неговата политическа визия в БСП се е случил някакъв тотален апокалипсис - банда от политкомисари обикалят медиите и екзекутират без компромис всички несъгласни "другари" с "невероятна злоба и невероятен хъс". Част от медиите веднага се качиха на този експрес на ужасите и отново включиха любимата си опорна точка - БСП е затънала във вътрешни войни, партията се люспи, цепи, тресе и агонизира като жертва на коронавирус. С невиждано наслаждение и 10-те души от близката клика на Гергов бяха представяни като "десетки социалисти" и беше описвана някаква тяхна невероятна съпротива - протестирали в Пловдив, протестирали на тротоара пред "Позитано", след това нахлули в червената централа. Целият този наратив, уверявам ви, е абсолютна халюцинация. Хората край Гергов са неспособни на протестно политическо действие, защото повечето от тях са заложници на своя политически господар и осъзнават, убеден съм, че осъзнават, че е много трудно да се правиш на войн на светлината, когато си се хванал на хорото с нещо подобно на политически Мефистофел. Самият Гергов няколко дни пази мълчание, но най-накрая реши да проговори. За съжаление всичко, което каза беше банално и клиширано като текст на Венета Райкова. Целта на изключването му била да се прикрият гафове на ръководството на БСП. В левицата се налагала еднолична власт, Корнелия Нинова търсела конфликта на всяка цена, а самият Гергов винаги ръководел своята организация демократично и спокойно.

Ще оставим настрани цинизма на сравнението между Гергов и Трайчо Костов. Защо двамата нямат абсолютно нищо общо може да е обект на съвсем отделен текст. Но начинът на медийната истеризацията по темата е много интересен. Когато Гергов беше част от ръководството на БСП, тогава постоянно се намираше някой морализатор, който с размахан пръст да го сочи и да обяснява, че левицата задкулисно се ръководи от олигарси и необогаташи. Когато Гергов беше натирен съвсем справедливо, изведнъж тона стана минорен и почти лиричен - ето вижте поредната жертва на стоманеното токче на Корнелия Нинова. Разказвам всичко това, за да ви призова - зарежете повечето от медийните пушилки. Истината за света никога не е скрита в машината за спецефекти на властовата пропаганда. Медиите не се обективен наблюдател, а участник в политическия процес и то на страната на властта. Те играят в отбора на Бойко Борисов и имат интерес да продължават спецоперацията срещу БСП.

Всъщност това, което се случва в левицата не е процес на разпад. Това е изчистване. БСП прави всичко възможно да постигне единствено между предлагана политика и обществен образ. Не може да си основен носител на надеждата за различна държава на справедливостта, правилата и принципите, а да се примиряваш с хората в собствените си редици, които се чувстват напълно комфортно и охолно в рамките на статуквото и паяжината на ГЕРБ. Всъщност точно това отвори конфликта между Корнелия Нинова и Георги Гергов. В него няма абсолютно нищо лично, както се опитва да го представи засегнатата страна. И поводът за избухването му ясно го показва. Гергов беше изхвърлен от Изпълнителното бюро на БСП през 2017 година заради скандала "ЦУМгейт" в който стана ясно, че той е бил посредник на среща между тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена Сашо Дончев в своя кабинет. Действие задкулисно, тайно, извършено зад погледа на хората. Това е класическият инструментариум на паралелната държава и символ на всичко онова, което отвращава хората от живота в България. Нинова щеше да заличи напълно БСП, ако не беше изритала Гергов от ръководството. Междудругото - хората на олигарха тези дни пуснаха един запис от заседанието на Националния съвет в който лидерката на партията обяснява своите мотиви. Не знам какво са си мислили, че чуват хората от него. Аз чувам един председател, който е взел принципно решение, но се опитва да запази мира в своята партия и да убеди засегнатия, че нещата са на принципна основа, а не на лична. Гергов не успя да разбере точно това. Оттам-нататък всеки негов ход в БСП беше грешен. За да се се стигне до миналата година, когато в разгара на пандемията той открито обяви, че левицата трябва да подкрепя всяка стъпка на кабинета. Което не беше нищо различно от защитаваната от него теза, че БСП и ГЕРБ трябва да направят коалиция. Това е бизнес-гледна точка. Гергов в нито един момент не е бил истински политик, а бизнесмен, който е използвал политиката, за да прави повече пари. И така се превърна в един от основните инструменти на Борисов за саботаж на левицата. Доказателствата са пред очите на всички - посочете ми друг бизнесмен, който да е получил над 40 милиона лева за едно парче земя, пък било и то в центъра на Варна. Всъщност изичистването на БСП трябваше да започне много по-отдавна, но точно гоненето на Гергов не е прострелване в крака, а мощен политически адреналин. Сега Корнелия Нинова показва реално, че нейните заявки за промяна не са пясъчен замък, а реален ангажимент. Тя рискува да си навлече изключително мощен и отмъстителен враг, но точно това е пътят за автентичен подем на левицата. Олигархичните зависимости, корпоративните схемички, корупционните залитания - всичко това е част от паралелната държава и наритването на Гергов показва, че БСП единствена е в състояние да се изправи срещу мрачната паяжина, която задушава страната.

Между другото - някой трябваше да обясни на другаря Дъбов, че Гергов не е жертвата в този случай. Пловдивската организация е най-голямата жертва. Това е организация с традиции, смисъл, идеологическа подготовка и много история. Резултатът от тумора "Гергов" е, че тя беше обезличена, смазана, буквално разбита и напълно съкрушена. През 2015 година, когато самият Гергов игра в битката за кмет, той остана 5-ти. По време на неговото лидерство много социалисти се разделиха с партията, защото не искаха и отказваха да се припознаят в тази танц на бизнес-интереси, посредственост, простащина и постоянни апаратни хватки. Ето защо БСП наистина започва годината силно. Тя става единствената партия, която демонстрира реална способност да се бори със задкулисието, а не просто да произнася красиви думи за битката с него.

Възможно е тези дни да станем свидетели на още едно роене в парламентарната група на левицата, но това наистина не е процес на разпад. БСП се отървава от баласта, от онези сили в нея, които бяха склонни да се заиграват с Борисов и да стават част от олигархичния октопод. Вижте какво се случи с "прогресивните" социалисти - нелепа групичка, която като крайпътна кралица на нощта се продаде на ГЕРБ и започна да им осигурява кворум. Ама те имали висши идеи и реална алтернатива. Пълни глупости на търкалета. Тях ги буквално ги превърнаха в компаньонки на властта и на изборите хората ясно ще покажат какво мислят за тяхната "прогресивност". Тези дни гледах Красимир Янков да се изявява по някаква телевизия. Две трети от неговото интеревю не беше за алтернативата му, а за БСП. И това е нормално - медиите му дават трибуна не, защото им пука за неговите идеи, а защото той трябва да е инструмент срещу истинската левица, която е основната заплаха за статуквото. Това е ироничното в случая. Виждаме по медиите на дефилират всякакви самозванци, които са се самообявили за пророци на морала и автентичността, но нито един от тях не може да бъде на висотата на БСП. БСП не се хвали. БСП реално се чисти, БСП реално се променя, БСП реално работи за своето бъдеще, както и за бъдещето на страната. И видях, че дори най-големите хейтъри нямаше какво да кажат за изключването на Гергов. Има мигове, които са исторически. 

Този беше точно от тях.

 

No comments: