Sunday, July 11, 2021

Нов блок на АЕЦ Козлодуй е решението на много социални и икономически дилем

 

От всички фалшиви дилеми, пред които преходът ни изправи, като пред стена на екзекуциите, няма по-подла и фалшива от тази, дали трябва да строим АЕЦ «Белене» или – в противовес на нея! - да направим 7-ми блок на АЕЦ «Козлодуй». Това е въпрос, който с времето ще придобива все по-голяма актуалност, но е крайно време да го изчистим от умишлените лъжи,манипулативните внушения, агресивната псевдоекспертност и тоновете политизирана тъпотия, които се леят по темата.

 

Преди това, обаче, нека си кажем нещо много важно.

 

Един от основните показатели за темповете, перспективите и потенциала на икономическото развитие на една страна е енерговъоръжеността й, която трябва да осигури «хранителната» среда за производствените мощности, независимо от отрасъла. С други – по-прости думи – ако едно правителство планира наистина сериозно икономическо развитие на държавата си, то е просто длъжно изпреварващо да започне именно с анализа, планирането и изграждането на нови мощности, които да осигурят необходимото ниво на самодостатъчност на енергийния капацитет, нужен за реализацията на всеки един етап от планираната индустриализация на държавата.

 

В контекста на горното, ако едно националноотговорно правителство наистина планира необходимото развитие на България поне до средното (като за начало!) ниво на съседните ни европейски икономики, то страната ни гарантирано ще се нуждае от все по-повече електроенергия и, съответно, от генериращите я мощности. Това е очевидно и очевадно не само за истинските енергийни – а не политически! - експерти, но и за всеки човек, който е наясно, кои са движещите сили за развитието на една държава.

 

И тук започва икономическата митология, щедро залята с (гео)политически топинг.

 

Мит №1, гласящ, че «възобновяемите източници» на «зелена енергия», като фотоволтаиците и ветрогенераторите, ще решат този проблем от ден на ден става все по-картонен и звучи, макар и гръмко, но кухо. И това не са празни думи, а необорим факт, потвърден от практиката, защото няма нито една държава с модерна икономика, която да си базира дългосрочните си планове за икономическо развитие, разчитайки на капризите на природата и времето. Напротив, ако плановете за ускоряването на икономическото развитие на държавата ни са наистина сериозни, а не просто пропагандна демагогия с единствено електорална насоченост, то ние спешно се нуждаем от сигурен, надежден и евтин енергиен ресурс, който, освен всичко изброено, осигурява и най-важния критерий - критично необходимата за дългосрочно планиране стабилност на мощностите.

 

Затова, колкото и да ни къпят телевизионните шамани - ядрената енергетиката е единственият възможен и целесъобразен вариант, отговарящ на изброените изисквания.

 

Турция строи електроцентрали, американците реанимираха ядрената си енергийна програма, а цяла група от европейски страни наскоро инициираха настояване атомната енергия да бъде призната за «зелена енергия».

 

България, за съжаление, не беше от тях. И не, защото няма опит и традиции в ядрената енергетика, а въпреки тях. Не от икономически или екологични мотиви, а само и единствено от геополитическаи такива, за пореден път рязко контрастиращи и конфронтиращи се с националните ни интереси.

 

Въпросът не е хамлетовски. И никога не е стоял по начина, по който начин задкулисни суфльори се опитват да го натикат в гърлата на геополитически мотивираните пропагадатори и да го набият в главите на неизкушения от познания по ядрена физика зрител: «или 7-ми блок на АЕЦ «Козлодуй» или АЕЦ «Белене»?».

 

И двата са не само възможни, но и задължително необходими, ако искаме да превърнем България в наистина модерна икономика и да я върнем поне на икономическата карта на Европа, а след време – и на света. Но – върнете се нагоре в текста! – постепенно, настъпателно, надграждащо, базирайки се на сериозен анализ на икономическите и социални предизвикателства и не по-малко сериозно стратегическо планиране на икономическите амбиции, цели и задачи, които ще поставим пред България.

 

Иначе страната ни ще заприлича на камикадзе, ако оставим тази дилема да я убие от енергиен глад, като Буридановото магаре, поставено между две купи сено, но така докрай и не решило, към коя от двете да посегне, за да утоли глада си и да оживее!

 

Именно поради тези причини е необходимо да подходим към темата без политически емоции, а само и единствено с хладен прагматизъм, здрав разум и строга икономическа логика, подчинени на националния интерес. А националният интерес е прост – ако искаме не само да сме здрави, но и да растем, макар и с догонващи темпове, спешно и жизнено необходима ни е здрав, дългосрочен и предвидим източник с високи хранителни показатели, каквато може да ни осигури единствено нова ядрена енергийна мощност.

 

Затова дайте да разсъждаваме логически. АЕЦ «Белене» към момента е проект, задръстен от блокиращи геополитически страсти и интриги. Има мощни фактори, които – макар и не икономически, а политически провокирани! - са срещу него, което прави осъществяването му възможно едва, когато бурите в международен план малко се успокоят или гросмайсторите на Великата шахматна дъска си стиснат ръцете. Подобно затишие обаче не се очертава на хоризонта. Да, и на мен ми е тъпо, че го няма, но трябва да сме болезнени реалисти по темата.

 

И така, тази ситуация ни оставя другия възможен вариант - България трябва в спешни срокове да потуши страстите си, да загърби емоциите и с хладен разум и прагматизъм да съсредоточи вниманието си върху въпроса, как и накъде иска да се развива? След което да изкара отдавна вече събиращите прах по рафтове и чекмеджета сериозни и независими експертни анализи, доказващи безспорната икономическа ефективност и социална целесъобразност за Северозападния регион, и да реши въпроса за изграждането на 7-ми блок на АЕЦ «Козлодуй» със съществуващото руско реакторно оборудване в модерна синергия с доказалите се и признати от руския производител европейска и американска контролно-измервателна екипировка. Така там дори и в тези буреносни времена може да се получи симбиоза от национален интерес и баланс на геополитическите настроения. Или, както казват възрастните хора, в ръцете си имаме уникален шанс «да сучем от две (че и от три!) крави», за да пораснем по-бързо! И икономически, и социално! А, в крайна сметка, ключовият критерий в случая е, какво е по-полезно за нас в момента.

 

Представете си и какъв ще е ефекта от този строеж върху цялата Врачанска област, а и върху Северозападния регион изобщо! Това означава прилив на нов живот, нови работни места, социална сигурност и задържането на много млади хора по родните им места. Проектът ще е като живителна доза адреналин за целия Северозапад, който от години живее в унизително прегърбеното състояние да бъде наричан «най-бедния регион в България и в целия Европейски съюз».

 

Нов блок на АЕЦ «Козлодуй» е решението на много социални и икономически дилеми, които отдавна са ни стиснали за гърлото, без да получат подходящ отговор. Заради това е много важна темата да бъде отворена още сега, за да може в съвсем близкото бъдеще да получи решение. Но да бъде отворена не на политическия тезгях, а на масата на доказаните експерти – енергетици, икономисти, еколози и пр. И именно по отношението към нея трябва да преценяваме и политическите партии, които настояват да получат властта, като лост за решаването на този и подобни му проблеми. Много малко са темите, които крият в себе си едновременно социален и икономически отговор. Темата за изграждане на модерна нова ядрена мощност в България със сигурност е от тях.

 

Изразявам своята лична позиция, че изграждането на тази мощност на базата на 7-ми блок на АЕЦ «Козлодуй» е строеж, който е жизнено необходим на страната така, както и на Северозападния регион, като цяло. и Врачанска област, в пряка частност. Във време, когато българската икономика се задъхва, а ни липсват големи идеи за развитие - това е един от най-ярките показатели, че държава все още е останала и - нещо повече, - че тя мисли за хората. Не можем да си позволим да гледаме, как бъдещето ни отминава и каца в други страни, а ние – загърбвайки миналото си на енергиен център на Балканите! - да се превърнем единствено в консуматори на електроенергия, купувана на борсови цени от съседите ни, които «преди» с десетилетия купуваха от нас, за да развият икономиките си и собствените си енергийни системи дотолкова, че да ни изпреварят не с години, а с десетилетия. Енергетиката е сфера на високите технологии и ще даде възможност за съвсем различно развитие не само на икономическия, но и на социалния модел на Врачанска област! Това е идея с висок мултиплициращ икономически  коефициент, водещ със себе си за рака мощен социален ефект върху десетки хиляди хора от всички възрасти и професии, и заради това забавянето на решението ще е престъпление пред страната.

 

Поемам личен ангажимент и отговорност да работя целенасочено и активно за инициирането на широка партийна, парламентарна и обществена дискусия по въпроса за изграждането на 7-ми блое на АЕЦ «Козлодуй» и вкарване на проекта за изграждане на нова ядрена мощност в разработения от БСП «Закон за Северозапада», като «първа сред равните» останали инициативи, насочени към подобряване на социалната среда и икономическия климат на региона – такива, като:

 

- решаването на проблемите с градския и междуградски транспорт в и между общините на Врачанска област и осигуряване на безпроблемен достъп до социалната инфраструктура във всяко кътче на региона;

 

- изграждане на система от мобилни автомобилни аптеки за осигуряване достъпа на населението на отдалечените и изолирани към момента села в областта до жизненонеобходимите и поддържащи лекарства, както и периодично съпровождащ ги мобилен фелдшер за оказване на първичен преглед;

 

- реанимиране на болницата в Оряхово;

 

- ускоряване на по-нататъшното развитие на читалищната дейност по малките общини, като допълваща образователния и възпитателен процес на училищата;

 

И тези ангажименти и отговорности, както и онези, които съм поел при личните си срещи с хората по време на обиколките на мобилната ни приемна по градчетата и селата на района, аз лично поемам не само пред симпатизантите, които с предварителна увереност ще дадат гласа си за представляваната от мен листа на Коалиция «БСП за България» с №4, но и пред всички жители на Врачанска област!

 

Благодаря на всички за изключително интересните, поучителни и полезни срещи, както и за делегираното ми доверие!

 

И до нови срещи в светлото бъдеще на победилата социална справедливост, приятели!

 

Ще победим! С №4!

 

1 comment:

Unknown said...

? Холандия има 20 000 държавни служители, а ние 440 000. https://translate.google.com/translate?hl=bg&sl=en&u=https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_public_sector_size&prev=search&pto=aue