Sunday, May 01, 2022

Наглостта на един украински външен министър

 

Посещението на украинският външен министър Дмитро Кулеба у нас се превърна в истински медиен и политически цирк. Тази визита дотолкова приличаше на някакъв арт-пърформанс, че по едно време обичайните виртуални конспиратори започнаха да обмислят дали това не е коварен външен план за политически редизайн на управленската коалиция и премахването от нея на всички остри камъчета, които се противят на глобалната геополитическа воля. Кулеба дойде у нас съпроводен с медийни фанфари и дудуци. Журналисти страстно описваха как достигането до България му е отнело над 20 часа, защото той се придвижил с кола от Полша насам. В техните романтични тиради се прокрадваше и основната цел на цялото шоу - България най-накрая да прати оръжия в Украйна. За постигането на своята задача украинецът се раздаде като участничка в телевизионното риалити "Ергенът" - той даде безкрайна серия от интервюта в които обясни, че страната ни на всяка цена трябва да прати военна помощ на Киев.

Честно да ви кажа аз така и не чух смислено обяснение за това защо е необходимо това. Нашите адепти на каузата "оръжие за Украйна веднага" постоянно ни обясняват как целият западен и цивилизован свят въоръжава Украйна. Което значи, че те получават оръжие от САЩ, Великобритания, Франция, Испания, Италия, Холандия и кой ли още не. Някой ще ми обясни ли за какво Киев толкова много е приритал за българската военна помощ? Какво по-различно можем да им дадем, че Кулеба се превърна в телевизионна звезда у нас, обяснявайки колко е важно ние да се включим в помощта?

Никой досега не ми е намерил разумен отговор. Виждам, че се появиха редовните психодесни, които да ни обясняват, че Украйна се нуждае от попълване на запасите от старо съветско оръжие и това било ключовата роля на България. Но защо му е на Киев старо съветско оръжие? Нали в момента ги въоръжават до зъби с всичко най-модерно, технологично и свирепо?

Нито един анализатор не се опита да обясни в дълбочина този парадокс. Вместо това започнаха обичайните морални терзания и самобичувания как България отказвала да прояви характер и се поставяла в позицията на слабото звено на НАТО. Честно да ви кажа - аз лично смятам, че точно в тази ситуация страната ни проявява характер. Никак не е лесно в окото на бурята да се опиташ да защитиш национален интерес, но куражът да го направиш и да не се огънеш, изобщо не показва нищо за "слабо звено". Защото е повече от нормално България да се опъне по тази тема, да отчете интересите на мнозинството от българите и да каже, че ще праща хуманитарна помощ и защитна екипировка, но нищо повече за Украйна. Чух ироничният коментар на Кулеба за бронежилетките - "ясно, значи ще умрем защитени" и смятам, че веднага след нея той трябваше да бъде екстрадиран от страната. Подобно смазващо неуважение към вътрешната политика в една страна аз лично съм виждал много рядко. Един чужденец обаче ни демонстрира смайваща наглост и вместо да получи яростен отпор, Демократична България го покани в парламента, за да открива изложба за ужасите на войната.

Там украинецът продължи със своите нагли изяви. Обяви, че няма да си тръгне докато не получи оръжие. Което поне би трябвало да убеди всички останали конспиратори, че досега България наистина не е изнесла и един патрон за Украйна. Иначе дали "дипломатът" щеше така лесно да се опитва да развали далаверата, ако тя се осъществяваше в описваните мащаби?

Истината е, че Украйна изобщо не се нуждае от българското оръжие. Просто външни сили се опитват да натикат страната ни в най-дълбоката част от геополитическото блато. България трябва да прати оръжие като символичен жест, че превива гръбнак, че е готова да влезе във войната, че е готова да плюе в лицето на българските избиратели и техните настроения. Другата причина за това яростно настояване е подозрението, което вече се прокрадва и в американските медии, че Зеленски и неговото обкръжение в момента препродават въоръжението си на трети страни, разбирай на арабски терористични групи. Драмата е толкова голяма, че дори в CNN се появи статия с предупреждението, че американските военни представа си нямат какво става с оръжието, което пращат в Украйна. Част от модерните комплекси, които са пратили отдавна още не са били пуснати, няма ги онлайн и всички се питат къде точно са те.

Ето заради това беше Кулеба тук. Да се опита да пренареди българското политическо пространство и да осигури още стока за кръговете около Зеленски. Патетиката за жертвите, войната и всичко останало беше необходимото търговско лустро. Трябва ли да ви припомням, че заради къде-къде по-леко изявление Елеонора Митрофанова беше заплашена с изгонване от страната. А наглият украинец получаваше трибуна, където си поиска и се опита да извива ръце в името на постигането на своите цели. В такава ситуация обаче в нормална страна щеше да има сериозен политически дебат, тук това напълно отсъства. Има политически партии, които като кучето на Павлов, веднага подемат спуснатата опорна точка и започва да лаят в мига в който я получат като кокалче. Ама защо България трябва да въоръжава Украйна? Не е ли това включване във войната на практика? Такива питания веднага се отменат като "путинистки".

Всъщност не бих се учудил, ако една от целите на посещението на Кулеба наистина не беше да изхвърли БСП от управлението. Защото БСП се оказа последната партия, която реално стои зад националните интереси и показва истински кураж и дързост при цялата медийна злост, която се изсипва върху нея. Корнелия Нинова сериозно се заинати за това, че с нейния подпис няма и един патрон да бъде изнесен за Украйна и веднага видяхме как това действия буквално като лакмус освети целият имитативен български политически живот. Питам ви сериозно едно нещо - защо например ДБ спират само до военна помощ? Защо като са такива яростни украински патриоти не подложат за гласуване и темата за това да пратим една военна дивизия на помощ в Киев, а? Защото са им казали да спрат само до оръжието. Това е геополитическият ритуал по вярност днес.

Ето как една напълно външна на българският политически живот тема беше привнесена и имплантирана успешно като нещо, което трябва да е супер важно и значимо. Всъщност Кулеба беше пратен тук като вирус, защото външните сили видяха, че в България тази дискусия е на път да замре, защото тя не засяга реалните интереси на народа. Темата за оръжието вълнува няколкостотин некъпани градски либерали и честно казано всички трябваше да знаем, че идването на Кулеба тук е просто да възроди дискусията. Не подозирахме, че ще го направи така арогантно и нагло, но пък вече с очите си виждам неподозиран ефект от неговите следи по земите български. Срещнах доста хора без явно отношение по темата за войната, които обаче псуваха люто украинския външен министър. 

Народът не прощава такава наглост. 

Както няма да прости на тези, които окървяват ръцете си като пратят оръжие.

 

No comments: