Monday, November 06, 2023

Оптимистично за БСП

 

И преди тези избори БСП не беше подмината от вълната от политическо интриганство и обикновен медиен тероризъм. Знайни и незнайни политолози, анализатори и банални фокусници се упражняваха върху края на социалистическата партия и нейната бавна агонизираща смърт на вота. Да, знам, това вече е станало традиция, а не изключение, но всеки път поразява с мащаба на своята гнусота.

Резултатите от гласуването обаче парализираха всички самозвани експерти, които шестват по телевизионните екрани. БСП влезе в изборите като пета политическа сила, а излиза като втора по брой кметове. И трета като общ брой съветници в страната. Доста добре за една умираща партия, нали така?

Нещо повече - БСП и ДПС са единствените партии, които реално повишават своя резултат. При БСП това означава не просто отласване от дъното, а сериозно завръщане в местната власт. За обратен пример ще дадем "Възраждане" - този вот беше тяхната политическа Голгота. Вместо да полетят те забиха нос в блатото и заораха в пръста. Защото местните избори са истинският изпит за политика. Там най-много си личи коя партия има подготвени кадри, визия и програма за спряване с проблемите.

Всичко останало е ала-бала.

Дори и след изборите част от медиите отказват да признаят, че БСП е голямата изненада на изборите. И заради това тръгват да дълбаят с мазни пръсти около измислените конфликти между национално ръководство и градско ръководство в столицата. Тази тема се хиперболизира, подема се от знайни и незнайни всезнайковци, върти се из социалните мрежи, търкалят я по телевизии и всякакви странни сайтове, за да може никой да не си даде сметка за реалните постижения на БСП. Това е рецептата за постоянни удари в гърба - нито ден без скандал и вечно давене в блатото на интриги и противопоставяне.

БСП обаче доказа, че е надраснала всичко това. Защото този път партията не се спъна и показа, че знае кога и как да се мобилизира в кризисни моменти.

Тихото чудо на социалистите се състои в това, че именно в местните избори стана ясно, че хората на много места в страната свързват промяната само и единствено с БСП.

ГЕРБ са арогантни и шумни. ПП/ДБ са кресливи и истерични. А на хората отдавна им омръзна от циркове, карнавали, политическа самодейност и самонадеяни телевизионни надувки.

Ето защо БСП не просто запази позициите си в местната власт, а ги увеличи. Точно, когато много хора си правеха сметкита да я погребват и оставят в миналото.

Подобни самозванци не могат да разберат най-важното качество на българската левица. Нейната голяма историческа задача е да проветрява след всеки пореден политически експеримент и да държи факела на здравия разум, когато всички останали полудяват. Хората се завръщат към БСП. 

Значи май скоро пак ще идва моментът за чистене...

 

No comments: