Wednesday, November 12, 2008

Междузвездните войни на младите в БСП

В момента в БСП тече цикъл от отчетно-изборни конференции преди 47-ия конгрес. Те минават при една много интересна атмосфера. Повечето доклади на председатели основно акцентират върху привличането на младите в партията, върху работата с тях, върху това как те са бъдещето. После идва време за гласуване. Хората преизбират старото ръководство, младите отпадат, като в процеса на отпадане често получават обвинения, че само драпат за власт, а реално още не са придобили опит...

Тъжно е, че такава констатация може да бъде направена, но не бива да си затваряме очите пред сблъсъка с реалността. Младите, младостта, бъдещето е добра политическа дъвка и стои страхотно като напишеш тези фрази в отчетен доклад, но в мига, в който думите трябва да станат реалност, магията отлита и всичко остава постарому.
В този смисъл БСП за първи път тази година се опита да направи нещо уникално и успя. Младите членове на партията се събраха на среща в Пловдив под наслова "Запознай се с нашите" и показаха, че реално ги има и най-важното - има какво да кажат.

Епизод 1:

Завръщането на идеите

Срещата в Пловдив се оказа невероятен инкубатор за идеи. Дори и скептиците би трябвало да се убедят в това. Дори не бива да говорим за това дали идеите са осъществими или не, а за самия факт, че младите социалисти не са спирали да мислят за бъдещето на страната. "Нас не ни интересуват вече ченгета, досиета, доносници, евтини скандали, нас не ни интересува кой подслушва другарката Татяна Дончева и кой пречи на Бойко Борисов да си върши работата. Ние се интересуваме от образованието и реализацията си, притеснява ни личната сигурност. Днес ние искаме позитивна мисъл, ясна визия за бъдещето си и най-простото - да живеем спокойно и да работим за европейска България". Тези думи на члена на ИБ на БСП и отговорник за младежката политика Кирил Добрев добре обобщават общото настроение на срещата. Младите се бяха събрали не да обсъждат актуални политически скандали, а да начертаят своята собствена визия за бъдещето. Това е най-трудната задача, но не опиташ ли, няма кой да го направи вместо теб.
Близо 350-те души, които се събраха в Пловдив, се разпределиха на три основни модула, озаглавени "Как да учим, за да работим?", "Как да работим, за да успеем?", "Как интелектът да победи мускулите в политиката?". Преди да разкажем за конкретните идеи, нека само отбележим факта, че столичният кмет доста обидено се разпозна в последния модул и за два дни заля медиите със своите импровизации по темата мускули и политика. Ако си бе направил труда дори само да види новините, Борисов сигурно би останал изумен. Защото в интерес на истината повечето от младежите дори и не споменаха негово име. Точно това е една от разликите между БСП и ГЕРБ - социалистите възприемат политиката като борба на идеи, а от страна на ГЕРБ това е сфера единствено на лични нападки и хулигански изхвърляния.

Епизод 1:

Нова надежда

Във всяка от обсъжданите сфери се родиха толкова много идеи, че е трудно да бъдат обобщени накратко. Най-голям интерес предизвика "Интелект срещу мускули". Вместо да си говорят за Бойко Борисов, все едно той е център на политическата вселена, младите предпочетоха да се занимават с корените на проблема. С въпросите кое е онова, което дава живот на сивата политика у нас, защо популизмът неизменно се появява отново и отново на сцената, защо партиите се превръщат в нарицателно на корупция. Ето защо младите се обявиха за прозрачно финансиране на политическите формации, което да осигури хигиена в политическия живот. Те бяха и за увеличаване на държавното финансиране на партиите.
Отново бе поставен въпросът за лидерството и какво означава това във времената, в които живеем. По този начин младите от БСП даваха отговори и на собствените си съмнения за политическия модел.
В сферата на образованието също се появиха много качествени и социални идеи. Като тази за училищата "втори шанс", които да ограмотят близо 120-те хиляди неграмотни българи. Заместник-министърката на образованието Ваня Добрева, модератор на една от групите, обобщи част от своите впечатления и заяви, че е впечатлена от идеите на младите.
Младежите от БСП показаха, че са в състояние и да се променят. Това особено ясно пролича в икономическите дискусии. След световната финансова криза, която удари като торнадо всички страни по света, се оказа, че регулативната функция на държавата в икономиката вече не е мръсна дума. И младите са го разбрали. Много изказвания бяха направени именно в този дух.

Епизод 1:

Политиката отвръща на удара

Най-голям интерес предизвика модулът, в който лично се включи и премиерът Сергей Станишев, условно озаглавен "Как да върнем доверието и интереса на младите към политиката и политиците". Тази дискусия мина в раздвижен формат. Официално неин водещ беше Ники Кънчев, който е и състудент на министър-председателя от Москва. Другият участник бе известният социолог Кольо Колев, а Станишев официално бе провъзгласен за режисьор на събитието и като на такъв му се полагаше именно режисьорски стол.
Ники Кънчев се опита да провокира мислите на младите към смисъла на политиката, както и влизането в нея. Тезите му бяха повече от ексцентрични. Влизането в политиката е като влизане в манастир, обяви известният тв водещ. Според него политиката трябва да е занимание и за импотентни хора, защото всеки гаф в тази посока се наказва много жестоко. БСП обаче е здрав орех и вие трябва да продължите в тази посока, обърна се към младите Кънчев. Кольо Колев социологически очерта облика на младите хора. Според него съвременните младежи са готови да приемат предизвикателствата на живота, като обвиняват за успеха или неуспеха единствено себе си. Темите отидоха и по-далеч. Дискусия се заформи около големите дебати "Скандал срещу стабилност".
Ще разчитам на потенциала на младите и за в бъдеще, обобщи резултатите от чутото Сергей Станишев. Той се ангажира да се намери начин много от генерираните в Пловдив идеи да бъдат включени в конкретни действия на правителството сега, както и в предизборната платформа на БСП. Защото, за да бъдат младите хора мотивирани да участват в политиката, трябва да знаят, че идеите им се приемат и се анализират, каза Сергей Станишев.

Епизод 1:

Силата е в теб

Младите обичат и знаят как да се забавляват. В Пловдив разбраха това - младият политик трябва да знае да говори, но и на дансинга не бива да отстъпва първенството.
Ако трябва да обобщим с няколко думи смисъла от срещата в Пловдив, изводите определено ще са положителни. Младите в БСП се видяха и се разбраха, независимо от предварително изсипаните набързо коментари, че всичко ще е един голям провал. Но добрите думи и идеи не са достатъчни. Уви, това е тъжната истина за политическия свят на България. Ако сравним срещата с кратък миг на еуфория, не можем да избягаме от факта, че доста от младите натъжено коментираха, че всъщност са девета дупка на кавала в организациите, в които работят. Вероятно сред младите социалисти на форума е имало кариеристи, но проблемът не е в това. Проблемът е, че не могат да пробият дори и тези, които искат да работят за своята партия в името на общи ценности и идеи.
Срещата сполучливо бе кръстена Епизод 1. Препратка към великата сага "Междузвездни войни" на Джордж Лукас. Младите тепърва ще водят своите войни. И не искат шанс наготово да попаднат в битката. Обаче никой не им дава възможност да посетят дори бойното поле. Статуквото невинаги е лошият вариант. Но БСП трябва да се страхува от всяко статукво, което си е въобразило, че може вечно да е такаво. Младите в БСП са вълна, която не може да бъде укротена. Защото силата наистина е в тях. Дано БСП разбере това.

Защото в ГЕРБ отдавна го знаят...

No comments: