Wednesday, January 14, 2009

Мигове от протеста - как стъпкаха каузите в кишата!

Бой, снежни топки с камъни в тях, палки, освирквания, подавани бутилки с алкохол и разлютени футболни фенове. С това ще се запомни вчерашният протест пред параламента, който минути след започването си се превърна в дезорганизиран екшън. Всеки викаше нещо, без да знае за какво е дошъл на площада пред Народното събрание. Протестиращите до края не успяха да постигнат единодушие за това каква е тяхната кауза.
В 10 часа сутринта движението в центъра на Софя бе нормално. Около сградата на парламента се бяха събрали не повече от 200 души, които дори не вдигаха силен шум. По-късно броят на протестиращите набъбна едва до около 3000 души. Още от сутринта изявени десни политолози като Иво Маев и Димитър Аврамов се бяха събрали отстрани митинга и тъжно гледаха случващото се.
Стотици полицаи охраняваха Народното събрание, а от всички посоки на паметника на Цар Освободител се разнасяха различни възгласи.
"Ти за какво си тук?". "Ами и аз не знам.", бяха отговорите, които се чуваха най-често. Малко след началото на митинга обаче към протестиращите се присъединиха озверели футболни фенове, които моментално атакуваха полицаите и пробваха да разбият загражденията около парламента. Псувни и викове се понесоха към представителите на реда, които обаче запазиха спокойствие. Междувременно на трибуната пред паметника застана един от организаторите на протеста. "Да паднем на колене за Стоян Балтов", призова той събралите се. Това обаче се оказа повратната точка в случващото се. Масата народ от дясната страна на паметника и пред него клекна. От лявата страна на "Коня" обаче се чуха

мощни и яростни възгласи "Ууууууу".


Част от събралите се от тази страна запяха химна, други просто крещяха, а трети започнаха да замерят сградата на парламента със снежни топки, в които бяха сложили камъни. Една от тях уцели и счупи стъклото на вратата на парламента.
"Хора, спрете се. Нека протестът бъде мирен, не провокирайте полицаите!", призоваха отново от трибуната. Развилнялата се тълпа обаче започна да вдига решетки от земята и да настъпва към кордона отново. "Няма да прибират никой, спрете", повториха то трибуната. Този призив обаче потъна във виковете на момчета с черни маски и шалове, които започнаха да събират по-големи камъни и да замерват полицията. През какофофонията се чуваха думите на учител, застанал на трибуната, който заяви, че колегиге му и той не са дошли за хляб и пари, а защото е време вече някой да ги чуе. Думите му почти не се чуха, защото агресията взе връх. След като нищо не подейства, организаторите се обърнаха към жандармерията - "Моля, полицаите да не пипат хората".
"Българската държавност е по-силна от всичко", бяха последните думи, които се чуха ясно от колоните. След това оттам зазвуча "Моя страна, моя България", придружена от викове "Мафия". Кордонът от полицаи устоя и на поредната серия от "каменни" топки. В този момент от трибуната се чу съобщение, че зам.-кметът по сигурността на Столичната община Юлия Ненкова е издала заповед за прекратяване на протеста заради сигнал за бомба пред сградата на парламента. Това провокира още веднъж скандиращите за

нова серия от атаки.


Полицието обаче преминаха внастъпление и започнаха да арестуват най-агресивните от футболните фенове. Част от лумпените бяха изтласкани към ул. "Иван Шишман". Други се скриха в хотел "Радисън" и след като кордонът се се премести, тихо се изнесоха от площада. Трети обаче продължиха да провокират жандармерията.
Постепенно сините кордони оградиха целия паметник. Навсякъде хвърчаха обувки, полицаи се опитваха да арестуват вандалите, други им се нахвърляха отгоре. Трети продължаваха да хвърлят пиратки и самоделни бомбички. За да укроти развилнелите се хулигани полицията използва сълзотворен газ и така успя за изгони лумпените от паметника на Цар Освободител. Над 154 души от дошлите на площада, се озоваха в различни районни управления. Един от протестиращите, който е бил задържан в 1-во РПУ е 15-годишен младеж, у когото са открити три самоделни взривни устройства и бутилка амониева селитра.


Заради беснеещите футболнни фенове


и хулигани в един момент площадът заприлича на футболно игрище. Чуха се и сирени на линейки, които откарваха пострадалите. Служителите на реда избутаха протеста на жълтите павета към Софийския университет. В тълпата, която се източваше натам се видяха доста активисти на две десни партии - ДСБ и СДС, както и депутати от двете политически сили. През цялото време на протеста пък девойки раздаваха лепенки с надпис "Серго, върви си у дома". На въпрос от коя организация са, отговорът бе "Имам работа, свършиха ми другите, но вземете от тези, нищо, че са с надпис." Въпросният надпис бе - "Демократи за силна България.
"Не искахме това да става", пък си говореха други хора. Според тях протестът се е превърнал в меле под агитацията на Българския национален съюз, който е "агитирал" по определен начин агитките на футболните отбори. "Оставете хората, това им е шансът да видят София", пък викаха по-мирните.
Част от протестиращите обаче решиха, че не им е достатъчно за деня и блокираха кръстовището край Софийския университет, а друга част направиха блокада на Цариградско шосе. Хулиганите започнаха да замерват кабинката на катаджията, който регулира движението край СУ. Представителят на реда обаче изскочи с палка в ръка и това бе достатъчно гамените да побягнат.
Заради блокадата рейсове, тролеи и автомобили останаха блокирани за около час на кръстовището. Това веднага настрои столичани срещу протестиращите. В автобусите хората настояваха полицията със сила да изгони, тези, които предизвикаха неописуеми задръствания.
"Слизайте от колите, на вас харесва ли ви?, викаха протестиращите и с юмруци удряха по стъклата на автобуси и коли и дори успяха да счупят няколко прозореца.

(репортажът е писан съвместно с моята колежка Искра Милева)


No comments: