Monday, January 19, 2009

Ще си стои ли ГЕРБ в опозиция?

Съвсем наскоро отново излъчиха един от най-мощните катастрофични филми, правен някога - "Фатално влияние". Сюжетът е ужасяващо прост - астероид с размерите на връх Еверест лети мрачно към Земята и ако се удари в нея, животът на планетата ще бъде заличен завинаги. Когато такава заплаха се изправи неумолимо в небето над теб, животът ти просто се променя и всеки реагира по своя си начин - едни живеят живота си, други параноясват, трети се паникьосват и така нататък.
Парламентарните избори в България, слава Богу, не приличат чак на летящ астероид, но колкото повече се приближава тяхната дата, толкова повече виждаме как се променя поведението на определени политически сили. И най-вече на партия ГЕРБ. Нека да си припомним, че от две години насам обществото става и ляга с изявленията на неформалния лидер на тази партия - че ще помете всички, че ще е безкомпромисният победител на вота. Ето обаче, че любимата плоча на ГЕРБ бе сменена. В неделя за първи път Бойко Борисов със страстта на изобретател на конспиративни теории изплака, че партията му можела да бъде оставена в опозиция. Както винаги обаче, вината за това не бе потърсена в него, а в подозренията за нови конспирации от типа на размяна на гласове между ДПС и движение "Напред", перални на пари и други такива от инструментариума на хората, неспособни да се примирят с действителността.
Поразяващото за пореден път в изявленията на Борисов е особеният начин, по който той си обяснява събитията. Защото тенденцията за спад на влиянието на ГЕРБ не е от вчера. Социологическите проучвания от последните три месеца ясно показват, че рейтингът на партията се топи като лед в софийски подлез - бавно, но упорито. Вероятно за ръководството на тази партия това е голям шок. Защото уж времената са удобни за тях, уж протестите трябваше да работят в тяхна полза, а от политическата им магия нищо не излиза. Още един факт. В социалната интернет мрежа Фейсбук само преди два дни бе създадена група "Не желая Бойко Борисов за премиер". За 24 часа в нея вече имаше 202 души. А и в интернет такива инициативи се разпространяват по-бързо от миризмата на балите с боклук, за които господин кметът все не намира решение.
Така тъжно ГЕРБ заприличва на паникьосан субект, сполетян от летящ към него астероид. Приближаващата заплаха се нарича избори и когато се стоварят върху тяхната партия, може наистина да се случат фатални явления. Винаги е красиво, когато някой проглежда за истината. До ГЕРБ обаче истината обикновено стига твърде късно. Това също може да се причисли към политическите им проблеми.

No comments: