Thursday, January 22, 2009

Тъгата на бегачите от отговорност

От няколко дни насам по телевизия СКАТ върви пропагандно клипче в любимия на медията стил "да посочим виновниците с пръст и да ги заклеймим". Та под звуците на яростно маане се заклеймявят всички онези общински съветници от Бургас, които са гласували за това да има нова джамия в кв. "Меден рудник". След тази натоварена с възмущение стилистика всеки нормален зрител би очаквал от "Атака" до поеме някаква политическа инициатива за промяна в красивия крайморски град и да си свърши работата. Онази работа, която партиите принципно би трябвало да вършат.
Вместо това обаче вчера цяла България стана свидетел на политически водевил с доста смешни актьори. Председателят на общинския съвет в Бургас и шеф на СКАТ си подаде оставката. Групата на мнозинството от ГЕРБ обаче не пожела да излъчи човек, който да поеме поста. От "Атака" също не издигнаха кандидатура. Такова колосално бягство от отговорност историята на местните парламенти едва ли познава. Когато през 2007 г. ГЕРБ победи в Бургас и направи коалиция с "Атака", настроенията бяха различни. Опиянението бързо се изпари, а по-късно Бургас се прочу с ексцентрични идеи като тази за референдум за петролопровода "Бургас - Александруполис", които претърпяха провал след провал.
Нищо обаче не може да се сравни с бягството от отговорност. Дори и световните политолози биха се затруднили, защото и те едва ли биха си представили ситуация, в която победителите в изборите не искат да поемат управлението. Подобно поведение е сравнимо единствено с това да изведеш на среща Дженифър Лопес, а единственото, за което да й говориш цяла вечер, да е популацията на тритони в подбалканските реки.

Бургаската ситуация напомня и на още една гербаджийска история - в Стара Загора, където ГЕРБ също спечели. На първото заседание левицата прави предложение за нещо, но в знак на протест мнозинството напуска залата... Родна картинка.

В крайна сметка след цял ден кандърдисване, ГЕРБ все пак се решиха да издигнат свой кандидат за поста. И да го изберат в крайна сметка. Това обаче е израз на политическо падение и на морален фалит, който дълго ще шуми из България.

Фарсът, който се разигра в Бургас, показва последователно поведение на няколко политически сили. С отказа си да поемат отговорност те ощетяват бургазлии и обричат града на хронична политическа криза. Всъщност драмата разкрива и още нещо - тоталния провал на ГЕРБ и "Атака" в града. Така че СКАТ от утре може да пуска друг клип. В него нека да показва лицата на всичките си общински съветници, както и на тези от ГЕРБ, а гласът зад кадър гробовно да обявява: "Те не поискаха да управляват Бургас". Те просто се опиха от политическото кросчe, което предприеха и не забелязаха най-важното. Че избягаха от всяка отговорност и се опитаха да го раздават безгрижно. Не става така.

No comments: