Tuesday, July 09, 2013

Политическото удоволствие да бъдеш винаги в опозиция




Универсално правило на вселената: почнат ли „големите демократи” да протестират, това със сигурност означава, че те повече не искат и не могат да приемат чуждо мнение. В цялата история на прехода винаги това ми е било най-странно – тези, които твърдяха, че са демократи най-яростно потъпкваха опонентите си и ограничаваха свободата на словото.
Същото става и сега с протеста на младите, красивите, богатите, съвременните, интелигентните, уникалните, превъзходните и невероятните. В момента в който изразиш съмнения към техните идеи срещу тебе руква поток от лавинообразна словесност, която ще те изкара комунист, консерватор, тъпанар, защото не искаш да разбереш смисъла от техния бунт.
Ама аз бях сред тях в първите дни. Протестирах. Видях ги. Това, което беше бунт, сега вече се превърна в политическо пиар занимание с неясна цел и олигархичен медиен привкус. Тези на улицата може и да не го виждат, но отстрани е кристално ясно. Няма да протестирам в името на това да заменим едната олигархия с другата. Няма да протестирам пиарски, а и защото смятам, че едно от незаменимите политически удоволствия в този свят е кроткото удоволствие да бъдеш в опозиция. Тогава се чувствам истински. Човек трябва да е опозиция на света, ако може.
И аз съм така с младите и красивите.
Опозиция съм им, защото зад тях стоят добре познатите и грозните.
Дори политическите им пластични операции не могат да скрият лицата на старите птеродактили и алчни десни маниаци.
И заради това се радвам. Светът ми сервира двойно удоволствие. Навън е лято, а аз съм в опозиция.
Красив е този живот, красив е.  Жалко само, че е толкова кратък...






Ден и половина в сън. Заспах в дъжд, събуждам се в дъжд. Вселената очевидно плаче, когато реша да отсъствам от нея. Но пък ден и половина сън се отразяват на нервната система по необичаен начин - човек се събужда в толкова радикален оптимизъм, че е готов да вземе участие във всяка една лява революция по земята. Ето защо капиталистите толкова много държат на ранното ставане. Ненаспалият се човек е човек примирен. Наспалият се - това е все едно постмодерен аватар на Троцки :)))


-----------------------------------------------------------



Последно за днес. След като Едвин Сугарев пак гладува, "Подкрепа" плаши със стачка, Евгений Михайлов обикаля телевизиите с плачлив глас, Георги Марков не слиза от екраните, десницата твърди, че почва отново, това означавали, че последните 23 години изобщо не ги е имало. Къде са останали? Къдее? И най-важното, след като се опитват да ме убедят, че не сме живели през тези години, това означава ли официално, че аз пак съм на 13, а? :)))


-------------------------------------------------------



С мъка разбрах, че вчера е починал един от детските поети, които белязаха моето детство - Георги Струмски. Не беше от най-известните, но книжката му със стихове и до днес си я пазя като ценно притежение за времената, когато имах поетична невинност и възторг. Дано почива в мир. Пускам тук най-любимото си евър стихотворение от него. И до днес го считам за гениално:


Момичето от приказката


Георги Струмски


Отде дойде - от пъстрата читанка
или вълшебна пръчка я довея?
Бе в първи клас, на моя чин Снежанка.
През цяла есен аз седях до нея.


Заплела в плетка весели косички,
звънлива като ранобудно птиче
тя за мнозина беше като всички:
креслива, крехка, беличка - момиче!


Аз гледах я с очи опиянени
и как се смееше, и как тъжеше.
Тя може би единствено за мене
момичето от приказката беше.


Разбрахме, че за кратко тя дошла е
сред нашата дружина многолика.
Не й се иска никой да я знае
И заваля снегът. И я повика.


Снежанка се сбогува мълчалива.
Протегна пръстчетата снежнобели.
Говореха - във други клас отива.
Говореха - в града са я видели.


Но аз не вярвах! С мене е седяло
през първата училищна година
едно момиче като пряспа бяло,
което в свойта Приказка замина.



---------------------------------------------------------------



Отношението народ - интелигенция през годините вече натрупало романтична история. Мисля, че българската интелигенция за разлика от руската никога не е била месианска и това дълги години я държа близко до хората. От времето на Людмила Живкова обаче, когато тя привнесе демоните на окултизма и езотериката сред разглезената от кинти интелектуална общност, пропастта между народ и интелигенция е огромна и тотална. И става все по-голяма. Заради това на мен са ми смешни опитите на част от интелигенцията да се припише, че е движещата сила на тези протести. Ако гладуването на Едвин Сугарен е интелигенция, значи аз избирам да съм от неинтелектуалните дебили.


Навремето Давид Овадия бе написал едно велико стихче: "На некадърната писателка":


Ти чела си и Канта, и Фихте,
но не съм те чел и не бих те...


А народът реши да засили социалната критиката и въз основа на този опус създаде нещо още по-грандиозно, което окончателно поставя надгробен кръст върху интелектуалщината:


Ти чела си и Канта, и Фитхе,
но не съм те е..л и не бих те...:)))))


С други думи, добре, че този народ не се състои само от интелигенция, че иначе съвсем щяхме да го закъсаме


------------------------------------------------------------



Чета, че кандидата на ГЕРБ за Варна Иван Портних е направил гаф при гласуването - влязъл в стаичката, ама след малко изскочил с писък от там, че е сбъркал знака и помолил за нова бюлетина. Ами да. Учудва ли ви, че тия пичове даже не знаят как да гласуват? Гласуването за тях не е даване на вот, а смяна на едно чувалче с истински бюлетини със смяна на едно чувалче с фалшиви такива...:))))



----------------------------------------------------



София, 2021 година, Независима Република Подуяне ме е избрала за президент. Това ще е моето обръщение към нацията, която сигурно още ще протестира, защото в Подуяне протеста е второто име на истинския живот:


Драги сънародници и ти, девойко от протеста с големите цици, еваларка. Нямам против да си протестирате, но ще ви помоля протестите да се изместят след 16.30, защото и президентът е човек и ако не поспи следобед ще вземе да се разсее на някой Европейски съвет и току-виж подписал договор за присъединяване на България към имението на Ангела Меркел.
Също така, пичове, вместо да ръкопляскате към президентството, не се стискайте, ами ходете до близкото павилионче за бира и пратете по една на държавния глава. Хайде сега, младите и красивите, ако не почерпят да си хващат пътя за Брюксел. Девойчето с големите цици може да не черпи, ами да се яви за прослушване, че съм направил кастинг за съветник по вътрешната политика.
И т'ва с кафето рано сутрин - давайте го по лабаво. Кофеинът прецаква мозчните клетки на човека. Виж, ако пиехте рано сутрин бира пред парламента - цена нямаше да имате. Нацията и без това е в перманентен махмурлук, що да не изтрезнява публично всяка сутрин. Пък изтрезняващия човек може да е кисел, но душата му е добра понеже е на път към светлината.
А, да, и къде скрихте девойчето с големите цици? Вицепрезидентското място също е свободно...:)))))



-----------------------------------------------------


След като екип на СКАТ е атакувал Волен Сидеров на бургаска бензиностанция, което си е по същество битка - СКАТ срещу АЛФА, предлагам този почин да бъде пренесен и в другите медии. Журналистките от Нова телевизия и бТВ могат да пробват да си късат една на друга сутиените...:)))) Аз май се размечтах, а? :))



-------------------------------------------------------------


Мисля, че в Конституцията трябва да има член, че след тъпа реч на президента, неговите правомощия незабавно се поемат от жена му. Време е истинският мъж в семейството - Юлияна да си поеме ангажимента към родината :)))))


------------------------------------------------------------


Пуснете си телевизор незабавно. Един милионер говори срещу задкулисието и олигархията. Йееее!


-----------------------------------------------


Владислав Тодоров е велик, велик, велик: "Българите сме мрачен, вкиснат вид. Търсим припек, за да храносмиламе мрака. Щастието ни е надробено. Залъкът е веществената форма на това щастие. Злословието е устната му форма. Доносът - писмената. Отколе по тези земи предателството е това, което гарантирано възстановява чувството за справедливост. Българското щастие се случва на трохи. Каша".


------------------------------------------------------------


Някакъв млад пич в "Култура" твърди, че протестите можело и да не успеят, но улицата родила нова гражданска култура, солидарност, желание да изслушаш отсрещния човек...Не знам тоя образ дали случайно не протестира на Марс. Защото, честно казано, аз такова навикване заради това, че не споделям естетиката на протеста никога не съм получавал. Всеки ми се разходи по мислите и се опита да ме поучава, а където поучаването не свърши работа получих и съскания. Ако това е гражданската култура за изслшуване, настоявам да се върнем към нетолерантността...:))))


-----------------------------------------------------------


Анна Чапман, това е фаталната червенокоса рускиня, която разказа играта на американското разузнаване, предложила брак на Едуард Сноуден, друг, който разказа играта на американското разузнаване. Сноудън според информациите се мотае без родина в транзитната зона на летище "Шереметиево" и не знае накъде да потегли. Аз откога разправям на всички. Най-силният коз на Русия никога не била газта и никога няма да бъде. Най-силният им коз това са самите рускини :))))



----------------------------------------------------------------


Сега нещо сериозно. От няколко дни насам чета сериозен протестен вой, че западните медии не били като една голяма бТВ и не отразявали протестите у нас. Това очевидно изчегъртва отвътре душите на протестиращите индивиди. В няколко статии, написани с меланхолия и отчаяние на любовно писмо, която хойка вече с друг, долових толкова спотаена тъга, че дори аз се разчувствах.
И сега вече циничния реализъм. Ако протестът от самото начало е бил ориентиран в посока - ние се вдигаме, Европа се намесва и тук се възцарява безкрайна демокрация на младите и красивите, значи наистина има нещо сбъркано. Ако пък си сериозен бунтовник - кво изобщо те бърка, че западните медии не те отразяват. "Сендеро луминосо" да не би да ги отразяват, ама това не е спряло тяхната партизанска война, нали? Ама тук нали протестира прослойката, дето все се гледа в огледало как ли изглежда, дето все иска да е прелестна и желана и ето, че стигаме до такива разтърсващи откровения за липсата на любов у западните медии.
А и исторически погледното, май френдс, в кризисни световни ситуации има една-единствена, ама само една-единствена страна, която винаги е била готова да ни помогне. Не знам защо обаче съм убеден, че младите и красивите биха изпаднали в ужас и писъци, ако точно тази страна и сега се вдигне, тръгне да ги отразява и да помага...:)))))


-----------------------------------------------------------------------



Днес оглеждах хората в трамвая подозрително като Бойко Борисов книга на Кант. Просто от вчера ми се струва, че всеки е Найо Тицин, който си е сложил маска :)))))))


----------------------------------------------------------------


Допрочитам последната книга на Халед Хосейни "А планините ехтяха". Няколко забележки по нея. Тоя пич пише като съвременна депресирана европейка и това леко дразни. Въпреки това е достатъчно добър, за да не искаш да му оставиш книгата. Нито една европейка не може да достигне до такива висини на неясната тъга до каквито може да стигне един афганистанец, макар и вече яко поамериканчен. Предишните книги на Хосейни прочетох само заради модата - не ме грабнаха много. Но тази успя да ми влезе под кожата, защото е роман за търсенето на идентичност. Защото е доста тъжен и изпълнен с меланхоличното усещане за нещо изгубено. Вероятно това е драма, която носи всеки афганистанец. Обаче Хосейни е успял да я предаде по доста небанален начин. Книгата си струва.
И една последна вметка. Афганистан е страшно интересна страна. Когато един афганистанец пише за партизанската война в страната си няма нужда да обяснява в бележка под линия кои са Ахмад шах Масуд или Гюлбеддин Хекматияр. Целият свят знае имената на афганистанските командири. Това дали е исторически шанс или историческо проклятие? :))


----------------------------------------------------


Новата пънк легенда на България - Пуси Найот :)))) Ееех, това не е оригинална мисъл свих идеята от един статус, ама пък добре звучи


-------------------------------------------------------------


Най-накрая класовото равенство проби и във ФБ. Доскоро само айфонистите си имаха големи емотикони, от днес те вече са притежание и на виртуалния пролетариат. Емотикони от всички телефони, съединявайте се! :)))


-------------------------------------------------------------



Наталия Кобилкина, ангелът на любовта и на книгите за това как една жена трябвало да говори на своято "йони", коментира протестите по жесток начин. Дамата смята, че на протестите хората се запознават, флиртуват, тоест ако преведем на подуенски език нейната теза - протестите са станали софийското място, където младите мъже се убеждават, че приятелките им от Фейсбук имат бюст точно, както изглежда на снимките :))) Пак ще повторя - време е за протест пред офиса на Кобилкина под надслов: "Защо не ни каза това по-рано, че готините мацки вече ги забиха" :))))


---------------------------------------------------------------


Кратка разходка из София малко след бунта. Улиците са блокирани. Малко на брой хора стоят по пешеходните пътеки. Павилиончетата, които са окичили знаменца удрят яко с цената на бирата. Вятър. Софийски звезди. Шум на дървета. Политика. Усещането е, че все едно си във филм. Все едно си попаднал в лято, което няма да свърши. Хората, ако искат да се бунтуват. Аз обаче изпитах някаква неясна тъга. Това ще е последното лято в което ще съм на 35. После се попитах, а дали един ден след 30 години пак ще съм аз, пак в някаква лято, а? Оказа се, че политиката може да изчезне, когато човек си задава въпроси за вечността. Но ви зареждам с жокер как да ме познаете след 30 години. Ако видите нахален дядка, който с целия си език на тялото призовава да бъде почерпен с бира, значи това е старият репортер. И тогава той пак ще ви говори за революция. Не за такава снобска и досадна, а за онази истинска революция, която ще потопи света във вечно лято. Такива работи и досадни подробности, о йе :)))



-----------------------------------------------------------

О, боже, Димитър Стоянов, известен още като Митко Лудото защитава протестите в Страсбург...Какво още, о, боже, си ме осъдил да видя в тоя свят? :)))


---------------------------------------------------


Група интелектуалци (тоест аз и шестте ми въображаеми приятели) приехме остра декларация до президента! Настояваме текстът да бъде публикуван във всички български медии и в "Ню Йорк Таймс":


Ние, група интелектуалци, поети и пиячи на бира на свободна практика, пишем това писмо на Вас, господин Президент, защото сме омерзени от наглото потъпкване на демократичните ценности в нашето общество. Не можем да приемем факта, че певица Преслава все още не е снимала нито една гола фотосесия. В знак на това трима от нас започват гладна стачка, а четирима пиеща. Виждаме дългата ръка на Русия в този шокиращ акт, нагъл опит да се подмени европейската ценностна система на българина и да се вдигне цената на бирата.
Господин Президент, длъжен сте на свикате КСНС по тази тема и да алармирате лично Барозу. Липсата на голи снимки на Преслава с всяка секунда увеличава силата на олигархията и дава властта в ръцете на Москва. Да ни накарат три пъти да произнесем "постмодернизъм" на четири водки и седем пъти "дискурс", ако не е така.
Разчитаме на вашата подкрепа. Долу олигархията. Да живее голата Преслава.

Група интелектуалци


No comments: