Thursday, July 18, 2013

Небесата са си взели ваканция




Във филма „Великият Брус”, чийто сюжет се върти около това, че един обикновен човек получава силите и отговорностите на Господ, героят на Джим Кери удивено се обръща към Бог, след като го разбира, че той иска малко да си почине и удивено го пита:
- Не знаех, че си излизал във ваканция?
- А да си чувал за Средновековието? – бе отговорът на Висшата сила.
Не съм чувствал особено голяма нужда за комуникация между мен и небето в своя живот досега, но понякога дори и без да е религиозен човек започва да изпитва съмнения, че ако Бог има, то той със сигурност си е взел почивен ден.
Дали епохата се забърза или просто небесата са в режим на сиеста, но лудостта на епохата определено почва да ми идва в повече. В България винаги се стига до някакъв тип ситуация, която те изправя пред драматичен избор – да вярваш, че всичко, което се случва е част от някакъв план, макар и да не схващаш всичките му подробности, или че там горе зее пустота и всичко тук е оставено на случайността, съдбата и лошата бира.
Като гледам лудостта на епохата аз засега заемем центристка позиция по тази тема. Вярвам в идеята за небесната ваканция. Божествата са по наш образ и подобие, значи и те понякога си мечтаят за уикенд от пет дни, нали? И така небесата си почиват, България се вълнува, а един скромен стар репортер пуска статус след статус, защото думите, които напират в него не искат да секват и не искат да секват....






Не мога да разбера едно нещо - всяко писмо, декларация, харта, обръщение, призив за самоубийство, апел за гладна стачка, писмо за помощ срещу сънуването на кошмари с Фидосова у нас все е придружено с дълга редичка от подписи на интелектуалци, психари, свободни маргинали и обикновени луди. Какво трябва да означава това упорито желание да се подписваш? Че придаваш легитимност на вътрешните си политически видения? Или е някакво риалити, което съм изтървал, че е започнало, коя група от десни интелектуалци може да напише по-дълга декларация. Или пък да каже мамка ви като използва седем пъти прилагателното "постмодерно"? В България обаче, понеже е такава криза на авторитети, подписаните писма никога не вървят. Поговориха малко за харта 2013, забравиха я. Ще поговорят малко за новия десен призив, пак ще го забравят. В ситуацията на липса на авторитети единствения жанр на който биха обърнали внимание медиите е анонимката. Понеже човек все пази някаква надежда, че тя е подписана от мистериозен чудотворец, който носи спасение...:)))))

------------------------------------------------



ИФ напуска парламента. Главният готвач на НС вдига купон, работата му намалява наполовина! :)))



----------------------------------------------------


Общинската съветничка от ГЕРБ Малина Едрева: ""Демокрацията е преди всичко начин да бъдем заедно". Йееееес! Оттук-нататък ще обвинявам в недемократичност всяка плеймейтка, която откаже да си легне с мене. Все пак демокрацията е начинът ни да бъдем заедно...:)))))))


------------------------------------------------------



Струва ми се, че трябва да уточня 2 неща на днешния ден, защото иначе всичко придобива комичен оттенък:


1. Предсмъртно писмо на Левски няма! Няма бе! Трудно е да се приеме, че липсва такава драматургична част, ама това, което чета напускано в два милиона статуси е пълен фалшификат и то съвсем отскоро. Лично аз за по-безобразна гавра с паметта на Левски от тази да си измисляш от негово име просто не се сещам.


2. А специално за всички фенове на Айн Ранд не мога да не споделя любим цитат от Левски (автентичен) към чорбаджията Ганчо Милев: Чакахме Ви да усетите горещите сълзи на бедния ни народ, който е вече в крайно тегло, но не! Вие му пиете още кръвта и го предавате на мръсния мъчител".
Левски още тогава си е давал сметка за олигархията.


-----------------------------------------------------



Бях на една дискусия в БСП-София на тема "Какво иска да каже улицата". Аз изпитвам сантиментална топлина към такива дискусии. Кефят ме. Но не за това е думата. Този път бяха поканили и Георги Коритаров, който да даде външен поглед към темата. А Коритаров е стар интригант. Говори за 4 февруари. И каза, че на 4 февруари е имало двама герои - не Николай Добрев и Георги Първанов, а Николай Добрев и Жан Виденов. Виденов, защото на инфарктното заседание на КСНС се е оттеглил за втората точка, заедно със своите министри и така дал възможност за различа дискусия. Хахаха, да ви кажа честно, не знам дали Коритаров е прав или не. Но всеки път се кефя, когато журналист е намесен в историческо събитие. Коритаров направи всяка години мени версията си за това кой е героя. Скоро, страх ме е, ще се окаже, че 4-ти февруари е по-препълнен с герои от средностатистическа американска сапунена опера :))))))))))))



-----------------------------------------------------



Искам да споделя нещо за Този, чието име не бива да се споменава, освен с ангелско озарение на лице и безвъздушно обожание - а именно, любимецът на улицата, разобличителят на евразийски проекти, бившата ирландка, Росен Плевнелиев.
Как става така, че край него всичко е с недомлъвки. Едно време с лека недомлъвка се изплъзна от сериозно разследване за това дал ли е подкуп, за да си направи бизнесцентъра. После пак с една публицистична позиция без много документална основа се отрече от офшорките си, а сега се опитва да избяга и от факта, че присъства в тефтерчето на шефа на комисията за предотвратяване на конфликт на интереси. И какво толкова не бива да се разгласява за него. Защото това, че Юлияна Плевнелиева е истинският пич в семейството, ние отдавна го знаем.
Само едно нещо ме тормози след всичко чуто дотук - нали протестиращите ръкопляскаха на президента, сега ще отидат ли да го освиркват?



--------------------------------------------------------



Идеята мис "България" да е като риалити-шоу е ужасяваща. Да затвориш 18 млади жени, които трябва да живеят една с друга е сравнима с опита да укротиш тиранозавър. В съвременния свят на експлозивни женски характери мисля, че вместо риалити шоу, мис "България" ще е военно такова. Всяко изгубено червило може да се превърне в апокалипсис, всяка обида в повод за ядрена война. И заради това ми е чудно - дали ще останат миски до края от които да се избира?


--------------------------------------------------------


"Четири от децата на Едвин Сугарев също започват гладна стачка". А после ми разправят, че социалните мерки на кабинета нямали значение - някой трябва да помогне на семейство Сугареви да не мизерстват...:)))) Човек не бива да си прави шеги с нещо подобно, така че спирам. Не е смешно вече. Психарско е.
Но все пак, ако един ден пиша наръчник по гражданското недоволство за България в него една от първите точки ще гласи: Ако някой ще вдига гладна стачка задължително условие е той да не носи фамилията Сугарев. Сугареви почнаха да възприемат това като спорт - not good



---------------------------------------------------


Час и половина ме въртяха на шиш в Бинар. Но не се огънах. Или се огънах само няколко пъти, но по консенсусни теми. Оттук-нататък най-първо ще приемам покани за интернет-медии - разговорите текат свободно, безбрежно, радикално, вдъхновяващо и човек спокойно може да обяви, че ако през следващите 20 години не се прилага лява политика, България просто отива на кино :)))) Трябва да разредя участията си, защото ме е страх, че от предаване на предаване се радикализирам. Започнах със споменаване на Маркс в едно предаване, а сега вече цитирах Ленин :))


------------------------------------------------------------


Иван Костов се завръщал към преподавателската си кариера в Техническия университет. Майко мила, ако прави със студентите си същото, което направи с държавата, а след това последователно и с две партии, мисля, че още отсега трябва да го задържат за опит за изнасилване :))))))


-------------------------------------------------------------------


Едвин Сугарев да ми говори за отвращение срещу целия преход е все едно главният готвач в кебапчийница да протестира срещу кебапчетата и картофките със сирене. Евгений Михайлов да протестира срещу системата е все едно изперкал дилър на дрога да демонстрира срещу наркоманските си видения. Йордан Цонев да говори за почтенност е все едно масов убиец да напише книга за благотворителност. Всичкото стар седесар да твърди, че иска смяна на системата е все едно порноактриса да твърди, че иска да снима религиозен филм. И,най-накрая, но не последно - Ивет Добромирова да е глас на протеста е все едно Тодор Живков да напише книга за парламентарната демокрация :))))


--------------------------------------------------------------


Протестърите убиха в мен идеята да гледам мис "България". Вече не го броя за конкурс, ако някоя не заголи бюст. Сори, но критериите ми за оценка се повишиха, не мога да се предавам на олигархически страсти и да оценявам облечени моделки...:)))))


-----------------------------------------------------------


Според модерната московска клюка Едуард Сноудън вече ще се казва Едик Снегов. Нооо, момент. Всички знаем, че момъкът ще се жени и то не за каква да е рускиня, а за червенокоса. Така че като гледам Снегов май ще се казва Едик Чапман :))


------------------------------------------------------


Нееееее, неееееееее, неееееееееее, нееееееееее, в България историческото време не помръдва нито с един милиметър. Ама с нито един. Сега "интелектуалците" пак пишат писмо до Едвин Сугарев, че българското общество имало нужда от неговата съвест и трябва да спре да гладува! Същото беше и през 1993 година! Пак същите сълзи, пак същите хора, пак същия театър. Заради това като чувам тезата, че "бавно и полека, народа порасте с няколко века" съм убеден, че народът вереоятно наистина е пораснал. Но българската "интелигенция" е все така инфантилна. Уви!


-----------------------------------------------------------


Нещо сериозно. Има много протестиращи, които са велики идеалисти. Не намирам мястото си сред тях, но гарантирам за идеализма им. Нооо, като гледам как позабравените седесари се правят на борци срещу системата ми се повръща честно. Попаднах случайно на забравения от всички кадър на СДС Велислав Величков, който с анархистки патос громи системата и кряка срещу олигархията. Абе, пич, ти си от хората, които създадоха, възпитаха и галеха олигархията по перчемчето. Ти ли ще ми даваш акъл и ще ме учиш как да се борим с нея? Ти ли ще ми говориш ценностно след като трябва да търсиш думата ценност в речника на чуждите думи? Заради това не приемам и костовистите да ми говорят за смяна на системата. Приемам техния порив за свобода и за промяна, ама първо поне веднъж си признайте грешките. Поне веднъж, а? Поне за малко? Дясното обича да е невинно като млада девойка в първата си брачна нощ. Ама как да кажеш, че си невинен като си натрупала повече партньори, отколкото средностатистически девойка в холандски бордей? Ето това ме дразни жестоко - край всяко чисто желание веднага се намърдват политическите паразити с хищни погледи и сластни желания. Какво повече да говоря?


----------------------------------------------------------



Последната идея на протестърите ме вдъхновява. Те щели да ходят пред немското посолство с плакати "Данке шьон". И защо е цялото упражнение - да благодарят за позицията на немския и френския посланик. Йее. Братче, разбирам да благодариш на французойка, че ти е обърнала внимание и на немкиня, че те е напоила с бира, ама да обикаляш европейските посолства, за да си търсиш одобрение - ей богу не го разбирам. Виж, ако се появи посолство на Ямайка у нас с часове ще кисна пред него с надеждата посланика да шитне малко тревица от дома си, ама дори и тогава няма да издигам плакат: "Тенк ю за ганджата, сър!" :)))))


---------------------------------------------------------


Окупирал съм една маса, имам четири бутилки с ракия, седем салати, мезета, чийто вид може да убие доктор Емилова само с вида си и няма да стана, никъде не мърдам, кълна се, че ще изпия и изям всичко, ако онази дето игра Свободата вчера не си покаже целия бюст...Моля да уведомите кабинета! :))))))))))))


----------------------------------------------------



Умберто Еко (чета някакви есета от него тези дни) обръща внимание на един, нека да го наречем "богословски парадокс". Фактът, че някой смята, че няма Бог съвсем не отменя морала у един човек и това историята го е показала ясно. Даже според Еко основните злини в този свят са нанесени не от хора, които смятат, че няма Бог, а от хора, които са си повярвали, че са Бог.
Сетих се за тази мисъл покрай празника на Франция и и великото поколение революционери, които са белязали Френската революция. Един от тях, крайнолевият якобинец Жак-Рене Ебер, човек, който прави и невъзможното да срути влиянието на католическата църква във Франция, както и на религията въобще казва великата си фрама: "Исус е най-големият санкюлот". И заради това, насред тази лятна неделя, старият репортер философски си каза, че даааа, ние не трябва да си въобразяваме, че сме богове. Но сме задължени да смятаме, че боговете са като нас :)))))


------------------------------------------------------


Протестът стана въоръжен. Пред голите цици всяка власт е беззащитна. "Голата жена е въоръжена жена", беше казал Виктор Юго. А и олигархията няма с какво да отговори. Ако пуснат Цветелина Бориславова гола, то хората май ще тръгнат да си вадят спестяванията от банката й от ужас. О, тя, Бориславова май подкрепяше протестите, Безуханова също...Лелее, казвам ви - олигархията определено страда от дефицит на голи жени, които да пусне :))))))


-----------------------------------------------------------


Снощи, за да се приспя изкарах наслуки една книга от библиотеката си. Но - греда! Попаднах на една забравена стихосбирка от Артюр Рембо и изкарах половин час в четене на поезие. Половин час поезия в тази истерична епоха - това са все едно два века от забавения темп на средновековието. И така преоткрих отново едно старо, забравено, но уникално стихотворение - "Вечерна молитва", чийто край не ще се стърпя, а ще ви предам буквално:


Щом с грижите преглътна и дивния си сън,
изпил над трийсет халби — какво човек да прави? —
от бирата подгонен, изскачам бързо вън:


блажен като твореца на кедрови дъбрави
нашир и длъж развявам аз струята със звън
и с топъл дъжд обливам цветята слънцеглави.


Ние смятаме поколенията преди нас за леко странни и малко прости, защото са живели без фейсбук и смартфони, ама Рембо доказва, че хората преди нас в историята са имали кристално ясно знание за някои от най-блаженните мигове в човешкото съществуване, хахахха. А, каквото и да говорят всемирните олигарси - хубаво е човек да възпее не само доброто пиене на бира, но и мигът в който осъзнава, че простатата му е наред, светът си е на мястото, има облачета по небето и само цветята слънцеглави го отнасят...:)))))))))))


-----------------------------------------------------------


Не, нееее, нееее, нееееееее - Къци Вапцаров верно се е върнал на тв-екрана. Господ вероятно наистина си е взел ваканция или пък напълно е отказал телевизията :))


-----------------------------------------------------


"Създадоха сутиенът на мечтите за мъжете, който се разкопчава само с едно пляскане с ръце", чета по агенциите днес. Леле, когато това стане масов артикул - аз ще бъда като постоянно ръкопляскащ протестър :))))))


---------------------------------------------------------------


Специално минах днес пред парламента, за да видя на живо протестното кафе. Разтресох се от гняв заради гнусната комунистическа пропаганда, че пред НС има само около 100 души плюс-минус 4 кучета от неопределена порода. Мръсни комунисти - как лъжат за бройката! Аз лично преброих протестиращите - бяха точно 2 755 243 души, плюс още един милион протестъри в страничните улички зад Опашката на коня и половин милион в подлеза на СУ, ама комунягите нарочно не ги отразяват :)))))) А, да, видях, че ще правят нещо като граждански парламентарен контрол. Аз видях само едно девойче с което бих правил граждански парламентарен контрол, ама то ме изгледа като оперна прима фен на Азис и желанието ми за контрол се изпари :))))) Ето как олигархията тъпче свободолюбивите пориви на народа :))


No comments: