Monday, August 11, 2014

Задкулисието пере най-добре




"Когато задкулисието реши да ти скрои номер, трудно се овладява положението...". Точно с тези думи служебният премиер Георги Близнашки реши да си измие ръцете по случая със скандалната афера "Медарова" при която Росен Плевнелиев се опита да назначи една фанатична гербаджийка за министър на изборите.
Задкулисие? Кое точно е задкулисието? Това да не би да е новото партизанско име на Росен Плевнелиев, защото цялата афера тръгна от неговото сенчесто назначение? Това ли имаше предвид Близнашки, това ли каза?

Или може би изящната "дума" задкулисие вече е като универсален перилен препарат, който трябва да замива петната на абсолютно некадърните грешки. Всички гафове на кабинета задкулисието ли ги направи? Сигурно задкулисието е накарало премиера да се премести във вила "Калина" в Бояна, за да страда в незаслужен лукс?
Въпросите около временната власт станаха твърде много, за да бъдат пренебрегнати. Овластеният протест, който отказва да поеме отговорност за действията си, май просто не може да се откаже да се оправдава със "задкулисието". Но нали те са светлите, богатите, хубавите и лъчезарните, защо се държат като всички онези, които сме виждали преди?
Ако утре Близнашки се върне вкъщи със следи от червилото на секретарката си по ризата, дали жена му ще приема обяснението, че задкулисието го е вкарало в капана и го е подвело по пътеките на пропадналите олигарси?

България, разбира се, е страна със задкулисие и докато то не бъде унищожено няма да имаме мир. Тук обаче опираме до съвсем друг проблем - как фалшивите борци срещу задкулисието всъщност са именно негови агенти. Защото злоупотребата с една кауза води до нейното абсолютно унищожаване. И сега Близнашки има пред себе си тежката задача да признае публично, че тъмната афера "Медарова" е продукт на президентското задкулисие и, че точно с това задкулисие битка никой не води. Иначе сама думата е почнала да пере наистина добре. 
Толкова добре, че чак да ослепееш.

No comments: