Friday, August 15, 2014

Сенчестата Кристалина



Покрай сенчестата номинация на Кристалина Георгиева за еврокомисар у нас най-ясно пролича, че тези, които обикновено стават и лягат с името на Европа на уста, всъщност пет пари не дават за европейските правила и начини за правене на политика. Дори и да искаше да унижи Георгиева служебният кабинет едва ли можеше да открие по-префинен начин за това от прибързаната й номинация за шеф на външната политика на Съюза. Георгиева вероятно е ценен и подготвен човек, но досега нито един път (да подчертаем - нито един път) не сме чули от нея да развие темата за това какви цели ще преследва на поста за който я предлагат.
Трябва да й гласуваме доверие само, защото е любимка на Бойко Борисов ли? Или заради честните й сини очи? 

Всички знаят, че битката за този пост ще е люта и заради това ходът на Близнашки с писането на писмо на Станишев като лидер на ПЕС беше лъчист пиар, но изключително калпава и много закъсняла политика. В името на какво социалистите трябва да я подкрепят след като самата Кристалина загадъчно мълчи за своите възгледи като фолкпевица за пластичния си хирург? Съвсем естествено е лидерът на ПЕС да се бори за кандидатурата на своята партия, а не да прави мили очички на тукашните доморасли спецове по европейска политика, които си мислят, че е толкова лесно да му извият ръцете за Георгиева.

А точно ГЕРБ би трябвало да си мълчат по темата за еврокомисарите. Защото една от най-грандиозните издънки на това поле я направиха именно те с одиозната фигура на Румяна Желева. Нали си спомняте - Европейският парламент бламира нейния избор. А и за нея твърдяха, че тя е невероятна находка. 
Ще поемат ли отговорност ако издънят отново България по този калпав начин, а? 


No comments: