Monday, August 04, 2014

Радане, казвахме ли ви?




Малко след като навърши една година, Реформаторският блок започна да се пропуква като какавида, от която не е ясно какво чудовище ще се роди. Лидерът на ДСБ Радан Кънев хвърли оставка като говорител и обяви, че Бойко Борисов командвал Блока. Оказа се, че е тъжно, а не смешно, за да видиш как един човек последен научава това, което отдавна е ясно на всички.
"Умните и красивите" много обичат да застават в позата "казвахме ли ви". Те все знаят всичко преди другите. Интересно обаче защо колективно останаха слепи, че с техните улични ритуали и пърформанси те в нито един момент, ама в нито един момент не са водили реална битка срещу олигархията или за различна България, а всъщност помагаха на Борисов да се върне на бял кон.

ДСБ, а и целият Реформаторски блок проспаха тази подробност от политическия пейзаж, заради това няма да тълкуваме действията на Кънев като нещо предизвикано от морал. То е последствие от политически махмурлук.
Защото можем да припомним как самият Радан Кънев твърдеше, че оставя вратата отворена за ГЕРБ, как допускаше под път и над път възможността за съвместно управление с тях. Десницата така и не научи големия урок - всяка форма на опит за примирение с ГЕРБ е все едно доброволно да се заразиш със СПИН. Те ще нахлуят, ще излъжат имунната ти система и най-накрая ще те съсухрят политически, преди окончателно да поставят надгробната ти плоча. Така в небитието си замина Синята коалиция, така вероятно ще си отиде и Реформаторският блок. Всъщност именно тези, които през цялото време предупреждаваха, че ГЕРБ се връщат, трябва да викат: "Казвахме ли ви". Ама не, ние наистина ви казвахме. 
Късно е вече да слушате.


No comments: