Tuesday, August 12, 2014

Стига с това мълчание!




Всички най-лоши очаквания, че служебният кабинет е само една политическа маска в сянката на която ГЕРБ отново да овладеят институциите се оказаха абсолютната истина. Този процес се случи по-бързо от мигването на око, защото очевидно властовата абстиненция на партията на Бойко Борисов е в изострена фаза и ръцете им вече треперят от радостното предчувствие, че номерът им пак ще мине.
А БСП мълчи. Никаква реакция. Чудовищата от миналото започнаха да се завръщат - Ваньо Танов, Красимира Медарова, а от левицата ни вест, ни кост. Самият Михаил Миков на пленума миналата седмица обяви, че ГЕРБ остава основният противник на БСП. Но точно това се случва в държавата днес. ГЕРБ се завръщат като легион на мрака. Овладяват институциите, почват да се гаврят с всички протестъри, които ги докараха на власт като в лош махмурлук. След като имаха наглостта да върнат кошмарният Ваньо Танов, записан как изпълнява като пионерче поръчките на Бойко Борисов, значи може би още утре можем да се събудим с Цветан Цветанов - министър на вътрешните работи. ГЕРБ са като раков тумор, който се опитва да пропълзи в изнемощелия държавен организъм през задния вход и независимо дали иска или не, БСП е едиствената алтернатива на това политическо безумие. И заради това няма никакво право да мълчи.

Парадоксално е, но дори част от десните със здрав разум се усетиха, че красивите приказки на служебния кабинет по никакъв начин не се припокриват с мрачната реалност. Коалиция "Десните" написаха разтревожена декларация, че са против министрите да се превръщат в агенти под прикритие, които изпълняват стратегия на партиен работодател. С подобна остра позиция трябваше да излезе и БСП, защото във времената, когато никой не смееше да се обади срещу тираничната власт на ГЕРБ, единствено левицата беше като малко островче на свободата.
Мълчанието не ражда злато в тези размирни дни. То освобождава терен на безумието. 
То прави лесно връщането на чудовищата от миналото, които вече дори не крият, че са чудовища.


No comments: