Tuesday, August 12, 2014

Карнавалът на ваньотановщината




Мисля, че на тревожния фон от хорър-политически събития е време всеки протестър (точно от породата, които доскоро кряскаха виртуално: "казвахме ли ви! казвахме ли ви!") да се замисли тревожно и с развълнувано неспокойна душа над това, което се случва в тази страна. Време е и аз да кажа - казвахме ли ви! Казвахме ли ви! Казвахме ви, че дори и да не съзнавате, подменяте протеста, защото няма по удобен килим по модния политически подиум на който да се върнат чудовищата от миналото, от това да тръгнеш да се правиш на самотен каубой в градската джунгла, който вика "Червени боклуци". И, разбира се, на тези, които никога не са били от светлите, умните, красивите и вдъхновените, само толкова им трябваше. Дойдоха обратно на вълната на подмяната, лъжата и върховната измама и инсталираха един марионетен служебен кабинет, който им трябваше единствено, за да поддържа лъжата, че някаква демокрация е възможна. Всички ясно видяхме, че властта не само, че не се върна в ръцете на суверена, но бе предадена изцяло във владение на черните шамани на ГЕРБ. А, собствено, от първата седмица на протеста, всички, които след това бяха надарени със злобното прозвище "комисари на подмяната" всъщност повтаряха именно това - че действията осъществени по този начин ще върнат Бойко Борисов като озлобен реваншист обратно в институциите. Глас в пустинята. Ама все пак - казвахме ли ви!



Връщането на Ваньо Танов като шеф на агенция "Митници" е най-подлата реставрация на ГЕРБ във властта. Танов не е случайна фигура. Записите на разговорите между него и Борисов го разкриват в истинската му светлина - едно момче за поръчки, един човек, който изцяло си е продал душата на своя началник, а според записите й извършва цинично нарушение на закона като изкарва проверката от складовете на Михаил Михов, известен като Мишо Бирата. Прави впечатление и повишеното ниво на смъртност сред участниците в тази случка - първи за отвъдното в цветущо здраве отлетя Мишо Бирата, известно време по-късно и съпругата му. Не бих си позволил да намеквам нищо в текст, който не почива на доказателства и заради това възприемете този факт като любопитна и много мрачна подробност, а не като някакво внушение. Служебното правителство не навъртя и една седмица, когато започна да реставрира гербаджийския институционален ред, а това унищожава моментално идеите за различна държава и някакъв рестарт на институциите. Човекът, прочул се с това, че набира ЕГН-та вместо телефонни номера няма как да е носител на нещо ново или смислено. Той е единствено агент на виновното минало, което вече като наркоман предчувства връщането си на власт.


Опитът за назначение на Красимира Медарова за министър на изборите и повторното коронясване на Ваньо Танов като шеф на митниците, напълно дискредитират служебното правителство. То показа, че е носител на чужда поръчка, че е маска на олигархичен свръхинтерес, че е просто кабинет от политически марионетки, които чакат външна воля да се задействат. И управляващата групировка "Протестна мрежа" в момента пуснаха декларация с която припомнят разговорите на Танов. Не, така, не така, другари. Патронът на този кабинет е на "Дондуков" 2, той дължи отговорите за измамените надежди и откровения слугинаж. Той дължи отговорите за този порочен карнавал на подмяната и за тази оргия на лъжите. Докато търпим позите на президента като някаква алтернатива в политиката, а не го посочим като просто една обикновена кукла на конци на Борисов, всички останали протести ще бъдат безсмислени. Тановщината, тоест грубиянската герберщина си има конкретни автори.



В последната една седмица се появиха хора, които идваха да ми кажат, че служебното правителство не е истински враг, че няма смисъл да се хабят муниции за него, че може би трябва да го оставим да си свърши работата. Признавам си - нито за миг не приех тази идея. Защото това не е кабинет, който е замислен да свърши работа, това е правителство съставено единствено с подмолна цел - да подготви институциите за завръщането на партията на диктатора и за повторно осигуряване на добро местенце за калинките на ГЕРБ. Парадоксалното е, че правителството, което бе обявено като кабинет на протеста, на практика отвори отново портите на ада и пусна от там старите демони, които едвам сдържат желанието си да почнат отново да смучат кръв. Именно това е задкулисието, което всички знаехме, че е най-опасно. Задкулисието на откровената арогантност, на антидемократичността, задкулисието, което идва на вълните на една голяма и красива лъжа. Как стана така, че моралната революция на младите и красивите корабокрушира в лицата на старите, гадните и порочните? Тук всъщност се отворя системния проблем на това, което се наричаше протест. Той никога не изрази истинското мнение на хората, защото вместо да обедини, прогони хора от протеста. И резултатът днес е ясен - връща се Танов, Борисов се кефи. Ако това е нормалната държава за която се борихте, трябваше да си признаете навреме.
А ви казвахме, мамка му, казвахме ви...

No comments: