Tuesday, August 19, 2014

Космически протестър в кабинета на премиера




От ден втори на служебното правителство активните протестъри от летните дни на миналата година с екзистенциален ужас твърдят, че те не са на власт. "Протестът е будност", рече една от висшите им водачки Антоанета Цонева и в сюрреалистичния свят на българското лицемерие това трябваше да означава, че протестът е нещо невинно като сълза на млада фея и следователно за всичко прекрасно в политическите околности е виновен той, а за всичко ужасно тегне дамгата върху проклетото задкулисие.

Това обаче не бива да ни заблуждава за истинското положение на нещата. Протестърите всъщност овладяха ключови властови позиции и техният кръстоносен поход към министерските заплати не е стихнал за нито секунда. Тези дни стана ясно, че един от съветниците на служебния премиер ще бъде проф. Калин Янакиев, наричан в градската попкултура Черния богослов на протеста. Той щял да съветва служебната власт по въпросите на образованието и религията. И понеже липсата на памет е най-големият порок на съвременността, нека припомним ключови факти от житието на новия съветник.

В разгара на окупацията на Софийския университет, когато гласовете на здравия разум твърдяха, че акцията на "Ранобудните студенти" е политическо безумие, защото си поставя неизпълними политически искания (а щеше да е много по-успешна, ако бе формулирала образователни такива), в едно телевизионно интервю проф. Янакиев се записа в историята. "Стига с т'ва образование", истеряса той в студиото, с което очевидно искаше да покаже, че за висшите небесни разуми такива дребнотемия като "образованието" са просто една обида.

Да припомним и друго - Калин Янакиев стана автор на самоунищожителната за протеста теория, че протестирало българското качество срещу българското количество. Това е разсъждение на извънземен разум. То може да бъде продукт само на мизантропично тесногръдие, което буквално може да унищожи мозъчни клетки. Теорията за посветения елит, който се намира на улицата, и за стадото, което не помръдва, е началото на всеки ментален тоталитаризъм.
Сега този висш интелектуалец е решил да оскверни космическата си мисъл с присъствие в политически кабинет на един "опасен комунист". Комбинацията е страхотна. Имаме протест, който не си признава, че е на власт. Кабинет, който не си признава, че е на ГЕРБ. Президент, който не си признава, че е кукла на конци на Бойко Борисов. Тази гръмокипяща смес от лъжи и лицемерие е на път да се превърне в огромен политически проблем. Защото, когато качеството се появи на власт, се видя, че то не само е нелепо, то е безпомощно. Овластеният протест може да ражда само това, което раждаше на улицата - безпомощен пиар, който да прикрива нечистите и задкулисни интереси, които се осъществяваха.

Заради това Близнашки не би трябвало да се страхува от задкулисието. То (задкулисието) си го обича. Виж подлият спектакъл, който се разиграва, и безкрайната игра на властови лъжи като нищо ще вбесят количеството. А когато количеството е ядосано, качеството може само да трепери в кабинетчетата си и да се оправдава, че то не е на власт...

No comments: