Thursday, August 14, 2014

Телевизионните истерии на Борисов



От няколко месеца насам всяко следващо появяване на Бойко Борисов по телевизията бележи нови рекорди по политическа истерия. Тъкмо когато човек си позволи лукса да мисли, че нищо по-черно и мрачно не може да бъде измислено, лидерът на ГЕРБ като героиня от латиносериал намира нови и нови начини да описва сълзливо апокалипсиса, който очаква България, ако ГЕРБ не получи пълно мнозинство.
Поредната телевизионна екзалтация на Борисов не избяга от този стил. Той успя да изръмжи на всичките си потенциални партньори, да потопи публиката в ужасяващи картини на бъдещето и за пореден път да обяви, че ако не получи пълно мнозинство ще върне мандата. Нека да оставим настрана, че подобно заявление е антиполитическо по своя характер, защото смисълът от съвременната политика е да можеш да формираш някакво консенсусно управление, а заявката, че няма да го направиш, от друга страна ще е като професионално морално самоубийство. Това е и форма на рекет над гласоподавателите, префинено телевизионно мъчение, късане на нерви в ранната сутрин, опит за промиване на мозъците на свикналата на какво ли не аудитория. 

Но отвъд елементарното рекетьорство, тази политическа истерия издава една огромна паника. За първи път в своята кариера като лидер Борисов е изправен пред ситуация, в която не само трябва да търси партньори, но и да поеме реална отговорност. Проблемът е, че лидерът на ГЕРБ не може да си измисли друг образ, който публиката да приеме. А сериалът "Бойко Борисов", част втора, е познат до повръщане на по-голямата част от зрителите. И заради това хората почнаха да реагират. Видя се, че опитите на ГЕРБ да се настани като паразит във властта чрез своя приемник - служебното правителство, не донесоха никаква полза. Точно обратното - дотук само негативи. Това е непозната територия на Борисов. 

Неговият план за връщане във властта среща съпротива. Този път не са "умните и красивите", които бълнуват още в махмурлука си. Този път са обикновените хора, които не искат полицейско повторение на опитите за авторитаризъм. И именно през телевизионните истерии на описвания политически персонаж се видя, че когато е под светлините, той става безсилен. И почва да истерясва и да се паникьосва. И това е едва началото. 
Шоуто тепърва предстои. 

No comments: