Wednesday, August 06, 2014

Близнашки настъпи първата протестърска мина




Само 15 минути след като встъпи в длъжност Георги Близнашки настъпи първата мина от протестърското си минало и сега не ми е ясно как ще се оправя с последствията от взрива. Първо - ни в клин, ни в ръкав той обяви, че репресии нямало да има. Ти да видиш! Нима някой някога е мислил, че ще има репресии? Каква психика на средновековен инквизитор трябва да носиш, че първата ти работа е да тръгваш да успокояваш с липсата на репресии. Живеем в свободна страна, но се оказа, че някои още носят товара на 18-ти век.

Истинският гаф на Близнашки обаче дойде след като той обяви буквално следното: "Няма да има чистка в администрацията. Ще се разделят с постовете си само онези, които проявяват политически пристрастия".
Това изявление е достатъчна причина новият премиер да бъде даден на прокуратурата. Нека да припомним - през ноември 2013 година Пламен Орешарски обяви, че ще уволнява държавни служители, които ходят по протести. Леле, какъв лай избухна тогава. "Демократичните съвести" ореваха света, че фашизмът настъпва и, че свободата е нагло изнасилена. Някаква си "Асоциацията за европейска интеграция и права на човека" дори подаде сигнал в прокуратурата. Моля обвинителите да четат заедно с мен мотивите: "Заплаха за уволнение на протестиращи държавни служители от страна на г-н премиера сама по себе си създава основателен страх и пречи за свободно упражняване на правата на мирно събиране и изразяване на мнение, защитени от чл. 43 ал.1 и чл. 39 ал. 1 от Конституцията на Република България". Нещо повече в чл. 169 "б" и 169 "в" от Наказателния кодекс се определят 5 години затвор за длъжностните лица, които чрез насилие и заплахи пречат на хората да упражняват политическите си права.

Ясно ми е, че овластеният протест ще мълчи. Всички знаем, че тяхното възмущение съвсем не беше искрено, защото, ако беше - сега същата асоциацията щеше да търчи да пише нов сигнал срещу служебния премиер. Заради това трябва да наречем тази мина "протестърска". Тя показва двуличието, което е станало основен български демон. Изведнъж политическите пристрастия се оказаха голям проблем за новата власт. И заради това пуснаха големият камшик от думи. Подлото е, че основен носител на камшика става човек, който имаше претенциите да се самонарича левичар и идеалист, преди да оглави кабинет с хора, които напълно отричат идеите му от миналото. Въпросът е, че целият морален смисъл на това, което се наричаше протест започна да изчезва. Това е тъпото на властта. Тя е привлекателна, но винаги оголва истинското лице.

No comments: