Friday, August 08, 2014

Александър Симов: В листите да има нови лица с леви идеи, не дежурните послушковци





С журналиста и член на БСП Александър Симов разговаря Лиляна Клисурова



- Г-н Симов, днес пленумът на БСП ще определи водачите ви. Как трябва да изглеждат листите?


- Първо, време е да преоценим изобщо идеята за Коалиция за България и в името вече да фигурира и БСП. Това е категорично желание на структурите и членовете. В годините на прехода хората нито веднъж не са гласували за БСП, все за нещо друго.
Второ, листите трябва да бъдат изпълнени с нови лица, автентични носители на леви идеи. А не с хора, които говорят левите фрази наизуст, защото се изисква от тях, а не защото ги приемат на практика. Да бъдат включени хора, доказали идейния и политическия си потенциал, а не просто дежурните послушковци, които мислят само за кариерата си.


- Вие ще бъдете ли в листите?


- Не мога да кажа, макар че имам номинации. Не ми е свръхцел в живота да бъда депутат, но ако бъда в листите, мога да допринеса за тях.


- Очаквате ли "преференциални" изненади - недоволни от подредбата да обърнат листите с гласуване или пък повтаряне на феномена 15-15 от евровота?


- На парламентарни избори ще е по-различно. Продължавам да съм фен на преференциите. 15-15 - да, беше смешен случай, но това не е причина да махнем преференциите изобщо. Дори съм фен на идеята да няма праг изобщо и всеки да нарежда листата по начина, по който смята за най-добре. Преференцията е начин да активизираме и ангажираме хората с реално действие и въздействие върху политиката.


- На Бузлуджа получихте наградата "Георги Кирков-Майстора" за журналистика. Знак за какво е тя?


- Това е единствената награда, която някога съм искал, защото се връчва на Бузлуджа и пред толкова много леви хора. Там имаше 50 хил. души. Нека временните политически герои, които се изживяват като господари сега, да знаят, че ние сме били и ще бъдем тук много след като те са само бележка под линия в учебниците по история. След последната година на омраза, когато се опитаха да сатанизират левицата, аз установих нещо за себе си. Аз съм не само социалист до мозъка на костите си.


Аз съм бесепар и
няма да спра да
се гордея с това


- Правилно ли е решението Сергей Станишев да не е начело на Коалиция за България, а да остане начело само на Консултативния съвет?


- Подобно решение е по-приемливо. Новият лидер на БСП има правото и задължението да е част и от вземането на решения на Коалиция за България, а Сергей Станишев като лидер на ПЕС има задължението да дава насоки и да съгласува политиката с европейските правила, а не да е част от процеса на вземане на решения, защото ще изглежда, че диктува на новия лидер.


- Правилния избор ли направи конгресът на БСП с избора на Михаил Миков за председател?


- Това е реалният избор. Хората избраха него, защото го виждат като носител на промяна, но не толкова рязка и драматична. Дали е правилен този избор, или не, ще се оцени, след като видим екипа и политиките, на които ще заложи. Всеки нов лидер заслужава толеранс от 100 дни.


- Вие какво очаквате?


- Има 2 ключови въпроса. Първо, какво е отношението му към ГЕРБ и към коалиция с тях. Второ, ще постави ли БСП на нова идейна основа.


- Говори се обаче, че Миков е кандидатът на статуквото и от него не се очакват резки движения.


- Нека не го подценяваме. Миков е човек с интересно чувство за хумор, а такива хора обикновено проявяват интелигентност дори тогава, когато никой не очаква това от тях, дори в промените. А за статуквото - от 1990 г. насам Миков е едва петият лидер на БСП. Т.е. очевидно в БСП радикалната промяна на този етап е трудна. Аз съм от хората, които очакваха много бърза промяна в партията, но очевидно членовете и делегатите ни си я представят по-бавно.


- Какво очаквахте, кой беше вашият кандидат?


- Аз съм от лявото крило в партията и смятах, че


БСП се нуждае от
лидер като Янаки
Стоилов -


морален човек, който може да извърши голямата идейна промяна в БСП. На европейските избори БСП претърпя най-тежката си загуба. Защото не ни остана кауза, която да защитим за следващата кампания, и това ще е голям проблем. А моралното петно, което си лепнахме със съмнението за участие в корпоративни и задкулисни интереси, е може би най-голямата грешка, която някога е допускала БСП. Затова смятах, че един морален лидер ще успее по-лесно да възстанови това. Не казвам, че Миков е неморален, но като част от кръга на Станишев олицетворява друг тип лидерство. Но съм му дал толеранс, да видим какво ще направи.


- Казвате, че големият проблем на тези избори за БСП ще е каузата - каква трябва да е тя?


- За мен БСП ще има проблем в тази кампания. И трябва да я използва за честен разговор със самата себе си. От години се казва, че БСП постоянно се занимава със себе си, а всъщност не е така. Никога не е идвало време за разговор за нас самите и резултатът е, че тази партия в момента съществува като много отделни партийни светове из цялата страна, но е и като единен субект. Оттам идва и феодализирането на местните структури.
Има няколко неща, за които БСП да поговори честно със симпатизантите си. На тези избори не смятам, че ще успеем да разширим кръга на хората, които гласуват за нас. Т.е. нашата основна задача е да върнем хората, които не излязоха да гласуват през май и с отказа си ни наритаха жестоко. За да ги върнем, трябва да кажем няколко неща.
Първо, че БСП престава да бъде партия на компромиса. Компромисите в БСП станаха толкова много, че започнаха да задушават всички ни. Стоп на компромисите означава и открито заявяване, че БСП никога няма да се коалира с ГЕРБ.
Второ, Русия - това е голяма тема в БСП. Русофилството не означава, че си срещу Европа или членството в ЕС. Но означава, че чуваш избирателите си.
Трето, необходимо е БСП да застане на автентична лява основа, която може да спаси партията.


- Казахте, че не трябва да има коалиция с ГЕРБ - дори ако това е най-добрият вариант за България ли?


- На този етап съм категоричен - не. БСП трябва да си постави политическа граница и тя спира до ГЕРБ, каквито и да са политическите условия. Съществува нормална политика, а не у хората да остава впечатление за задкулисни договорки.


- А с ДПС?


- Отношенията между БСП и ДПС до момента бяха нещо като "целувката на вампира". Сега дори грешките на ДПС се пишат на наш гръб. Нека си починем един мандат от "дружбата" с ДПС. Към момента ДПС прилича много повече на корпорация, отколкото на партия, това е нечиста политика. И това е най-болезнено за нейните избиратели - не може тези отрудени и ударени от прехода хора да бъдат защитавани от шайка богаташи.


- Резултатите на ДПС показват, че електоратът си харесва лидерите.


- За съжаление, да. Една от драматичните грешки на прехода е, че партиите


подариха тези
хора като
електорат на
Доган доброволно
и никой не отиде да работи с тях.


- На конгреса Станишев протегна ръка на АБВ. Каква трябва да е позицията на БСП?


- Не се отнасям крайно с АБВ, но тези идеи - да им протягаме ръка - сега действат деструктивно. Защото единствената идентичност като партия на АБВ е анти-БСП. Идеята на Станишев беше да ги поканим на разговор, за да се направи фронт срещу ГЕРБ, но това не е правилно. Те на ГЕРБ досега не са се противопоставили нито веднъж. Тяхната основна идентичност е срещу БСП, нали затова напуснаха партията. Затова отношенията с АБВ трябва да бъдат оставени да се развият на по-следващ етап, нека първо влязат в парламента.


No comments: