Friday, August 26, 2011

Трагедията на некадърните актьори


За две години ГЕРБ подмениха толкова много неща в България по тъмен начин, че хората неусетно претръпнаха от цикъла обещание - лъжа - лъжа прим. Но подмяната на истинската реалност с измислици е като политическа болест, която не може да продължи до безкрай и рано или късно ще избухне като алхимична колба в лицата на своите инженери. Все пак не можем да не признаем, ГЕРБ са удивително изобретателни в начините, по които да осъществяват подмяната, и то пред очите на хората, сякаш са гастролиращи фокусници на панаир.

Класически пример за разигравания театър са пусканите системно стенограми на кабинета, които трябва да отразяват дълбочината на водените дискусии от министрите и техния вожд. Вместо това обаче тези стенограми се превърнаха в един нов инструмент за пиар и като оръжие за разрушението на всяка нормална публичност в България. Вместо да обсъждат идеи, министрите се събират да играят театър. А политическата кулминация се осъществи на последното заседание.
Както си тече то, премиерът изведнъж чува името на град Кърджали и драматично изхърква: "А какво стана с "Водното огледало" в града?" Подготвеният специално за ролята на шут в този спектакъл регионален министър Росен Плевналиев веднага е готов да се притече на помощ - обяснява как държавата трябва да плати 25 милиона лева за този проект.
Бащицата на кабинета е разкъртен до дъното на душата си. Вече не иска да му обясняват нищо, интересува се само защо предишните управляващи не са го платили с парите от излишъците. Следва кратка театрална пауза в стенограмата, изпълнена с измислени числа и красив опит да се припишат всички финансови проблеми на сегашното управление за сметка на предишното. Тогава Борисов, сякаш изведнъж му е дошла идеята, казва, че вероятно ще се наложи актуализация на бюджета, за да може да се намерят 25 милиона лева за "Водното огледало". Нека да обясним - да правиш актуализация на бюджет за 25 млн. е все едно да лекуваш зъбобол, като гръмиш по зъба с пистолет. Това е опит да заобиколиш по много тъмен начин признанието, че си се провалил. Съвсем очевидно е, че ГЕРБ имат голям проблем в управлението - просто не знаят какво да правят. Дори да асфалтират и Млечния път, ако се позовем на амбициите на премиера, това няма да съживи икономиката, защото неадекватните им действия убиха българската икономика. Те просто не искат да го признаят. Ако тръгнат да актуализират бюджета, убийството обаче ще стане ясно на всички.

На този театрален фон е още по-трудно да си дадем сметка за мащаба на трагедията, на която сме свидетели. Тя надминава с едни гърди цялото избрано творчество на Шекспир. Те използват всичко, за да си правят пиар. Ама като театрални актьори издишат.
Просто публиката на спектакъла в нито един момент не бе убедена, че случващото се е истина. Заради това май вече никой не чете стенограмите.

Как да вярваш на некадърни актьори?


No comments: